Úgy tudom, a tgyás kiszámítása a szülést megelőző naptári év átlagjövedelmén alapul, jövedelem az, ami után egészségbiztosítást fizettek. De hogy számítják ki, ha a szülésig betegállományban voltam?
Elsőnek:
Nem tudom, honnan vetted ezt az információt, de ez több sebből is vérzik. Egyik ellátásnál sem néznek két évet az összeg kiszámolásakor, a táppénz soha nem számolható bele (egyik ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja), és a tgyásból vonnak adót (a gyedből adót és nyugdíjjárulékot).
Kérdezőnek:
Ha a tgyás kezdőnapját megelőző naptári év jan. 1-től a kezdőnapig van 180 bérezett nap (ebbe nem számolhatók bele a keresőképtelen napok, korábbi tgyás-on, gyed-en töltött napok sem), akkor az úgynevezett táppénzszabályok szerint állapítják meg az összeget, vagyis az előző naptári évből számolnak.
Ha nincs a tgyás kezdőnapját megelőző év jan. 1-től a kezdőnapig 180 bérezett nap, akkor a mindenkori minimálbér kétszeresének a harmincadrésze lesz az egy napra jutó tgyás. Azonban ha az tényleges jövedelmed nem éri el a minbér kétszeresét (2009-ben 143eFt) akkor a tényleges, illetve a szerződés szerinti bér lesz a tgyás alapja.
Ebből személyi jövedelemadó előleget vonnak, járhat viszont az adójóváírás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!