Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért alakult ki ez a nagyon...

Miért alakult ki ez a nagyon erős tendencia? Nevelés, szobatisztaság kérdések

Figyelt kérdés

hogy mindent h.lyeségnek és károsnak kiáltunk ki, amiket és ahogyan régen szüleink, nagyszüleink csináltak? Hogy minden nevelést és iránymutatást a gyerek lelki károsodásának és személyiségfejlődésében akadálynak kiáltunk ki? Mindenhol ezt látom, minden téren (babasírástól a hozzátápláláson át a nevelésig). Persze a tudománynak, kutatásoknak vannak olyan új eredményei, amiket érdemes megfogadni, mert bebizonyítottan káros lehet, de úgy látom, a szülők nagy része átesett a ló másik oldalára, és azt tartja, hogy mindent maximálisan rá kell hagyni a gyerekre, nem kell tanítani semmire, majd mindennek eljön magától az ideje, majd magától rájön stb.

Amiért most kibukott belőlem a kérdés, éppen a szobatisztaságra nevelés lépéseinek olvastam utána, és itt is, és minden fórumon azt látom, sőt, online "szak"lapoknál is, hogy nem kell erre tanítani, hagyni kell, majd magától rájön, megtanulja, nem szabad semmit tenni, és amin végképp ledöbbentem, hogy 2 éves kor alatt semmiféleképpen sem szabad elkezdeni, mert lelkileg károsul a gyerek. És hogy nagyanyáink is milyen hülyén csinálták, hogy korán ráültették a gyereket a bilire, és lehet, hogy másfél évesen már szobatoszták voltunk, de az nem is igazi szobatisztaság, mert egy ekkora gyerek ezt még nem képes felfogni, és igenis hagyni kell 2-3-4 éves korig pelenkában, mert úgy jó neki. Előtte rettegni fog a bilitől, kudarcélménye lesz, rá van erőszakolva stb stb.

Én anyukám tanácsára azóta ültetem bilire, amióta megtanult ülni (7 hónapos kora óta). Minden pelenkázásnál ráültettem a bilire, és ha éppen belesikerült, akkor örömtáncot jártunk. Ez még természetesen sosem volt tudatos, de örült annak, hogy örülünk. 13 hónapos korára elkezdte jelezni, hogy pisi, kaki (odajött hozzánk és ütögette a pelenkáját), mi meg gyorsan ráültettük a bilire. Általában már késő volt, de ha mégsem, akkor nagyon örültünk. 15 hónapos korára már mindig időben szólt. Most 17 hónapos és napközben csak akkor van pelenka, ha hosszabb sétára vagy útra megyünk, meg éjszakára. Itthon tökéletesen szól, és minden a bilibe megy balesetek nélkül, és már mondja is, hogy kaka. Sosem félt a bilitől, sőt, mivel korán megszokta teljesen természetes neki, hogy azon ül, még más ennyi idős vagy idősebb gyerekes ismerőseinknél, aki most kezdi el bili szoktatni, egy pillanatig sem marad meg a gyerek a bilin, mert nem érti mire van. Nem érzi kényszernek, sőt, örül annak, hogy szabadon lehet és nem maga alá csinál.

Ennek ellenére mindenki nekem jön, hogy én ráerőszakolom a gyerekre, holott ő még nem érett erre, nem fogja fel, károsodik vele stb. És itt is mindenhol azt olvasom, hogy ez h.lyeség, és mint már írtam, hogy attól még, hogy régen így csinálták, és mindenki korán lett szobatiszta, attól még ez nagyon nem jó. Inkább még 4 évesen is pelenkában szaladgál sok gyerek.

És nagyon sok téren ezt látom, csak most ezt emeltem ki, mert ebben vagyunk. Miért kell mindent elutasítani, ami régen volt? Miért kell mindent ráhagyni egy kisgyerekre?

2014. máj. 29. 14:59
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

És egyébként: nem, fejlődésneurológiai szempontból nem ugyanaz az akarat a 2 évesé és a 10 hónaposé. A 2 évesé az én integritásához kapcsolódó akarat, ennek megfelelően viharos, és ennek megfelelően tiszteletben tartandó normális keretek között. A 10 hónaposé pedig egyfajta vegetatív akarat: akarom anyát, akarom a kaját, akarok elérni ezt-azt, de ezeket nem a környezettel kontextusban akarom, és a "hisztim" akkor még nem a integritásom védelme, hanem a dühöm, az elkeseredésem jele, amelyet az indikál, hogy nem vagyok még képes.

