Nálatok előfordult már, hogy a gyerkőcötök a keresztneveteken szólított?
Ez sokaknál előfordul. Főleg hogy a gyerek azt hallja, hogy a neveden szólítanak. Szerintem szépen javítsd ki, hogy igen, anyának ez a neve, de te anyának szólíts, mert én az anyukád vagyok.
Egyébként volt egy időszak, amikor én is a nevén szólítottam anyukámat, bár nem emlékszem rá, olyan pici voltam :)
Minket a keresztnevünkön szólítanak a gyerekeink, kb. azóta, hogy rendesen beszélnek. Eleinte mama és papa volt a gügyörészős szólítás, majd keresztnéven szólítás lett belőle, és most már (iskolás korban) leginkább keresztnév, de ha nagyon kedveskednek, ölelgetnek, akkor időnként mamáznak-papáznak.
Először számomra fura volt, mert én „anyu-apu”-ként hívtam a szüleimet. Aztán rájöttem, ennek egyetlen oka van: hogy mi egymást a férjemmel sosem anyuzzuk/apuzzuk/mamázzuk/papázzuk stb., hanem a keresztnevünkön szólítjuk egymást, és így beszélünk egymásról a gyerekeknek is. Bevallom, ma már abba fura belegondolnom, hogy miért beszél az emberek zöme egy szerep szerint a másikról („majd ha apa hazajön”), mert az oké, hogy én az anyja vagyok a gyereknek, ő meg a gyerekem – akkor miért nem beszélnek a gyerekről sem úgy egymás közt a szülők, hogy „majd ha a fiunk/lányunk/gyerekünk hazajön”, vagy szólítja mindenki „lányomnak” a lányát? :)
A lényeg: engem nem hogy nem zavar, tök jónak tartom, az pedig egy plusz előnye, hogy az összes óvónő/tanítónő és a gyerekek is mindig tudták a nevemet emiatt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!