Hogy lehetne leszoktatni egy 8 éves gyereket az ujszopásról? Magától hogy tudna leszokni?
Az energiamegmaradás törvénye után szabadon:
Az orális fixáltság nem vész el, csak átalakul. :)
Elsős koromig szoptam az ujjamat, hiába kenték bármivel, akkor is. Szenvedtem, lenyaltam, és szoptam tovább. Aztán egyszer csak abbahagytam – máig nem tudom, mitől. Helyette a körmömet kezdtem rágni. Kb. 30 éves koromig nem tudtam ezt abbahagyni (nem lettek rondák szerencsére, mert „szépen” rágtam őket). Aztán a gyerekem születésekor ezt is „elfelejtettem”.
Viszont dohányzom… remélem, ez is csak úgy „elmúlik” egyszer.
Komolyra fordítva a szót: szerintem mindenkinek kell valamilyen feszültséglevezetés. Van gyerek, aki üt-ver másokat, van, akinek alvósbabája van, van, aki az ujját szopja.
Egy 8 éves nyilván már érti, hogy egészségtelen az ujjszopás, mert koszos a keze, és hogy esetleg „ciki” a többiek előtt. Szerintem mindenki abbahagyja előbb-utóbb.
Ha attól tartasz, hogy a fogai csúnyán fognak állni, én ezzel sem értek egyet, nekem semmi baj a fogsorommal, míg van olyan barátnőm, akinek igazi „pókharapó” fogsora van, holott sosem szopta az ujját.
Persze lehet, hogy nincs igazam, de mivel az én gyerekem tikkel és dadog, azt gondolom, bárcsak inkább ujjszopással vezetné le a feszültségét! :)
2-es vagyok.
Miért lenne a gyermek megalázása, ha bekened a körmét? Jó, 8 évesen már lehet nem tudod úgy beadni neki, de én a 2 évesemnek azt mondtam, hogy ettől a körömlakktól lesznek szépek a körmei, főleg, ha nem szopizza le róla. Ami igaz is volt, mert az ujjszopás miatt nem volt túl szép. Kb egy hétig kentem neki, leszokott róla, nem lett lelkibeteg és semmilyen pótcselekvést sem vett fel. Szóval ez csak egy rossz szokás volt nála, nem más.
Bocsánat, visszaolvasva kicsit durván fogalmaztam. Ne haragudj! Csak írtam, írtam...
Szóval nem is a megalázás a jó szó erre... szerintem nem helyes ezzel leszoktatni, mert úgyis talál magának mást helyette. Pótcselekvés.
Szerencse, hogy nálatok jól alakult. Másnál átmegy hajtépésbe, körömrágásba, a barátnőm pl. a hüvelykujján tépkedi a bőrt... Nem feltétlenül csak az ujjszopásról leszoktatás, a cigiről, vagy akármiről... Hirtelen megvonásról beszélek. Tehát ha nem magától, hetek, hónapok alatt.
Ehhez persze hozzá tartozik, hogy nem gondolom hogy rossz ha egy 8 éves pl. elalváshoz szopja az ujját, nekem nem tragédia. Ahogy nem támogatom az ujjbekenést, vagy sokan a cicibekenést alkalmazzák, mikor máshogy nem tudják a babát leszoktatni. Persze ettől még mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja nyilván és közel sem biztos, hogy lelki baja lesz a gyereknek. Én csak egyszerűen nem tartom jónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!