Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nálatok előfordult már, hogy...

Nálatok előfordult már, hogy a gyerkőcötök a keresztneveteken szólított?

Figyelt kérdés
A kisfiam (2 éves) egy hete felváltva anyának hív vagy a keresztnevemen szólít.Ma egy ismerősöm kiakadt,hogy miért engedem neki.Titek zavarna?Vagy én vagyok gáz,hogy nem akadok ki rajta?
2014. szept. 2. 11:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Még nem; de az apját szólította szívemnek, mert ugye tőlem ezt hallja. Emiatt rászóltunk.
2014. szept. 2. 18:13
 12/16 anonim ***** válasza:
Igen,mert viccesnek tartotta,de megbeszéltük,hogy neki anya vagyok,nem is volt ebből probléma,pedig a párommal egymást a keresztnevünkön szólítjuk,vagy becézzük egymást.Szerintem fontos,hogy tudja,hogy hívják a szüleit,viszont azt is tudja,hogy sokkal jobb ha anyának,apának hívja őket.
2014. szept. 2. 19:35
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
2014. szept. 2. 22:00
 14/16 zabmester ***** válasza:

A legtöbb gyereknek van ilyen korszaka, de ha a szülők gyakran kijavítják, hogy nem Zsuzsi, hanem anya, akkor előbb-utóbb felhagynak a keresztnéven szólítással.

A fiam is mondogatta egy időben, aztán magától visszaszokott az anyára, bár néha poénból szokta mondani a keresztnevemet, érdekes módon ő pont ezt használja félig viccesen kedveskedésre, vagy akkor mondja, ha a sima anyát nem hallom meg :)

2014. szept. 2. 22:07
 15/16 anonim ***** válasza:

„Nem vagyok se a haverja se egy ismerose. Engem baromira zavar. Az is zavarna ha a ferjem a keresztnevemen szolitana.”

A fenti úgy hangzik, mintha a férj „feleségemnek” szólítana, az apád „lányomnak”, a testvéred „nővéremnek” stb., hiszen csak a „haver vagy ismerős” szólítja a másikat a keresztnevén. :)

Nyilván ez is kultúrkörfüggő. 60 éve sok helyen még magázták a gyerekek a szüleiket, aztán ugyanezek a gyerekek felnőve már nem követelték meg a magázást a saját gyereküktől. De nyilván van, ahol ma is ez dívik.

Nem mondhatjuk, hogy az egyik rosszabb a másiknál, pedig biztos van olyan szülő, aki attól is idegenkedik, hogy a gyereke tegezze. Azt hiszem, ez a családban uralkodó tekintélyelvű rendszertől függ, illetve attól, ki mennyire olvad bele egy-egy szerepébe az életében.

Ismerek olyat, aki megköveteli a kollégáitól, hogy „doktor úrnak” vagy „tanár úrnak” szólítsák – ha ő is „titkárnő asszonynak” vagy „takarító asszonynak” szólítja a többieket, akkor rendben, egyébként elgondolkodtató, hogy vajon miért van szüksége ilyen visszaigazolásra nap mint nap. :)

2014. szept. 3. 08:13
 16/16 anonim ***** válasza:
15-ös, de szépen leírtad, és milyen igaz :-)
2014. szept. 3. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!