Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért alakult ki ez a nagyon...

Miért alakult ki ez a nagyon erős tendencia? Nevelés, szobatisztaság kérdések

Figyelt kérdés

hogy mindent h.lyeségnek és károsnak kiáltunk ki, amiket és ahogyan régen szüleink, nagyszüleink csináltak? Hogy minden nevelést és iránymutatást a gyerek lelki károsodásának és személyiségfejlődésében akadálynak kiáltunk ki? Mindenhol ezt látom, minden téren (babasírástól a hozzátápláláson át a nevelésig). Persze a tudománynak, kutatásoknak vannak olyan új eredményei, amiket érdemes megfogadni, mert bebizonyítottan káros lehet, de úgy látom, a szülők nagy része átesett a ló másik oldalára, és azt tartja, hogy mindent maximálisan rá kell hagyni a gyerekre, nem kell tanítani semmire, majd mindennek eljön magától az ideje, majd magától rájön stb.

Amiért most kibukott belőlem a kérdés, éppen a szobatisztaságra nevelés lépéseinek olvastam utána, és itt is, és minden fórumon azt látom, sőt, online "szak"lapoknál is, hogy nem kell erre tanítani, hagyni kell, majd magától rájön, megtanulja, nem szabad semmit tenni, és amin végképp ledöbbentem, hogy 2 éves kor alatt semmiféleképpen sem szabad elkezdeni, mert lelkileg károsul a gyerek. És hogy nagyanyáink is milyen hülyén csinálták, hogy korán ráültették a gyereket a bilire, és lehet, hogy másfél évesen már szobatoszták voltunk, de az nem is igazi szobatisztaság, mert egy ekkora gyerek ezt még nem képes felfogni, és igenis hagyni kell 2-3-4 éves korig pelenkában, mert úgy jó neki. Előtte rettegni fog a bilitől, kudarcélménye lesz, rá van erőszakolva stb stb.

Én anyukám tanácsára azóta ültetem bilire, amióta megtanult ülni (7 hónapos kora óta). Minden pelenkázásnál ráültettem a bilire, és ha éppen belesikerült, akkor örömtáncot jártunk. Ez még természetesen sosem volt tudatos, de örült annak, hogy örülünk. 13 hónapos korára elkezdte jelezni, hogy pisi, kaki (odajött hozzánk és ütögette a pelenkáját), mi meg gyorsan ráültettük a bilire. Általában már késő volt, de ha mégsem, akkor nagyon örültünk. 15 hónapos korára már mindig időben szólt. Most 17 hónapos és napközben csak akkor van pelenka, ha hosszabb sétára vagy útra megyünk, meg éjszakára. Itthon tökéletesen szól, és minden a bilibe megy balesetek nélkül, és már mondja is, hogy kaka. Sosem félt a bilitől, sőt, mivel korán megszokta teljesen természetes neki, hogy azon ül, még más ennyi idős vagy idősebb gyerekes ismerőseinknél, aki most kezdi el bili szoktatni, egy pillanatig sem marad meg a gyerek a bilin, mert nem érti mire van. Nem érzi kényszernek, sőt, örül annak, hogy szabadon lehet és nem maga alá csinál.

Ennek ellenére mindenki nekem jön, hogy én ráerőszakolom a gyerekre, holott ő még nem érett erre, nem fogja fel, károsodik vele stb. És itt is mindenhol azt olvasom, hogy ez h.lyeség, és mint már írtam, hogy attól még, hogy régen így csinálták, és mindenki korán lett szobatiszta, attól még ez nagyon nem jó. Inkább még 4 évesen is pelenkában szaladgál sok gyerek.

És nagyon sok téren ezt látom, csak most ezt emeltem ki, mert ebben vagyunk. Miért kell mindent elutasítani, ami régen volt? Miért kell mindent ráhagyni egy kisgyerekre?

