Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egyáltalán nem véd a hatályos...

Egyáltalán nem véd a hatályos Munka Törvénykönyve?

Figyelt kérdés

Elvileg a közeljövőben megyek vissza dolgozni a 2 éves gyerekem mellől, gyakorlatilag meg majd kiderül.

Úgy tudtam, hogy ha részmunkaidőben kérem a visszavételemet (szülés előtt teljes munkaidőben dolgoztam), akkor a gyerek 3. éves koráig védett vagyok. Most kerestem ezt a passzust a törvényben, de nem találom.

A régi pozícióm időközben megszűnt, így ha ez sincs, tutira kirúgás vár???

2013. aug. 13. 16:46
 1/5 anonim ***** válasza:
A munkába állás napjától megszűnik a védettség, teljesen mindegy hány órába dolgozol.
2013. aug. 13. 17:40
 2/5 A kérdező kommentje:

Mostanra sikerült megtalálnom, amit kerestem: a Munka Törvénykönyvének 61.paragrafusának 3. bekezdése mondja ki a részmunkaidős foglalkoztatást.

Találtam egy összefoglalót is, ahol konkrétan le van írva, hogy napi 4 órás munka mellett az anya védett a gyermek 3 éves koráig:

[link]

2013. aug. 13. 19:13
 3/5 anonim ***** válasza:

A 61 § (3) bekezdés így szól:

61 § (3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek hároméves koráig köteles a munkaszerződést a napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.

Ez csak azt mndja ki, hogy ha a munavállaló szeretné, dolgozhat részmunkaidőben.(de ha a főnöknek nem tetszik, akkor jobb, ha csendben marad, mert nem lesz munkahelye)

Amit te belinkeltél, az nem mérvadó, mert még az új Mt előtti cikk, hogy majd hogy alakulhat a törvény. A törvényt ezután hoztk meg, módosításokkal.

Ez a kérdésedre a válasz:

65 §(3) A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

a) a várandósság,

b) a szülési szabadság,

c) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §, 130. §), tartama alatt.

Tehát csak addig védett, amíg visza nem megy dolgozni. Ha visszamegy, akár 1, 2, vagy 3 éves a gyerek, akkor nncs védettség, másnap ki lehet rúgni.

Ez pedig, ami a linkedre vonatkozik, végül úgy fogadták el, hogy ki lehessen rúgni, csak megfeleő ok kell:

4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

(6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a (4)-(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot (128. §) nem vesz igénybe.

(7) A munkáltató a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

2013. aug. 13. 20:49
 4/5 A kérdező kommentje:

Ezek szerint nincs védettség... :(

Köszönöm a segítséget!

2013. aug. 13. 21:23
 5/5 anonim ***** válasza:

Nincs védettség!

De! Valahogy ki kéne puhatolnod, hogy mi a tervük Veled, mert ha ki akarnak rúgni, akkor ne részidőre menj vissza, nehogy a végkielégítésedet is 4 órában számítsák...

Engem kirúgtak az első napon, szerencsére fel voltam készülve, ezért 8 órába kértem magam. Ki is fizettek rendesen. Egy ismerősömet átverték, mert 6 órába kérte magát, kirúgták és a végkielégítése is 6 órás lett...

2013. aug. 14. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!