Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Éreztétek már úgy magatokat,...

Éreztétek már úgy magatokat, h csődöt mondtatok, mint anya?

Figyelt kérdés
Én most igen... Változnom kellene a gyerekem érdekében, tisztában vagyok vele. De nagyon nehéz egyedül, segítség nélkül változni. Olyan dolgoknál vagyok határozott vele, amikor nem kellene, amikor pont, h picit lazábbra kellene fognom és pont azoknál nem vagyok határozott vele amikor az az ő fejlődését segítenél. Igazából tegnap anyukám döbbentett rá, h h elszúrtam a dolgokat. És most mardoss a lelkiismeret furdalás, h h ronthattam el így mindent, miért csak most döbbentem rá? Miért nem előbb? Miért nem láttam, h ez így nem jó? Veletek volt már így? Mikor ezek a kérdések felmerültek bennetek?

2014. máj. 26. 04:59
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Mindenki követ el hibákat, de ezek a szélsőséges eseteket leszámítva nem helyrehozhatatlanok. Az csak jó, ha van valaki a környezetedben, aki kívülről lát és szól. Apukámnak az a véleménye, hogy a gyereket elég szeretni, és ha ez megvan, akkor akkor hiába hibázunk, nagy baj nem lehet. Nem biztos, hogy teljesen igaza van, de hasonló helyzetekben gyakran juott ez a mondása eszedbe.

Mert igen, én is éreztem, hogy csődöt mondtam mint anya, nem is egyszer. A legutóbbi, és eddig talán legerőteljesebb eset kb. 2 hónappal ezelőtt történt. Akkor a 4 éves fiam annyira botrányosan és szemtelenül viselkedett, amit korábban elképzelni sem tudtam volna, és sajnos a nyílt utcán pofon vágtam. Nem konkrétan a pofontól buktam ki - bár soha előtte nem fordult elő ilyen, és remélem később se fog -, hanem attól, hogy valamit nagyon elszúrhattunk, ha idáig jutottunk.

Nálad mennyi idős a gyerkőc, és mi a probléma tulajdonképpen? Könnyen lehet, hogy olyasnómi, ami nem is akkora probléma, vagy ha az is, nagyon sokaknál előfordul.

2014. máj. 26. 06:16
 2/14 A kérdező kommentje:
Igazából felismerem, h nagyot hibázok.... 2 és fél éves. Néha rá ütök a fenekére vagy a popsijára, ezáltal ő is verekedős lett, persze amikor ő akar megütni lefogjuk a kezét és elmagyarázzuk, h nem szabad. Például tegnap, figyelmeztettem, h még egyszer ne lépjen a pocsolyába (olyan mély volt, h a bokáját is ellepte), de ő harmadjára is megtette hiába szóltam rá, de a harmadik előtt szóltam neki, h fejezze be mert oda lépek és ráütök a fenekére, de ez a figyelmeztetés se hatott rá és láttam rajta, h csak azért is bele lép. És tudom, h nem szabadna ráütni a kis popijára vagy a kezére, de mikor ilyen esetben se érti meg, mi a fenét csinálhatnék? Akkor itt van a beszéde is, tud egy jó pár szót mondani, de mondatokat nem, az a jó pár szó is csak kb. 10-15 és tudom, h ebben a korban már szépen kellene beszélnie, de én nem tanítgatom eléggé, vagyis rá hagyom, ami szintén nagy hiba. Amikor olyan kedve van akkor lehet tanítani és próbálkozik szavakat ki mondani, de a legtöbb esetben nem. Akkor itt van az étkezése, 21 hónapos koráig szoptattam, nem sikerült a hozzátáplálás normálisan és ez a mai étkezésére is kihat. Egyszerűen meg se akar új ételeket kóstolni és nagyon-nagyon kevés főt ételt eszik meg. Ha új ételt kóstol meg a reakciója az, h el kezd öklendezni és hányni, de ez már 6 hónapos kora óta van :( És tudom, h itt is határozottabbnak kellene lennem, h akár mondjuk rá erőltetnem és "éheztetnem" amíg nem eszi meg például a krumpli főzeléket. Vagy már azt se tudom, h azzal is mit kellene csinálnom, már nem tudom, h mi a a helyes. Amúgy ő egy nagyon okos kis gyerek, kicsit türelmetlen is, de szerintem az minden gyerekben benne van. Nincs tesója, egyedül játszik amíg én elvégzem a házimunkát. Gyorsan és könnyen barátkozik. Sajnos nincs kis barátja, mert itt a környékünkön nincsenek kis gyerekek. Játszótérre hiába járunk, senki nincs kint, ha van is kint valaki, akkor az illető nem akar barátkozni, ha hozzájuk szólunk bunkók. Pedig úgy gondolom, h egy másik gyerek jelenléte sokat segíthetne.
2014. máj. 26. 08:19
 3/14 anonim ***** válasza:
Szia! Azon nem gondolkoztál még, hogy beiratod bölcsibe? Szerintem jót tenne neki a gyerektársaság, és nagyon sok mindent tanulna. Beszéde, étkezése is javulna. Nem feltétlenül gondolom, hogy te rontottad volna el a dolgokat, persze ezt a legegyszerűbb mondani másoknak... Viszont a popsira, kézre ütés szerintem sem megoldás, azért egy 2,5 éves gyerek már sok mindent megért, ha elmagyarázod neki. De ha ingerülten rászólsz, érzi, hogy ő van nyeregben, és csak azért is csinálni fogja. Nyilván azért nem ösztözni a popsiütés, mert nem fáj neki. Szerintem a pocsolyás esetnél inkább azt kellett volna, hogy nevettek egyet rajta, hogy vizes lett a lába, majd elmagyarázod neki, hogy vicces volt, de többet ne csinálja, mert vizes lesz a zoknija, és az nagyon kényelmetlen. Szerintem ez jobban bevált volna. Én is ezt alkalmazom a 3 éves kisfiamnál, mindent elmagyarázok neki, hogy mit miért nem szabad, és remekül működik. Persze így is rosszalkodik néha, de olyankor meg bünti van. Az ágyára kell ülni, és nem mehet l onnan, amíg nem mondom. Na ezt sem szereti, ha mondom, hogy bünti lesz, inkább szót fogad. Érdemes szerintem ezeket a taktikákat kipróbálni.
2014. máj. 26. 08:35
 4/14 anonim ***** válasza:

