Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A családok egy részében miért...

A családok egy részében miért nem tanítják meg a szülők a gyerekeiket sok esetben a legalapvetőbb dolgokra sem? Miért nem követelik meg például a helyes és értelmes írni tudást?

Figyelt kérdés

Igaz a következő állítás? A helyesírással és fogalmazással csak jellemzően az alacsony képzettségű, szűklátókörű réteg foglalkozik. Az oktatásban ennél sokkal fontosabb dolgokat kell előtérbe helyezni.

Az én általános iskolás koromban buktattak olyan hibákért, amelyekkel ma állítólagos diplomások írnak.

2014. jún. 7. 12:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
18%

Nem a helyesírás szablya meg az ember intelligenciáját. Valamilyen mértékig érzék is kell hozzá.

Van egy barátom, aki zseni, de tényleg. Egyszerűen nem tud helyesen írni.

2014. jún. 7. 12:57
 12/17 anonim ***** válasza:
64%

ma 12:57

Úgy látom, neked is van mit gyakorolni :))

"szablya" :))))))))))))

2014. jún. 7. 13:07
 13/17 anonim ***** válasza:

Alapvető lenne nyilván, de már az a trendi, ha gépelek, mert attól hű de nagyon nagy arc vagyok. Igaz, hogy az iskola is ludas benne, de elsősorban az oktatás rendszer! A másik fele pedig a szülőé. Ha a szülő nem követeli meg a gyerektől, a gyerek szarni fog rá.

Szerintem elsősorban olvasni és írni kellene megtanítani a gyerekeket nem telefont, meg tabletet venni neki. Mert oké, hogy sík hülye a gyerek, de a face meg a játék már megy, de nagyon ügyes......Alapvetően az egész generációt butítják ezekkel az elektronikai szeméttel és azt hiszik, hogy de nagyon a jövő felé haladnak. Mondjuk, nem hiszem, hogy ezek az emberek belegondoltak...tudás nélkül mijen jövőjük lesz? No comment :)

2014. jún. 7. 13:35
 14/17 anonim ***** válasza:

Te jó ég! Tényleg!!! :D

Hát, ez ciki... :D

Kissé fáradt vagyok, most van vizsgaidőszak...

2014. jún. 7. 14:39
 15/17 zabmester ***** válasza:
A szüleim mindketten diplomások, (most már) én is az vagyok, de a mi családunkban alap, hogy a megfelelő írásbeli kommunikáció is hozzátartozik az igényességhez, na meg a másik fél (az engem olvasó) tiszteletéhez. Na jó, lehet, hogy csak azért, mert az én szüleim tanárok, bár nem hinném, hogy ezen múlik. Ahogy én látom, pont nem az alacsony képzettségű réteg számára létkérdés a helyesírás, nem mintha az alacsonyabb végzettségűek között ne lennének jó helyesírással rendelkezők (hiszen ehhez elméletileg elég lenne az általános iskola elvégzése is, onnan sem kerülhetne ki olyan, aki a legelemibb szabályokkal nincs tisztában). Csak éppen akiknél azt veszem észre, hogy tökéletesen lesz*rják, hogy hogyan írnak, azok jellemzően nem a magasabban képzett emberek. De ez csak személyes tapasztalat. Természetesen van olyan diplomás ismerősöm, akinek pocsék a helyesírása (mérnökről van szó), úgyhogy nyilván nem csak ezen múlik, sőt, talán egyáltalán nem. Viszont az nem elég sajnos, hogy az iskolában mit tanítanak. Ha a szülő nem követeli meg, hogy a gyerek ezt meg is tanulja, akkor taníthatnak az iskolában bármit. Arról nem is beszélve, hogy nem a legnyerőbb példa, ha a gyerek megkérdezi anyut, aput, hogy "Hogy kell írni azt, hogy papagáj?" és anyu, apu erre csak annyit tud válaszolni, hogy "Fogalmam sincs, nem mindegy az neked?"
2014. jún. 7. 20:02
 16/17 anonim ***** válasza:
Mert a legtöbb szülő sem tud helyesen írni. Nézz csak itt körül. Néha tényleg sírni lenne kedve az embernek.
2014. jún. 7. 20:48
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Hozzátenném a magam kis szösszenetét a témához, mint érintett fél, azaz magyar tanár és/vagy magyartanár? :D Engedtessék meg nekem ez a szóvicc!

