Ha terhesen elhagynak, szüleid kitagadnak, munkád elveszíted, pánikba kell esni? Tényleg ekkora probléma egy gyerek?
csakhogy mindezt láttam én előre? én okoztam?
a szerződés hosszabbítással hitegettek. a párom nagyon akart gyereket, és gondoltam a szülőknek sem igen kell a véleménye felnőtt létemre. mit is bánhatnék meg?
Amíg határozott idejű a szerződésed addig bizony nem szerencsés teherbe esni. Hogy hitegettek? Meg a párodról csak most derült ki, hogy alkalmatlan apának? Ezek inkább azt sugallják, hogy a homokba dugod a fejed.
Megélni segítség nélkül? Érdeklődj meg minden lehetőséget. Ne itt, hanem a családsegítőben, önkormányzatnál, vagy segélyszervezeteknél.
Vegyük a legrosszabb lehetőséget, hogy nem sikerül a munkaszerzés a terhesség alatt, és csak gyest fogsz kapni, plusz a családi pótlékot (egyedülállóként igénybe véve).
Akkor fogsz kapni havonta 39500 ft-ot. Ez szinte semmire sem elég, de ha ebből kijön a lakbér és a rezsi, az már esetleg kezdésnek jó.
Szüléskor kapsz 64000 egyszeri anyasági támogatást, ezt érdemes lenne félretenni, mert ha bármi váratlan kiadás van, akkor ehhez tudnál nyúlni, a lényeg, hogy nem szabad abba a hibába esni, hogy akkor ebből a pénzből gyorsan megvenni minden "hülyeséget", meg kifizetni a tartozásokat. Mindenféleképp úgy kell alakítani a dolgokat, hogy szüléskor semmilyen köztartozásod se legyen, akkor legalább nem minuszról indulsz.
Muszáj segítséget kérni, mert egyedül nem fog menni, ha te próbálod megvenni a kicsinek szükséges dolgokat, akkor semmi pénzed nem fog maradni. Vagyis még a terhesség alatt fel kell keresni ezügyben a védőnőt, a családsegítőt és a máltai szeretszolgálatot, vagy még más egyéb hasonló szervezetet. Segítséget kell kérni abban, hogy meg legyenek a babaruhák, kiságy, babakocsi, hordozó...szóval a szükséges dolgok. Előre nem tudhatod, hogy lesz-e elég tejed, de mindent meg kell tenned érte, mert a tápszer nagyon drága. Ha kelleni fog tápszer szintén segítséget kell kérni védőnőtől, családsegítőtől...stb, sokszor van a védőnőknél tápszer (inkább városban jobban előfordul), mert más anyukák behozzák mert már nekik nem kell, és ingyen otthagyják a rászorulóknak. Előfordulhat olyan is hogy közeli lejáratos tápszereket hagynak ott védőnőnél gyógyszercég képviselői, amit ki tudnak osztani. Aztán még egy lehetőség a kőzgyógyellátás megigénylése az önkormányzatnál.
Aztán ha emlékeim nem csalnak, akkor az önkormányzatnál, max 3 havonta lehet igényelni átmeneti segélyt, amit rendkívüli élethelyzetekre, kiadásokra adnak, kb. 22000 ft azt hiszem.
Aztán meg kell igényelni a rendszeres kiegészítő gyermekvédelmi támogatást, amit havonta kapsz, ha megfelelsz a feltételeknek, kb. 6000 ft, ha jól tudom.
Ezen kívül mindenképpen érdemes akár peres úton is elismertetni az apa személyét. Bár jobb lenne, ha egy normálisabb összegű gyermektartást tudna fizetni, de ha nem az sem baj, lehet helyette kérni az állam által megelőlegezett gyermektartást, amit az államtól fogsz kapni, és az állam majd egyszer behajtja apukán, az már az ő gondja lesz. 2850-14250 ft között van ez az összeg ha jól értelmeztem a leírást, attól függ mennyit állapítanak meg.