Ahelyett, hogy mindig azt mondod "nem szabad!", inkább ajánl j fel másik lehetőséget, amit lehet. Pl, a pocsolyába most ne lépj bele, de mit szólnál, ha elfutnál az oszlopig és én számolnám, hogy milyen gyors vagy! Vagy pl, ha nem akar ebédelni, akkor nem azt mondom, ogy akkor éhen maradsz, hanem azt, hogy milyen színű tányérból szeretnél enni, a pirosból, vagy a zöldből?

A lényeg, hogy érezhesse, van választási lehetősége, dönthet ő a saját sorsáról.

Én mindig így csinálom, nagyon hatásos nálunk.

Az evést minél jobban erőlteted, annál rosszabb lesz. A fiam is nagyon válogatós, de azért sok mindent megeszik. Ha van egy kis időd, ülj le és írd össze, hogy miket eszik meg a fiad. Lehet, hogy kiderül nem is olyan kevés dolgot.

Ha közösségbe kerül, valószínű megváltozik majd a dolog, mert a többiekkel minden jobban esik.

Ha erőlteted, csak azt éred el, hogy utálni fogja az evést, soha nem fog normálisan táplálkozni. Légy türelmes.

A beszéde be fog indulni, ne aggódj. A fiúk később kezdenek általában beszélni, mint a lányok. Nem kell direktbe szavakat gyakorolni vele, elég ha sokat "beszélgettek" séta közben, a játszón homokozás közben, vagy amíg te a házimunkát végzed és Ő körülötted sertepertél. A fiam is 2,5 éves volt, amikor egyik napról a másikra mondatokban kezdett beszélni.

Ajánlom neked Vekerdy tanár úr könyveit, nagyon sokat lehet tőle tanulni.

2014. máj. 26. 09:37
 5/14 anonim ***** válasza:

1. vagyok.

Én ezeket a dolgokat azért nem látom olyan tragikusnak. :) Hidd el, attól nem lesz verekedős egy kisgyerek, ha néha csapnak a fenekére. Én konkrétan egyetlen olyan szülőt sem ismerek, aki soha ne csapna oda, ha már kihozzák a sodrából, mégsem verekedős az összes. Ezt csak manapság nyomják, hoyg lelki sérült lesz a gyerek a popsira csapástól, az ezt megelőző több száz generációnak valahogy nem okozott ez akkora gondot.

A rossz evés sem a szoptatástól van, vannak jó és rosszul evő gyerekek. Ismerek olyat, aki egy percet sem szoptatott, mégis extra válogatós a gyereke, a másik barátnőm meg 2,5 évesen válaszotta el a kislányát, az a gyerek meg mindenevő. Erre inkább azt tudnám javasolni, hogy akármilyen nehéz, próbáld meg félvállról venni, ne ez legyen életetek központi problémája. Tedd elé a kaját, ha eszik, örülünk, ha nem, az sem tragikus. Ez a módszer nálunk nagyon bejött.

