Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért foglalkozik mindenki...

Miért foglalkozik mindenki ennyire a mások véleményével?

Figyelt kérdés

Nekem ez annyira fura. Egy szomszéd, barátnő, akárki beszólása miatt sokan megkérdőjelezik, hogy jó anyák-e. Mégis miért? Kinek mi köze hozzá, hogy milyen pelenkát adsz a gyerekre, minden alkalommal bekrémezed-e, főzöl-e vagy üvegeset adsz, használt ruhát veszel-e, stb.

Senkinek sincs annyi önbizalma, hogy eldöntse, neki és a saját gyerekének mi a jó?

2014. máj. 20. 13:51
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nyilván nem csupán azért vannak kétségeim a saját szerepemet illetően, mert üveges bébiételt kap a gyermekem (maradjunk akkor ennél a konkrét példánál), hanem számtalan apróság van a mindennapokban, amik elgondolkodtatnak, megingatják a bizalmamat saját magam felé, és ez a sok kis kételymorzsa áll össze egy hatalmas tömbbé bennem, ami gyakran nem hagy nyugodni és arra ösztönöz, hogy újra és újra feltegyem magamnak a kérdést, jól csinálom-e az anyaságot... ennél érthetőbben egyszerűen képtelen vagyok elmagyarázni a dolgot.
2014. máj. 20. 14:36
 12/14 A kérdező kommentje:
Én nem erről beszélek, amiről te. Nem azt mondom, hogy ne legyenek kételyeid vagy ne gondolkodj. Csak azt, hogy ha valami működik, ne hagyd magad elbizonytalanítani mások által.
2014. máj. 20. 14:46
 13/14 anonim ***** válasza:
Engem sosem érdekelt mások véleménye vagy hogy más hogy csinált bizonyos dolgokat. Mindig csak egyet néztem/nézek, azt hogy a fiamnak jó-e ahogy csinálom a dolgokat. Ezzel pedig sosem volt gond, ma egy 2 éves, boldog, egészséges, barátságos, önálló, nagyon okos fiam van. DE nem mindenki képes ennyire függetleníteni magát mások véleményétől, pláne első gyereknél. Könnyű elbizonytalanítani egy kicsit is befolyásolhatóbb embert, ezért születnek ezek a kérdések.
2014. máj. 20. 14:58
 14/14 anonim ***** válasza:

Egész más két dologról beszélünk itt.

Az egyik dolog teljesen érthető, mégpedig, hogy az ember az élet minden területén, főleg a szülői szerepben, ami annyira fontos, folyton próbál jobb és jobb lenni (ezzel szemben egyre rosszabb lesz, mert ugye kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond :o)), folyton megkérdőjelezi, hogy amit csinál, ahogy reagál, ahogy hozzááll stb. azt nem lehetne-e még jobban, okosabban, ügyesebben. Magyarán mondva törekszünk a jóra, a még jobbra, nem ragaudnk bele a rutinokba, használjunk az Istentől kapott kis agykérgünket. Nekem is nehezemre esik például eldönteni esténként, hogy olvassunk-e még egy mesét vagy parancsoljak rá a gyerekre, hogy alvás. Mert egyrészt milyen okos és nagyszerű gyermek, irodalmi érdeklődése van, biztos zseni lesz. Másrészt meg ragaszkodjuk a napirendhez, meg hogy fog reggel fölkelni, meg amit egyszer kimondtam, abban legyek következetes stb. De akárhogy is döntök, azért nem tépelődök rajta.

A másik dolog meg, amikor akkora hibákat követ el az ember, hogy megkérdőjelezi a szülői alkalmasságát. Például ha egyszerűen nem szeretem a gyerekemet. A kocsámban söröztem, amíg a gyerek egyedül volt otthon és belenyúlt a konnektorba. Vagy úgy megvertem, hogy alig bírták összerakni a műtőben. Éheztettem, mert magamra költöttem a kosztpénzt. Nem gondoskodom róla, ha beteg, önhibámból nem teremtek neki emberhez méltó életkörülményeket. Nem járattam iskolába. Ilyen dolgok miatt merülhet fel a kérdés, hogy jó anya vagyok-e. Ilyenkor el is veszik a gyereket a szülőtől, valószínűleg nagyon helyesen. Az üveges bébiétel más dimenzió.

Szerintem nem nehéz különbséget tenni a két jelenség között. Ha szeretem a gyerekemet és érdekel, hogy mi a jó neki és meg is teszek érte, amit csak tudok, akkor ez a kérdés nem szabad, hogy komolyan felmerüljön bennem. Mert akkor labilis vagyok, segítségre van szükségem.

2014. máj. 21. 08:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!