Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek csökken vagy nő a...

Szerintetek csökken vagy nő a kiadás akkor, amikor anyuka visszamegy dolgozni és 2 gyermek oviba/bölcsibe kerül?

Figyelt kérdés
Nyilván van ovi/bölcsi díj, de otthon nem vagyunk, gondolom csökken a rezsi, sokkal kevesebb ételt kell vásárolni, főzni sokkal kevesebbet kell. Az össz kiadás szerintetek kb ugyanannyi, nő vagy csökken?
2014. aug. 28. 08:52
1 2
 1/11 anonim válasza:
70%

A rezsi csökken, de a kaja kiadás inkább nő. Attól, hogy nincs otthon, még enni kell és olcsóbb főzni, mint menzán enni.

Cserébe a bevétel jelentősen nő.

2014. aug. 28. 09:08
 2/11 anonim ***** válasza:
Én is kb erre jutottam, mint előző.
2014. aug. 28. 09:13
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Ez azért nagyban függ attól, hogy milyen helyen élnek, mennyit kell utazni, mennyi az anya fizetése stb. Mi úgy számoltuk, hogy gyes+fizuval úgy fogunk kb. kijönni, mint amikor gyedet kaptam, de az én lányomat nem vették fel az állami bölcsibe, így fizetősbe kell járatnunk. Ha betölti a 3-mat, már nem lesz gyes, de pár hónap múlva kezdi a - reményeim szerint állami - ovit, akkor beljebb leszünk egy kicsit.
2014. aug. 28. 09:15
 4/11 anonim ***** válasza:
Nálunk a nagy magánoviba jár (nem vették fel államiba), így a kicsi is oda fog menni. A fizetésem-ide fizetendő az kb egyenlő a gyeddel amit kaptam (max. összeg). Ez egy évig lesz így, tehát ez az év húzós lesz, de utána a nagy megy iskolába, rá már nem kell majd fizetni. De nekem 25 km-re van a munkahelyem, ez a költség eddig minimális volt, helyben általában elintéztem mindent, alig fogyott benzin. Tömegközlekedve 1,5 óra lenne az út, így 25-30 perc alatt beérek, egyszerűen nem fér bele, főleg délután a tömegközlekedés.
2014. aug. 28. 09:36
 5/11 anonim ***** válasza:
uggyan annyi.
2014. aug. 28. 10:18
 6/11 A kérdező kommentje:

A főzést úgy értettem, h a gyerekek intézményben esznek, kettőnkre meg kevesebbet kell főzni, vagy néha megelégszünk a hidegkajával, amit nyilván a gyerekek mellett soha nem engedtünk meg. Kiesik továbbá a gyerekek reggeli-tízórai-ebéd -uzsija, gyakorlatilag vacsizni fognak itthon. Napi szinten ez fogalmam sincs mennyi pénzt jelent, de négyünkre kivetítve mondjuk legyen egy 1000-es. Az egy hónapban 20 000 ft. Az ovi bölcsi viszont kevesebbe kerül. A rezsi csökkeni fog, mivel nem vagyunk itthon. Ez a különbözet lesz elég a bérletemre. Jó, a bevétel több lesz, csak eszembe jutott, hogy a kiadás oldalon sztem ugyanott leszünk :-)

Köszönöm a válaszokat, jöhet még vélemény!

2014. aug. 28. 10:24
 7/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ugyan ott lesztek, leszünk majd mi is. Annyi hogy nekem a fizum jobb mint a mostani gyedem.

Azt nem nagyon említette senki, hogy oviba-bölcsibe több ruha kell, több szebb ruha, több cipő. Míg mondjuk otthon elvagytok a picit használtabb ruhában és elég akár 1 cipő is, az oviba kell váltás cipő, kellenek jobb ruhák.

2014. aug. 28. 10:35
 8/11 anonim ***** válasza:

Egyedülálló édesanya vagyok, én is azt tapasztaltam, hogy összességében nem nagyon fog csökkenni az összköltség, csak átrendeződik.

Természetesen nagyon sok függ a korábbi ellátások mértékétől, az anya bérétől, az intézményi ellátás költségeitől is.

Leírom nálunk kb. hogy volt.

- max. gyedet kaptam (akkor még nem lehetett gyed mellett dolgozni), a fizetésem viszont többszöröse volt az ellátásomnak, tehát a fix havi bevételünk többszörösére nőtt (és ezzel együtt a különböző munkahelyi juttatások is, cafetria- étkezési jegy, üdülési támogatás, éves prémium stb.)