Tehát igen, más.

2014. máj. 30. 09:43
 22/33 anonim ***** válasza:
Nyilvánvalóan a gyerek kezére ütésre értettem Tica, hiszen ezt osztottad meg velünk, valamiért ezt kiemelendőnek érezted.
2014. máj. 30. 09:43
 23/33 Tica0121 ***** válasza:
NEm éreztem kiemelkedőnek, lehet te érezted annak. Nyilván elítélendő és stb, ha valaki nyíltan ezt felvállalja... mert ha a szívére teszi mindenki a kezét, és csak magának, némán mondja el.... lehet mindenki megtette, nem csak én. És kíméljetek meg a: nem én soha és fúj kommentektől. Inkább 20szor rácsapok a gyerek kezére, mint hogy egyszer esetleg elvegye a kést és beleessen, vagy magára húzza a forró olajos serpenyőt. Mert igen, a gyerekem a konyhába is kijön velem, ahol főzni szoktam és akkor nem zárom be a szobába....
2014. máj. 30. 09:51
 24/33 anonim ***** válasza:
Velem is kijönnek a gyerekek a konyhába, de a belső gázon főzök, a kés az asztalon úgy van mindig hogy hozzá se férhessenek..nem az a megoldás hogy elől hagyom és ha rámegy a gyerek akkor jól elverem a kezét!!! :O
2014. máj. 30. 09:57
 25/33 anonim ***** válasza:

Velem is kijön a konyhába, még sosem kellett mégsem rácsapni a kezére. 16 hónapos volt, mikor egyszer majdnem hozzáért a forró olajhoz, elhúztam a kezét, és nagyon határozottan megmondtam neki, hogy soha nem nyúlhat a főzőlaphoz. Még ma is elmondja, ha a közelébe megy... Lehet így is.

Mindegy Teca, nagyon támadó vagy, innentől ennek nincs értelme.

2014. máj. 30. 09:59
 26/33 Tica0121 ***** válasza:
Rácsapni a gyerek kezére és a jól elverni között azért elég mély szakadék van.... bár gondolom ez senkit nem érdekel, mert most lehet kinek nekiesni, hogy fújjfújj!!! És Ti kezdtétek a támadást, én leírtam egy normális véleményt, ami nektek nem tettszett, ezért rákezdtetek a bezzegénésbezzegmajdha dumára. Ennyi!!
2014. máj. 30. 10:02
 27/33 anonim ***** válasza:
Nem érted a lényeget..ha a gyerek egymás után kipakolja a kukát 50x és nem ért a szóból, akkor elverem a kezét, de ha az én hülyeségemből eléri az ollót, vagy a kést, akkor én vagyok a felelőtlen így a gyereket nem bántom!!!!
2014. máj. 30. 10:06
 28/33 anonim ***** válasza:

Kedves Tica, bevallom, engem az első hozzászólásoddal igenis megbántottál. Még akkor is, ha az idő már igazolta, hogy nincs igazad, nagyon sokat szenvedtem a hozzád hasonló "jól megmondom a tutit" anyukáktól.

A kisfiam ugyanis pont olyan volt, akikről olyan mély megvetéssel beszélsz. 1,5 éves korától csapkodott, 2 évesen már alig lehetett vele játszótérre menni, mert nekiment a gyerekeknek. És emellett alig beszélt. Elhiheted, hogy a környékbeli anyukák szemében minden voltam, csak úrinő nem, a gyerekem egy "agresszív kis hülye" volt, én meg az "idegbeteg szaranya", aki "képtelen megnevelni a gyerekét." Ott álltam tehetetlenül, kétségbeesve. Aztán lassan oldódótt a helyzet, a gyerek megtanult beszélni, az agressziója 3 éves korára már csak nyomokban maradt meg, most 4 éves, és teljesen eltűnt. Nem tagadom, kellett hozzá kis szigor is, de biztos vagyok benne, hogy a nyugodt, szeretetteljes családi légkör sokkal többet számított.