Aztán ezen kívül még mindenképpen kell keresni egy olyan lehetőséget (általában városban van azért ilyesmi), hogy ingyen napi egy étkezés. A mi városunkban volt ilyen, és az önkormányzat azoknak ajánlotta fel, akik rossz anyagi feltételekkel rendelkeztek, napi egyszer el lehetett hozni a meleg ételt (a pontos feltételeket nem tudom).
Ha van udvar, pláne ha egy kis szántóföldi rész is van, akkor mindenképpen el kell kezdeni a növénytermesztést, zöldségeket, krumplit...stb elrakni, hogy ennivaló legyen. Ehhez is (legalábbis falun biztos) lehet kapni kezdeti segítséget az önkormányzattól, vetőmagokat adnak, sőt még állatot is lehet kérni, pl. nyulat, disznót.
Ezek mellett minden "felesleges" kiadást meg kell szüntetni. Spórolni kell az árammal, nem menjen állandóan tv, rádió, csak akkor égjenek a villanyok ha kell is stb. Le kell mondani mindent ami nem szükséges, pl internet, tv előfizetés (alapcsomagra állítva pl, ha most nagy csomag van fizetve), telefonköltséget minimálisra csökkenteni. Alkohol, cigi, édesség nincs. Vízzel is spórolni kell.
Pelenkából a legolcsóbbat kell megvenni, popsitörlőből csak annyi legyen, hogy ha valahova mentek, legyen nálad, de otthon ilyenre ne pazarolj, elég tál langyos víz, és vatta, vagy törlőrongy mint régen.
A fűtés, ha gáz, akkor bizonyos határok között spórolni kell vele, de a baba meg ne fázzon. Ha fával fűtesz, akkor lehetőség szerint ehhez is kell valami segítséget keresni, akár önkormányzattól, vagy ismerőstől aki hulladékfát tud adni.
Szerintem nagyon nehéz lesz így élnetek, egyedül külső segítség nélkül 40ezerből nem fog menni, kellenek a segítő szolgálatok hozzá. Meg kell tervezni mindent és be kell osztani az utolsó forintot. Most még nem igazán tudod elképzelni, de egy gyerek elég sok kiadással jár, pláne ha beteges lesz, amit szintén nem tudhatsz előre.
De ha nagyon nem megy, akkor sem az lesz az első hogy elveszik a gyereket, hanem kérni kell anyaotthoni elhelyezést, ebbe a családsegítő is segíteni fog.
(előre is elnézést, ha néhány pénzügyi, szociális támogatásos dolgot nem jól írtam, nincs ebben tapasztalatom szerencsére, de a lényeg, hogy a családsegítősök segíteni fognak ebben, abban is hogy hol hogyan kell ezeket igényelni)
köszönöm a segítséget, mindennek pontról pontra utána fogok járni
most a támogatások és segélyek halmazában vagyok elveszve, meg annyira nem vészes minden, mert kint dolgoztam legutóbb és kintről is kapok anyaságit teljesen legális a MÁK mondta, plusz van az egyszeri most bevezetett asszem 300 ezer forint első gyerekhez az államunktól, nem tudom mi a neve, meg intézem azt is, hoyg a magyar és kinti munkaviszonyból, hogy meglegyen az egy év bizt-tt időm ki adja össze ki igazolja, magyarán még semmivel nem vagyok képben, de egy ügyintéző megnyugtatott, hogy mivel jövőre születik a gyerek, nyugodjak meg addigra simán kitanulok mindent :)