2014. máj. 29. 14:59
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
79%
Én még olyat életemben nem hallottam, hogy 4 évesen pelenkázzuk a gyereket, ahogy az, hogy nem kötözöm a bilire a gyereket, nem egyenlő a "mindent ráhagyással". Nektek bejött a korai szoktatás, de ez a ritkább. Azt viszont nem értem, fáj neked, ha egy idegen gyereken 2-2,5 éves koráig pelenka van?
2014. máj. 29. 15:13
 2/33 anonim ***** válasza:
66%

Nem kell mindent ráhagyni. A fiam 2 éves és igen, ő még pelenkát használ. Ebben a kérdésben én azon az állásponton vagyok, hogy hagyom, hogy magától szépen megérjen rá, nem erőltetem, ő nem is az a fajta, akit lehetne. Nem fog pelenkás maradni, ebben biztos vagyok. Az, hogy te 7 hónaposan ráültetted, a te dolgod, én nem értek vele egyet, de nem mondom, hogy ezzel a lelke károsodott volna.

Egyébként én mindig meghallgatom anyukám tanácsát, a legtöbbször egyet is értek vele, ha viszont nem, akkor máshogy csinálom. Nem hagyok rá mindent a gyerekre, sőt, de vannak dolgok, amiket nem fogok ráerőltetni. Ilyen a korai bilizés, bizonyos ételek, amiket nem szeret. Egyébként én mind mozgásfejlődésben, mind beszédben, mind alvásban mindig hagytam, hogy a gyerekem a saját ütemében fejlődjön, saját maga alakítsa ki a rendszert és ennek semmi kárát nem látom. Mindenki törődjön a saját gyerekével, én ezt az elvet vallom.

2014. máj. 29. 15:13
 3/33 anonim ***** válasza:
72%

Ezt úgy írod, mintha két út lenne - ráhagyni vagy ráerőltetni.

Konkrétan ehhez a kérdéshez:

Két éves kor alatt az ADH nevű hormon elégtelen termelődése nyomán éjszakára nem lesz még szobatiszta a gyerek többnyire, mert fiziológiája nem alkalmas erre. A pszichéje: igen, van, bőőőőőőven van, aki ennek nyomán sérül, rossz szokásokat vesz fel, hosszú időn át vizel ágyba, stb. stb.

Miért derülnek ezek ki ma, és miért nem derültek ki 80 éve? Mert más fórumai vannak ezeknek a kérdéseknek, és bizony, az, hogy nálatok a dolog így alakult, totálisan csak szerencse - rosszul is elsülhetett volna. Referenciának meg végképp nem tekinthető. Én pl. ugyanúgy lettem (volna) szoktatva, mint a te gyereked, mert ezt mondta a védőnéni, de nem ment, 2 éves koromig RETTEGTEM a bilitől, akkor anyu eltette, és képzeld, bizony-bizony magamtól ültem rá vissza 28 hónaposan, és onnantól egy nap alatt éjjel-nappal szobatiszta voltam.

Nem a te végkimeneteled a gyakoribb, hanem az enyém, ezt pszichológusként, gyerekneurológus férjjel bizonnyal állíthatom.

A nagyijainkat meghaladta a kor a legtöbb kérdésben, és bizonyára majd minket is meg fog.

Nem mellesleg - csinálja mindenki úgy, ahogy akarja. :)