Ezeket a tudásokat nem a szülőnek kell megkövetelnie, neki csak figyelemmel kellene kísérnie a gyereke fejlődését ezeken a területeken is. A követelésre ott vagyunk mi, tanárok.

"A helyesírással és fogalmazással csak jellemzően az alacsony képzettségű, szűklátókörű réteg foglalkozik." - remélem, a jövő ún. értelmiségének csak egy szűklátókörű rétege gondolkozik így, mert ha nem, akkor nagy bajban vagyunk!

Nem ez az oktatás alfája és omegája, de szerintem mindenki elvár egy bizonyos szintet, ami nem gátolja a megértést. Gondoljatok arra, mikor itt a GyK-n is valaki ömlesztve, mondatkezdést, írásjeleket hanyagolva ír! Ha veszi az ember a fáradtságot arra, hogy kibogozza, akkor is megvan a véleménye a kérdezőről, és ezt általában a válaszadók kifejtik.

A többi kompetenciát is segíti a helyesírás és a fogalmazás.

Igaz, a helyesírás egy része készség. Van olyan része, amely megtanulható, de aki nem tud "ösztönből" helyesen írni, annak mindig problémát fog jelenteni, amikor nem kimondottan a helyesírásra kell figyelnie.

A helyeírás-ellenőrző pedig sem 100%-osan megbízható, gondoljatok csak a dátumozásra! Megőrülök tőle, hogy a gyerekek sorra így írják pl. a mai dátumot: 2014.Június 8.-án. Ez kiirthatatlan belőlük!

A fogalmazás bizonyos részei tanulhatóak: az egyetemista elmélete valóban ott is ingatag lábakon áll, ahol az egyik válaszadó nagyon okosan kifejtette, hogy a végzettség és a műveltség nem feltétlenül jár kéz a kézben.

Ahhoz, hogy valaki fogalmazni tudjon szókincs kell elsősorban. Szókincset bővíteni kétféleképpen lehet leginkább: a rengeteget beszélgetnek a gyerekkel a szülők (sajnos mi pedagógusok, legalábbis a felsőben, már nagyon keveset tudunk így fejleszteni) és olvasás útján.

Említette valaki az alternatív iskolákat. Ott is csinálják ezeket, csak nem direkt, hanem indirekt módon. Bár állami iskolában kisebb a szabadságunk, azért ameddig lehetséges, pl. én is, feszegetjük a határokat.

El kell keserítenem mindenkit, aki azt képzeli, hogy a munka világában nem lesz szüksége fogalmazásra. Hiszen az utcaseprőnek is el kell mondania, ha elégedetlen a munkájával vagy valamilyen szokatlan esemény történik napközben. Minél szebben fogalmazza meg a gondolatait, annál jobban odafigyelnek rá.

De ez ott kezdődik az iskolában, hogy készítsünk leírást a sárgarépáról pl., mert alapozni is kell, egy házat sem lehet az alap nélkül felhúzni, mert hamar összedől.

Nagyon helytelenül nem tanítják a kézírást Amerikában, hiszen az írás összetett agyi tevékenységet igényel, fejleszti a gondolkodást; a kéz-szem koordináció, a finommotorika fejlődése szempontjából nagyon fontos.

Az iskolarendszerünket én nem tartom annyira rossznak, bár, ha egyszer bennünket is meghallgatnának, hogy milyen oktatási rendszert szeretnénk, azért tudnánk ennél hatékonyabbat javasolni!

Ez a mostani "8-4-ig, aztán még otthon is" rendszer szerintem, és még sok kollégám szerint, embertelen! Aki kitalálta, azzal végigcsináltatnám az év 183 napján!

2014. jún. 8. 03:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!