Ennyiből hárman megélünk majd?
Sziasztok.
Tudom,hogy lerágott csont a kérdés,de az aktuális kisbabás,kisgyerekes anyukáktól szeretném megkérdezni,hogy kb. mennyi pénz szükséges havonta,hogy normálisan nélkülözés nélkül,biztonságban neveljenek egy gyerkőcöt?
Csak sejtéseim vannak arról,mennyibe is kerülhet egy kisbaba.. nagyon megköszönném,ha tudnátok nekem példákat mondani :) persze ne értsetek félre!! Senki pénztárcájában nem szándékozom turkálni!! :)
Nos.. a mi pénzügyi helyzetünk a következő képpen alakul majd gyed mellé:
-rezsi 40e ft kb +/- 5000
-egyéb fizetnivaló 20e ft
Bevételünk:
-páromé 180-185e ft
-gyedem-családi 95e ft kb.! Védőnő kalkulásai szerint.. :)
Bocsánat a fárasztó kérdésért... egy hete itthon vagyok,és sokat gondolkodom :)
16hkm
Szia!
A mi bevételünk 230 000 ft. A rezsink havonta 50000 ft. Nincs hitelünk, van saját lakás és autó. A lányom most négy hónapos anyatejes. A születésére mindent megvettünk, amire szüksége volt. Így havonta csak pelenkára, és popsitörlőre költünk. Emellé jön kb 2 havonta a popsikenőcs, fürdetőkrém és babolaj mikor elfogy. És oltásokkor a nem kötelező oltások ára. A rotát és meningococcus ellenit adtuk be. Mi simán kijövünk ennyiből. :-)
Nekünk is kb. annyi marad havonta mint nektek, ha kifizetünk minden csekket. Ráadásul nekünk még egy kutyánk is van. Nem mondom, hogy fényesen de megélünk.
Amit tehetsz előre, hogyha látsz valahol szuperolcsón kb. 100-120-as méretig (kb. 3éves korig) ruhákat, akkor vedd meg. Úgy nőnek mint a gomba, állandóan kell új ruha és a kisgyerek mellett nem lesz annyi időd nézelődni, keresgélni,ha kell valami, jó lesz ha be van tárazva,kimosva, vasalva otthon.
A családi adókedvezményt is beleszámoltátok? 90 napos magzat után már jár. Nőgyógyász ad hozzá igazolást, a férjed adja le a munkahelyén a könyvelésen. Az is kb. 10ezer körüli összeg.
Kérdező: a felsorolásodban a rezsi és egyéb mellett nem látok pl. élelmiszert, étkezést, autófenntartást, biztosítást stb. ami azért szokott lenni egy családban.
Így nem reális a kép, hogy kb. 280e Ft-ból 60 eFt kiadásotok van...vagy mégis?
Ha havi 200 eFt-ot most is meg tudtok takarítani, akkor nem lesz gond a gyermeknevelés is.
Ha mégsem így van (ezt feltételezem:), akkor azért picit pontosabban gondold végig a bevételeket/kiadásokat.
Amivel számolhatsz a kisbaba érkezésével:
- havi rezsi növekedése (egyáltalán azért, mert folyamatosan otthon leszel, most meg gondolom elmentek hét közben dolgozni, este értek haza stb.)- a babára gyakran fogsz mosni, az első időkben nem mosod együtt a holmijait a tiétekkel és valószínűleg mindent vasalni fogsz (pár évig felejtsd el a heti 1-2 adag mosásokat :), elsz az több is)
- már az őszi időszaktól kell valami plusz meleg pl. a fürdetéshez, illetve azért egy babával a 21-22 fokos hőmérsékletet tartani kell egész nap (most meg gondolom lezárjátok vagy alapra teszitek a fűtést nap közben, ha nem vagytok ott)
- hozzátáplálás első idejében sok alapanyag megy majd el a pepecselős főzőcskére, míg egy átlagos kezdő anyuka ráérez az adagokra és lefagyasztani sem lehet mindent- a babának érdemes jobb minőségű alapanyagokat megvenni (csirkemell, friss gyümölcs stb.- akár biot is)- az üveges étel sem olcsó
- számolj havonta péelenka/popsitörlő/gyógyszerekre, ami most nincs - legalább 20 eFt/hó szerényen (első időben 10 db/nap pelenka fogy)- persze alternatíva lehet a textilpeusozás (mosás, vasalás:) vagy a pelenkadiszkontos nagytételes vásárlás- nézz utána ezeknek, hogy ez tetszik-e neked
- ha valamiért nem tudnál szoptatni, akkor tápszerezni kell, az orvos receptre felírja ugyan (vagy akár az anyatejet is szerencsére), de így sem olcsó mulatság, ez is 10 eFt/hó körül legalább lesz
- sajnos mindig adódik a piciknél valamilyen gyógyszer vagy d vitamin csepp vagy vitamin stb. szükséglet- sosem jártál ennyit gyógyszertárba, mint a pici mellett fogsz (neked sem árt valami tejserkentő vagy vitamin szoptatáshoz stb.) havi 10 eFt körül simán lehet, ha belevesszük a szezonos megfázásokat vagy egy-egy ajánlott védőoltás árát is (nem muszáj mindent beadatni, de ha úgy döntesz, akkor pár ezer forintba mindegyik kerül, van, ami lényegesen drágább)
A beszerzések (kiságy, babakocsi stb.) egyszeri kiadás még a szülés előtt- azt nem is venném ide- sok dolgot esetleg tudsz családon belül kölcsön kapni, de az sem tragédia, ha pl. használt, jó állapotú dolgok között is szétnézel.