2014. máj. 29. 15:41
 4/33 anonim ***** válasza:
A kisfiam 3 éves kora előtt 2 hónappal lett szobatiszta, előtte még akkor sem szólt, ha már bekakilt, aztán egyik napról a masikra szobatiszta lett, balesetek nélkül. A kislányom még nincs másfél éves, és már szól, ha bekakilt. Szóval azon az állásponton vagyok, hogy ha megérik rá, akkor úgyis jelez a gyerek.
2014. máj. 29. 15:51
 5/33 anonim ***** válasza:
64%
Úgy neveled a gyereked, ahogy akarod. És más is. Mindenki a legjobbat akarja, de ez nem jelenti azt, hogy két tábor van és csak az egyiknek van igaza. Te játékot csinálsz a biliből és pontosan ugyanakkor lesz szobatiszta a te gyereked is, mint azé, aki nem szórakozik és erőlteti a bilizést, csak hogy a nagymama békénhagyja. Hogy a tiéd 7 hónaposan odapisilt egyszer-kétszer nem szobatisztaság, de legalább csendben vannak a nagyszülők, meg lehet őket nyugtatni, hogy mégis azt csináljátok, amiket ők mondanak és lehet hencegni a semmire a szomszédnál, hogy a gyerek már bilizik. Neked ez így jó, nekem nem lenne. Mások vagyunk. Ezért úgy gondolom, hogy ha nem akarod hallani, hogy sokak szerint felesleges, sőt káros lehet, amit csinálsz (nálatok pont nem lett belőle gond, na bumm), akkor ne kreálj ilyen helyzeteket!
2014. máj. 29. 15:55
 6/33 Tica0121 ***** válasza:
53%
Na lehet lepontozni!! Teljesen egyetértek Veled. Ma már minden a sátántól való, minden káros és természetes, hogy 3-4 éves gyereket pelenkáznak.Nekem van az ismerőseim között sok kisgyerekes család, látom, hogy mennyire ki vannak fordulva a nevelési elvek. Egyik helyen például a több, mint 2 éves gyerek egy szót sem mondd, nem is tanítják, mert az irányelvek szerint elfogadott. A másik helyen a gyerek 1,5 éves, üt-ver mindenkit, ráhagyják, mert nem elvárható ilyen idős korban, hogy ne kaparja ki az ember szemét.... hát nem tudom. Az én kicsit 10 hónapos, fél évesen feláll, már önállóan jár. Jelzi, ha pisis vagy kakis, mondd szavakat és ha azt mondom nem szabad, akkor azt nem csinálja. Nem hisztizik, nem vergődik. Igaz, én a gonosz, elítélendő, rácsaptam a kezére, amikor marékszám tépte a hajam és hagytam üvölteni, mert sajnos nem mindig az van, amit ő szeretne.... Én is kapom rendesen, hogy milyen szarul csinálok mindent, de az én gyerekem nem volt még beteg, mindig vigyorog, nem fél senkitől, el lehet vele menni bárhova, bármennyi időre. Tud kakilni kúp és egyéb csodaszerek nélkül....
2014. máj. 29. 16:36
 7/33 anonim ***** válasza:
32%

Drága..én itt az eltöltött 4 év alatt 2 gyerek után azt mondom, mindenki a saját háza táján nézzen körbe, és mindenki csinálja azt ami neki a legjobb.

Én nem is értem, hogy miért mindig a másikkal foglalkozik mindenki??Mi köze van bárkinek is ahhoz hogy az én gyerekem mikor és hova végzi a dolgát?

Egyébként meg ne tapsikoljál örömödben, mert még most jön majd a dackorszak..ami simán okozhat visszaesést.

2014. máj. 29. 16:43
 8/33 anonim ***** válasza:
54%
2. vagyok. Utolsó! Van, amiben egyetértek veled, bizony én is csaptam már a fiam kezére, nem tépi senki haját.Van, ami viszont butaság abból amit írtál. A fiam ugye 2 éves, már egész szépen beszél, de arra kíváncsi lennék, hogyan szeretnél tanítani egy gyereket? Beszél hozzá az ember ennél többet ebben a korban nem lehet.A fiam is vigyorgós, egészséges gyerek, akivel szintén el lehet menni bárhova. Kúpot soha nem használtunk, bár ezt nem értem hogy jön ide, de mindegy. A felállás járás nem a te érdemed, az, hogy egy 10 hónapos nem hisztizik pedig nagyon aranyos, de várj már még egy kicsit és beszéljük ezt meg jó egy év múlva.
2014. máj. 29. 16:47
 9/33 anonim ***** válasza:
Bocsánat, 6-os válaszolóra gondoltam.
2014. máj. 29. 16:47
 10/33 anonim ***** válasza:
68%

Kedves Tica!

Szerintem is ehhez a kérdéshez térjél vissza egy jó év múlva, és nézd meg mennyire értesz egyet a mostani válaszoddal..

Mikor nekem volt ekkora a nagyobb gyerekem én is azt hittem hogy mindenki hülye körülöttem, mert mindenki magyarázott, problémázott..de az én kislányom egy angyalka volt, ő is korán elindult (9 hónaposan már önállóan járt), édesen pakolgatott, ha rászóltam valamiért abba hagyta..stb.Aztán olyan 14 hónapos kora körül kihúzta a lábam alól a talajt..mindenért a földhöz verte magát, nem hallgatott a szép szóra..stb.Most 3,5 fél éves, és már furfangosan próbál minket kijátszani.Ha akartam volna se tudtam volna 2 éves kora előtt bilire ültetni, mert borzasztóan makacs és akaratos a mai napig.És ismétlem..Egy kis angyalka volt 1 éves kora előtt!!!

2014. máj. 29. 16:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!