én is ingyen beszerezhető gyerekcuccok után is nézegetek, de még ide nem nagyon értem, mert így is nagyon leköt a hivatalokba való rohangálás, meg tájékozódás, mert mindig félek hogy vannak határidők, jah meg gyerekkel kocsi híjján nemigen fogok tudni rohangálni, szóval amit szülés előtt el lehet intézni az mind el akarom. a köv. munkáltatónál meg a magzatpénzt kell majd igényelni, valami adócsökkentő nem tudom mi, nah szóval ez is. munka úgy néz ki már van kilátásban, most kinti táppénzen vagyok, az jó, mert 100%ot fizet, munkaviszony megszűntével is!, csak ugye lakás nincs most a kinti melo mellé, lakhatnék egy ismerősnél, de ezt nagyon ki akarom kerülni, de rettentően, mert viszolygok attól az ismerőstől, de amúgy meg olyan, mint egy földre szállt angyal, mindenben segít, nem értem mi bennem ez a majdhogynem "undor" irányába (férfi és én vagyok a plátói szerelme és asszem ez taszít de rettentően) na szóval a lényeg, hogy próbálok minden követ már most megmozgatni, és ebben a sűrű-kesze-kusza összetett intézendő feladatokban amikor megkapom ezeket a vészmadár károgásokat, kezdve a saját anyámtól, aki úgy kikészített azzal, hogy vetessem el a saját gyerekem, hogy kiborultam, begörcsöltem és ahogy írom, még most is könnyesedik a szemem tőle! nah szóval sehogysem értem ezeket a rossz előjeleket, én tele vagyok reménnyel, bizakodással, tettre készséggel, hatalmas szeretettel, már most a gyerek iránt és hiába ilyen az apja, őt is szeretem, csak mert az más tészta, meg tudom érteni mit miért tesz, és az is hogy nincs velem, az sem nekem szól tulajdonképpen, hanem a saját élete nincs elrendezve, és igen, pont most derült ki ennyi idős babával hogy mi van vele, mert ugye senki nem azzal kezdi, pláne néha össze sem áll sokaknak a kép, hogy az egész élete mitől tart ott most, ahol és voltaképp valahol nem tud normális életet élni és addig mégcsak haragudni sem haragudhatok rá, amíg nekem sincs dunsztom sem én mit tennék az ő helyében, szóval nem is okoskodom neki, nem is orrolok rá semmiért. megértettem, átláttam mi van vele és azt is, hogy "meg van kötve a keze", csak ő úgy gondolta, hogy lazán menni fog minden, most meg kiderült mégsem. ááá mindegy hosszú.
a lényeg a lényeg, hogy nem vagyok megijedve, meg kétségbeesve, nagyon köszönöm a segítségeket is, tanácsokat, mindig is nyitott vagyok ezekre, egyedül a vészmadarasdi felfogást nem értem. talán ez is abból jön mert eltérek a normától. nem egy dolgozó anya apa vállal gyereket éppen, hanem épp egyedül egy munkanélküli nő, aki azt sem tudja hogy eszik meg isszák a gyerekvállalást.
dehogy másnak megmondani, hogy vetesse el. és mégaz, ember a saját gyermekének mondani ezt! hát én nem tudom tényleg hol éltem eddig. lehet a marson, hogy ilyeneken kiakadok.
ja meg a szerz. hosszabbítás
sokszor fúrtak más kollegák a munkahelyen én meg beszéltem a főnökséggel, hogy azzal hogy hozzájuk osztanak be és azzal, hogy rámbíznak részükre segítő feladatokat, meg valami új dolgot ha még nem tudok ők mutatnak meg,ebből a kollegák azt hiszik, hogy ők az én főnökeim és lekezelően beszélnek velem, sőt folyamatosan lenézték a munkámat, hogy rosszul végzem stb és mondtam a főnökségnek azt is, hogy pedig akarom ezt a munkahelyet, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy jól végezzem a munkám és nem szeretném, ha ők azzal, hogy bemószerolnának esetleg téves képet kapjon rólam a főnökség. ekkor mondták, hogy ne fogjam így, akármit mondanak egyik fülemen be, másikon ki, mert "mi tudjuk, hogy azt, hogy jól dolgozol, jó munkaerő vagy" nos ebből gondoltam, hogy a párhavi szerződést megfogják hosszabbítani, mert mindenki min. 1 éves szerz-t kap és mindenki pár hónapossal kezd. és szóval szerintem a főnökség is így gondolta akkor.
ezután más kollegákhoz osztottak be.