A beszédét meg hogyan is fejlesztenéd, ha nem vagy szakember? Ha még 3 évesen se mond majd mondatokat, talán érdemes lesz már szakember segítségét kérni, de te ezzel nem igazán tudsz egyedül mit kezdeni, most még talán nem is kell. Az, amit egyesek javasolnak, hogy ne reagálj rá, amíg nem használ jól formált mondatokat, életszerűtlen és kegyetlen módszer.

2014. máj. 26. 10:20
 6/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Itt a közelben nincs bölcsi. A pocsolyás szitunál próbáltam azt, h inkább dobjunk kavicsot bele, de nem, nem érdekelte. Az a baj, h az evésnél van választási lehetősége és ő ezt ki is használja, nekem kellene határozottabbnak lennem, de az nehéz, pláne úgy, h apuka teljesen elkényesztette. Hiába beszéltem minden nap az apjával, h próbáljunk már meg dolgokat ugyan úgy tanítani a gyereknek, de egyszerűen akkor azt mondja, h én őt ne oktassam már ki, pedig nem kioktatni akarom, csak egyszerűen tudom, h nem jó ez így, h ő mindent megenged neki amit én nem és amit én engednék meg neki azt meg nem engedi neki. Én nagyon sokat beszélek, szinte mindig jár a szám, ezért se értem, h miért nem beszél szépen :D Amiket megeszik: Uborka, répa (csak nyersen ha a kezébe adom, nagyon szereti), sült krumplit, rántott hús, mindenféle fasírt, virsli, felvágottak (kenyér és zsömle nélkül, ezeket külön üresen eszi), tej, kakaó, rostos üdítők, joghurt italokat is megissza, üres főtt rizst imádja, palacsinta, meg persze mindenféle süteményt. Péksüteményeket is szereti, bundás kenyér, pirítós kenyér, lángos és azt hiszem ennyi. A többit hány és nem viccelek, rengeteg trükköt kipróbáltam és az első kanálnál hányt, már 6 hónapos kora óta ez a reakciója, amióta elkezdtük a hozzátáplálást. Próbáltam azt is, h a szobába ahogy az ételt neki, mondván, h mivel kíváncsi és úgyis megkóstolja, hát nem.... Mindenféle kritikát és tanácsot szívesen fogadok, mert nagyon mardos a lelkiismeretem :(
2014. máj. 26. 10:31
 7/14 anonim ***** válasza:
Mindenki úgy neveli a gyerekét ahogy tudja. Senki nem tökéletes még az anyukák se. Attól mert néha te is máshogy cselekszel mint kellene nem vagy rossz anya. Az a fontos hogy szeresd és támogasd a gyermeked.
2014. máj. 26. 10:38
 8/14 A kérdező kommentje:
A helyzet az, h tegnap anyukámtól és nővéremtől kaptam meg, h én vagyok vele itthon, nekem kell nevelnem és tanítanom és az én hibám, h nem beszél és nem eszik rendesen.
2014. máj. 26. 10:39
 9/14 anonim ***** válasza:
Ne mardosson a lelkiismeret azért mert neveled a gyerekedet. Attól mert tutujgatod nem fogja megtanulni mit lehet és mit nem. Egyszerű a képlet amit szabad szabad amit nem azt nem. Állisd fel a szabályokat és tartasd be öket. Semmi baja nem lesz ha nagyon rosszat csinál és a fenekére csapsz. Csontja nem törik. Nem azt mondom hogy ez helyes de néha a helyzet megkivánja sajnos. Most kell megfogonod amig nem nő a fejedre. Ha azt lássa hogy gyenge vagy nem fog tisztelni. Szeresd és fegyelmezd egyszerre. Nem könnyű de lehetséges.
2014. máj. 26. 10:44
 10/14 A kérdező kommentje:
Nagyon szeretem és ezt ahogy tudom ki is mutatom felé és ő is felém. Nagyon ki tudja mutatni a szerettét és olyankor teljesen feltöltődök. Én is félek attól, h a fejemre nő és nem fog tisztelni, mert ahogy elnézem bátyám 7 éves fiát, a az katasztrófa, nem anyának és apának szólítja a szüleit, hanem a keresztnevükön, állandóan üvölt az apjával és káromkodik, egyáltalán nem mutatja a tiszteletet. És ezt nem akarom.
2014. máj. 26. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!