Amit érdemes újat venni szerintem, az a kiságy matraca (az ágykeret maga lehet esetleg használt), az első időkben a fehérneműnek számító kis bodyk, esetleges biztonsági dolgok. De ez is csak az én véleményem, van aki mindenből újat vesz, van aki mindenből használtat- ez egyéni igény, ízlés és pénztárca kérdése.
"Sajnos" nálunk minden új volt, mert nincs pl. rokonság, család, ahol volt kisbaba előttünk.
A jó hír viszont az, hogy a GYED mellett:
- havi nettó 10 eFt családi adókedvezmény jár (már a terhesség 91. napjától)
- családi pótlék 12.200 Ft/hó
- egyszeri anyasági támogatás 64 eFt
- TGYÁS (ha gyedre jogosult vagy, akkor igen valószínű, hogy tgyásra is- a két ellátás alapja ugyanaz-
szívesen segítek forint fillérre kiszámolni a várható ellátásaid alapját, ha megírod a születésed várható dátumát (nem mindegy, hogy jövére szülsz és az idei átlagbért is nézzük vagy idén stb.)- illetve ha hosszabb táppénzes időszak volt, mert azzal korrigálni kell.
A mi példánkat nem írom, mert mások a bevételeink, mindent újonnan vettünk meg, a kisfiamat sajnos csak nagyon kevés ideig tudtam szoptatni, így tápszert kapott, nekem az egyik legdrágább pampers pelenka vált be és igyekeztem jó ár-érték arányú, de minőségi felszereléseket, játékokat beszerezni.
Azzal sokkal előrébb lennél szerintem, ha összeírnád, hogy mire lesz szükséged (akár a baba szobájának vagy kis sarkának kialakításától egészen az első pár hónap ruházatáig, pár csomag pelusig, alapgyógyszerekig) és aztán azt néznéd meg, hogy mit tudsz esetleg családon belül beszerezni vagy barátnőktől, mi az, ami használtan is jó, mi az, ami mindenképpen új kell és nézz utána az áraknak is, mert borzasztó nagy szórás van.
Nem muszáj mindent egy helyen megvenni, jó a net, mert sok ár fent van konkrét termékre is- gyakran ugyanaz a babás kiegészítő a bababoltban 3* annyi, mint a hipermarketben, vagy drogériás (DM, rossmann) kuponnal épp akciósan pont ott tudod jó áron megvenni.
Amin érdemes esetleg gondolkodni, az az egészségpénztár, a pelenka, gyógyszerek, babaápolási dolgok (fürdető, sampon, törlőkendő stb.), de akár a mérleg, bébiőr, kismamatea, terhesvitamin, később szupinált cipő, esetleg magánorvosi ellátások, terhesgondozás stb. elszámolható és nem csak patikában tudsz vásárolni, hanem bárhol (pl. dm-ben, de akár auchanban is- számlát kérsz, beküldöd)
Minden jót.
Kedves utolso nagyon koszonom a hosszu valaszt! Rezsi,es egyeb termeszetesen csak a szamlak. Auto direkt nincs. A ferjem etteremben dolgozik ahol szinte egesznap ott van,ezert ott eszik. Egy heten ,egy napot van itthon,amikor fozok.. magamnak nem surun,eppen amit megtudok enni... nem irtam elelmiszert,mert edesanyameknak csaladi vallalkozas szempontjabol egy kozertje,es egy zoldsegese van,ahonnan szinte mindent megkapok amire szuksegem van. Nem nagyon engedi,hogy kifizessem. Vallalkozoival jarunk nagykerbe,ahonnan beszerezzuk a tisztitoszereket,esetlegesen utana a popsitorlot,pelenkat ilyesmiket :)
Konkret osszeget sajnos nem tudnek mondani,mennyit koltunk elelmiszerre,es tisztitoszerre :(
Gondolod csinalnom kellene mondjuk ettol a honaptol kezdve egy koltsegvetest?
A tgyás,gyed kiszamolasat megkoszonnem :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!