Múlt héten azt találta mondani nekem az óvónő, hogy fantasztikus gyerekem van, és büszke lehetek rá. Büszke is vagyok. Okos és megbízható nagyfiú még úgy is, hogy 3 évesen szokott le a pelusról, és nem beszélt körmondatokban 2 évesen. Viszont a vele való kínlódás rengeteg mindenre megtanított. Segített leszállni a magas lóról, és azóta soha nem szólok meg senkit. SENKIT. Pláne nem olyanokat, akik helyzetében nem voltam.

Egyedül az okoskodókat nem bírom elviselni.

2014. máj. 30. 10:21
 29/33 Tica0121 ***** válasza:
Nem volt mély megvetés az első hozzászólásomban... nem is vagyok az a jól megmondom a tutit anyuka, mint amilyennek leírtál. Egészem addig nem, míg felém nem ezt a hozzáállást tapasztalom. Sajnálom, hogy sokat kínlódtál a gyerekeddel, becsülöm, hogy mégis elérted, hogy "jó" gyereked legyen, akire büszke lehetsz. És hidd el, én is sokat szenvedtem és szenvedek a "bezzeg" anyukáktól, a kéretlen tanácsoktól, a "mindent rosszul csinálsz" beszólásoktól és még sorolhatnám. Nem akartalak megbántani. Bár én mondandómat a "nemtörődömjólvanazúgy" hozzáállásra értettem, ezt próbáltam hangsúlyozni, mégis itt most megkövetlek, ha Rád nézve sértő volt.
2014. máj. 30. 10:28
 30/33 anonim ***** válasza:

Tica, ebben az egészben csak az az egy baj van, hogy nem lehet egyféle mintát ráhúzni minden gyerekre. Hiába működött a módszered a te gyerekednél, másnál nem biztos, hogy fog.

Én sem ültetem a fiam a tévé elé, be sincs kapcsolva egész nap. Játszunk, takarítunk együtt, játszóterezünk, és képzeld, nem járt 10 hónaposan. Rengeteget beszélek hozzá, mindent megért, de képzeld, nem beszél 15 hónaposan. Na, most akkor mi van? Úgy látszik, befuccsolt a szuper módszer.

Azt kellene elfogadni, hogy néha nem attól függ, mit tud a gyerek és mit nem, hogy az anya mit tesz meg. Én is megteszem, amit te, az én fiam mégsem úgy reagál, ahogy a tiéd. Az enyém is jöhet a konyhába, nem szoktam bezárni, nem hagyom ott egyedül a szobában, hogy foglalja le magát. Akkor most a fiam béna vagy én vagyok szar anya, hogy nem beszél vagy nem jár még? Ilyet még nem is hallottam.

Mégis... azt a gyereket, aki még nem kezdett el magától járni, erőltetni kellene? Lógassam fel egy botra, hogy 10 hónaptól már csak egyenesen szabad közlekedni?

Az eredeti kérdésre válaszolva:

Azzal én is egyetértek, hogy meg lehet időnként próbálni a szobatisztaságot, nem kell ráhagyni a dolgot a gyerekre. Nem tetszik ez a túl szabad nevelés. Nálunk rengetegszer elhangzik egy nap, hogy nem szabad, néha már én unom, de honnan tanulna meg viselkedni, ha sosem mondom neki a szabályokat? Ebből születnek aztán az olyan kisgyerekek, akikkel nem lehet vendégségbe menni, mert szétszedik a lakást.

Én abban hiszek, hogy türelemmel és normális hangvétellel kell nevelni a gyereket. Egyelőre nem csaptam még rá a kezére, de nem állítom, hogy sosem fogok. Nem vagyok a csapkodás híve, inkább szeretném vele megértetni, hogy mit miért nem szabad. A fiam 15 hónapos, de most nyáron igyekszem neki megmutatni a bilit. Nem fogom erőltetni, de hadd próbálgassa. Én sem szeretném, ha három évesen még pelenkás lenne, de ha az lesz, ha az lesz.

A járást meg a beszédet úgysem tudod erőltetni, hiába is próbálod. Ugyanígy szerintem a bilizést sem lehet. Egyes gyereket korán ráéreznek, mások nem. Lehet vele próbálkozni, kicsit tanítgatni, de ha nem megy, úgysem tehetsz vele semmit.

2014. máj. 30. 13:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!