Elveszítjük apukámat. Hogy dolgozzák fel a kicsik? Mit mondjak nekik?
Apukámnál élünk, párommal, 4 gyerkőccel, 8, 7, 3 és 1 évesek. Apu nagyon beteg, eddig küzdött, de feladta, és érzi, hogy meg fog halni. Már nem adja magának az inzulint, nem szedi a gyógyszereket. Alig bír menni, enni, állandóan elalszik, akár a kajával a szájában vagy épp menetközbe, amíg kimegy a konyhába. Eddig minden másnap tescoba járt, már ki se mozdul, iszonyatosan lefogyott, nem érdekli semmi, egyre rosszabb a hallása, látása. Úgy, hogy augusztus 16.-án még ennek nem volt jele, ezek a tünetek azóta jelentkeztek.
Több kérdésem lenne. Ilyen korú gyerekek hogyan dolgozzák fel a halálát?
Szerintetek ha elmegyek a háziorvosához, elmondom a tüneteket, ő ez alapján meg tudja mondani, hogy évei vagy hónapjai vannak e?
A gyerekeket fel lehet erre készíteni? A mindennapjuk része a papa.
Fontos a temetés, és fontos a sírhely! Ezek a rítusok nagyon sokat segítenek a gyász feldolgozásában. Ismerek olyat, aki elől eltitkolták az apja halálát (külön éltek), hónapokkal később, egy vadidegen temetésére kellett elvinni pszichológus tanácsára, ez indította el végre a normális gyászfolyamatot, így tudott tovább lépni.
Sajnálom, hogy ennyi tragédia van a családotokban, pláne egyszerre, nagyon sok erőt kívánok az elviseléséhez! Nagyapám rákos volt, ne legyen igazam, de az ő leépüléséből kiindulva édesapáddal kapcsolatban maximum hetekre számíthattok. :(
Köszönöm mindenkinek.
Igen, majdnem biztosak vagyunk benne, hogy ez már a vége. Most csak az van bennem, hogy végre nem szenvedne tovább. Tudom, valamilyen szinten ez gonoszság, de iszonyú ezt látni, elképzelni sem tudom, milyen lehet megélni.
Nagyon sajnálom, ami veletek történik, a leírtakból sajnos én is azt mondom, hogy kevés van vissza, és - bár csúnya ilyet mondani - megváltás is lenne már neki a halál.
Párom nagyapja hunyt el nemrég, szintén rákos volt, nagyon leépült szegény. Van egy 9 éves sógornőm, őt elhozták a temetésre, szerintem kellett.
Az én nagypapám anno 6 éves koromban halt meg, nem voltam a temetésén, de a sírhoz utána kivittek, szerintem ez segített megérteni, hogy onnan már nem jön vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!