- megnőttek az utazási költségek (autóval járok én is, a kicsit is vinni kellett bölcsibe-oviba, bkv-val, átszállással sokszoros idő)

- csökkent a rezsi, de nem azonnal (sok az éves elszámolású általány), összességében nem olyan nagy mértékben- én a munkába visszaállást követő 2. hónaptól már a szolgáltatóknál módosítottam az általány összegét egy picit kevesebbre, de kb. -10%- és ez az éves elszámoláskor korrektnek tűnt. legnagyobb mértékben az áram csökkent (elektromos főzőlap-sütő használat, nap közbeni klimatizálás ugye nem jellemző a munkanapokon), de számos rezsielem az otthonléttől független (tévé és internetelőfizetés, közös költség, házbiztosítás stb.)

- étkezés költsége picikét csökkent, de aki arra számít, hogy az ovi/bölcsi mellett a gyerekek nem farkaséhesek, az inkább gondolja át még egyszer :) Ilyen korú kisgyereknél én a tartalmasabb (frissebb zöldség, gyümölcs stb.) 2. uzsonnát beiktattam (az oviból/bölcsiből hazajövet) és még volt vacsora is. Reggelire is általában jó, ha kapnak valamit, tehát összességében 4 komlpett étkezést szerintem nem lehet megspórolni a kicsiknél- illetve nem érdemes. Viszont a maradék étkezésnél meg sokkal jobban rá kell feküdni az értékes fehérjére (csirkemell, hal) és a sok friss zöldségre-gyümölcsre, mert általában nem ezek a vezető élelmiszerfajták az intézményi gyerekmenükben.

Felnőttként pedig az első időben bizony nagyon jól jön az irodai ebédrendelés- legalább délután- este egyszer-kétszer többi idő jut a csemetére, akiből az intézményi léttel együtt kevesebb tartalmas időt tudunk együtt tölteni (a másnapi főzés és háztartásvezetés nem minőségi idő). Amennyi jön a vámon, az elmegy a réven- legalábbis nálam így volt. A hétvégéken pedig semmi nem változik, tehát az eddigi össz étkezési költség kb. 20-30%-át érinti a változás valamennyire.

- a havi fix bevétel nő, de nálunk magánintézménybe jár a kisfiam, így a havi fix kiadás is nő, bár nem olyan mértékben, amennyivel többet kerestem a munkába visszamenetellel.

- a bölcsi/ovikezdésnek van egy egyszeri tetemesebb díja is, ami a beszerzésekhez (ruházat, ágynemű, váltócipők, ovis overalok stb.) kapcsolódik- időben pedig megelőzi általában az első fizetést, úgyhogy ez csak előre gondoskodással megoldható.

- növekszenek a havi rendszeres kiadások a munkábaállással is az anyának is- gondolok itt pl. arra, hogy irodai környezetbe egy-két kosztüm, elegánsabb ruhadarab vásárlása (nem feltétlenül jók a gyerek előtti holmik), cipők, fodrász, manikűr stb- ami azért nem volt rendszeres vagy nem ilyen mértékben az otthoni idő alatt.

Összességében nálunk lényegesen magasabb bevétel mellett, valamivel magasabb összköltség mellett a havi eredmény javult, tehát megéri visszamenni dolgozni (főleg amióta az ellátásokat is munka mellett tovább folyósítják)- még akkor is, ha a gyermek után magánintézménybe kell nem kevés térítési díjat fizetni.

Állami ovi/bölcsi esetén még jobb lesz a háztartás hó végi állapota :)

2014. aug. 28. 11:19
 9/11 anonim ***** válasza:
Bölcsi kaja után az én gyerekem még haza érkezést sem várja meg, útközben már rágcsálja a kiflit. Ovis bölcsis kaján aztán jól egéz napra szerintem senki nem lakik.
2014. aug. 28. 11:22
 10/11 A kérdező kommentje:

8-as, köszönöm a részletes hozzászólást. :-)

Nem is a spórolás miatt kérdeztem, hanem kíváncsiságból.

Én is úgy tervezem, hogy ovi/bölcsi után feltétlenül kapjanak gyümölcsöt, este pedig vacsit. Mindenképpen visszamegyek dolgozni, ez a fenti csak egy részletkérdés. Köszönöm még egyszer.

2014. aug. 28. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!