és mit ad isten, azok a más kollegák aztán tényleg mentek a főnökhöz, hogy ezt is rosszul csinálom, meg azt is, mindezt mindezt a hátam mögött, egy harmadik kollega mondta el, hogy pont az, akinek segítesz, (megjegyzésként elmondanám a magánéletben is amit csak tudtam segítettem, pont őt hallottam rólad beszélni rosszakat az irodában.)
mit is mondjak ilyenek az emberek egy munkahelyen,. szemedben kedvesek, hátad mögött meg...
nah a lényeg, mivel a főnökség megnyugtatott első esetben én úgy voltam vele, hogy rendben nem is foglalkozok senkivel, csak a munkámmal (ahogy addig is így volt, valahogy én nem értem rá soha arra, hogy más munkáját figyeljem, meg belekössek, meg hasonlók)és így szóval az, hogy nem hosszabbítanak szabályosan meglepetésként ért amikor utolsó hónap elején rákérdeztem.
azóta vagyok másik munkákon pályázatok sok helyre már beadva, tényleg csak a lakhatás gond. mivel nincs autóm bejárni, a busz meg megy vagy napi kétszer az is munkanapokon, és amúgy a munkaköröm még hétvégéket is igénybe vesz.
nah szóval a szerződésről ennyit.
Szerencsére pozitívan állsz a dologhoz, ez jó.
Viszont a "plusz van az egyszeri most bevezetett asszem 300 ezer forint első gyerekhez az államunktól, nem tudom mi a neve", na az nincs. Nem készült belőle még törvénytervezet sem, nem hogy megszavazták volna.
Tehát erre ne számíts!
Én nem vagyok ilyen bátor, nem mertem volna így bevállalni, de sok sikert!
kedves, hogy kérdezed, a helyzet, ill. a haditerv:
most be vagyok jelentve egy munkaviszonyba magasabbra, mint a min.bér (munkabér nélkül, tehát fizut nem kapok, mert sehova nem vettek fel terhesen, csak így tudtam elintézni) szóval ebből lesz Gyed-em, Tgyásom, rezsire elég lesz és marad még felette kajára, meg a legszükségesebbekre. 2éven át.
a táppénzt nem küldi külföld, majd ha megyek ki, kint intézem, itthonról csak levelezni tudok velük. 150 ezer feletti összeggel tartoznak Forintban.
kivettem az összes megtakarításom, vészesetre, de nincs megszüntetve a számla, fizetgetem vissza, ha egy éves lesz a gyerek és dolgozom, nyitok egy újabb megtakarítást.
Ha minden jól megy, a gyerek 2 vagy 4 éves korára tudok venni egy kisebb lakást (vidéken)és bankhitel nélkül(a megtakarítás kölcsönnel kiegészítve, aminek a bankokéhoz viszonyítva jóval kedvezőbbek a kondíciói)és kb annyikat törlesztgetnék havonta amennyi egy nagyobb önkormányzatis lakás bérleti díja, tehát jobban megéri saját lakást törleszteni, és lehet a szoc.pol. is kiaknázható.
ez mellett jöhet még egy gyerek, hála az új törvényeknek, mert első gyerek után járó gyed mellett dolgozhatnék, a másik gyerekkel járó tgyás mellett kaphatnám még az elsővel továbbra is a gyedet az első két éves koráig, ezt a részt majd akkor jobban átgondolom/megtervezem.
jelenleg még semmi babaholmim nincs, mert jelenleg még nem folytak be az összegek, de páran jelezték már, hogy adnak kölcsön/örökbe ezt azt, ill mentegetem a tel.számokat, pl újraélesztési tanfolyamra való beíratkozáshoz, meg ami fontos lehet (babaúszás, baba "megőrzők") illetve olvasgatom amiket tudni illene legalább egy leendő anyának (hogyan készüljünk szülésre, meg hogyan kezeljünk újszülöttet, stb stb)
mégegy gyerek?:) de kitől ha elhagyott?
elképesztő optimista vagy, irigyellek ezért:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!