Gyerekvállalás munkanélküliség helyett? Szerintetek jó ötlet?
Egy bankfiókban dolgoztam szülés előtt, de azt bezárták és a városban ez volt az egyetlen.
Nagyobb korkülönbséget terveztünk, de most többen javasolták hogy inkább legyen kistestvér, és elgondolkoztam rajta. A lányunk 8 hónapos.
Ti mit gondoltok?
Kövezzetek meg, de én bizony bevállaltam! Amúgy is akartuk a 3. gyereket de egy picit előrébb hoztuk. Sajnos nem mindegy, hogy mennyit pénzt kapok! Én is próbáltam állást keresni, de nem sikerült (diplomával sem!). Így nyertem egy kis időt, és legalább a gyerekeimmel tudok még tölteni pár évet. Addig majd kialakul valami. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, mert alaposan átgondolod a dolgokat. Szerintem ez a felelősségteljes gyerekvállalás!
A másik kettő között is kicsi a korkülönbség, és most annyira jól együtt tudnak játszani! Örülök, hogy annak idején így döntöttünk!
Én nem vállalnám.
Ezek az érveim:
- ok, a közeljövőben valamennyire megoldott lesz az ellátásod, még gyed-et is kapsz, ha pedig még tgyás jogosultságod is van, akkor különösen nem ér hatalmas anyagi hátrány
- DE: ez 2 évre megoldja a "problémádat" úgy, hogy azért a gyed sem egy eget rengető nagy összeg a családban.
Néhány kérdés:
1. Van tartalékotok?
2. Van vészforgatókönyvetek arra az esetre, ha a kereső férjed is munkanélküli lesz, lebetegszik, megrokkan vagy csődközelbe kerül a vállalkozása? (ne legyen, de nem lehet gyermekek mellett homokba dugott fejjel élni és csak a jót számímtásba venni)
3. Van a környékeden intézményi férőhely a kicsinek, ha 2 éves kora körül szeretnél visszamenni dolgozni? Mennyire biztos, hogy fel is veszik bölcsibe?
4. Hogyan tervezed azt az időszakot, amikor már letelt a most végeláthatatlanul hosszúnak tűnő, de gyakorlagilag nem túl sok idő- elfogy a gyed jogosultság- akkor mi lesz, ha nem találsz munkát? Van piacképes szakmád? Van lehetőséged a gyermek mellett tanulni, nyelvet tanulni, képezni-fejleszteni magad, hogy LEGALÁBB azt a - sajnos- hátrányt kompenzáld a munkaerőpiacon, amit a kisgyermek megléte jelent ma? (máshogyan fogalmazva: 2 év múlva mitől leszel kelendőbb, vonzóbb munkavállaló az iskolából 1-2-3- éve kikerült, valamennyi tapasztalattal már rendelkező, nyelvet is beszélő, fiatalabb jelentkezőnél?)
5. A jelenlegi munkanélküliséged és a következő néhány otthon töltött év miben befolyásolja a saját és a gyermeked jövőjéről való gondoskodásotokat? (magyarul: tudtok majd hosszabb távon is félretenni mindkét gyermeknek valamennyit az életkezdésükhöz, tanulásokhoz stb. illetve ezen felül vagy helyett legalább a saját nyugdíjas éveitekre is marad elegendő tartalékotok két gyermek nevelése mellett is?)
6. mennyi "beruházással" jár a gyermekvállalás: vannak-e még használható holmik a nagyobbtól vagy mindent be kell szerezni? Milyenek a lakáskörülményeitek? Elfér a kisbaba is? Ha beszerzések, átalakítások szükségesek, akkor erre rendelkeztek jelenleg erőforrásokkal (pénz, fizikai munka, idő stb.)?
Ennek a kérdésnek előnyei és hátrányai is vannak mindkét oldalt célszerű a lehető legobjektívebben körüljárni és nem csak a jelenben kecsegtető célt nézni (...mármint hogy munkavállalás nélkül is lesz valami jövedelmed és biztosításod pár évig).
Kérlek válaszold meg legalább magadnak ezeket a kérdéseket és aztán ideális esetben beszéljétek ezt meg a férjeddel is.
Alapvetően nem tartom jó ötletnek a gyermekvállalást csak azért, mert a munkanélküliségből való menekülés egy alternatívája- de nem ítélkezem.
Szép napot, majd írd meg, hogy döntöttél, mert érdekel:
egy 3 éves kisfiú anyukája
...és ez még csak az anyagi része a dolgoknak.
Férjed mit szól a gyermekvállaláshoz? Ő képes, hajlandó a család eltartására ebben a remélhetőleg átmeneti időben?
Nem tudom, mennyi idős a nagyobb gyermek, de esetleg neki van véleménye a kistestvérről (nem kell döntenie persze, de talán már lehet vele beszélgetni róla).
12-es hozzászólására reagálva akkor Magyarországon senki se szüljön gyereket, mer a családfő, bárhol, bármikor elvesztheti a munkáját, lebetegedhet, bármi beüthet, a tartalék sem tart örökké, ki tudja meddig tart talpra állni és azért nem hiszem, hogy a legtöbb embernek több milliós megtakarítása van.
Van mondjuk 300 ezer megtakarítás, ami mondjuk épp hogy elég mondjuk max. 4 hónapra, ha az ember nagyon összehúzza magát és a probléma még lehet hogy fennáll. Manapság munkát találni 1 év is lehet.
Szóval, magyarok, ne szaporodjunk, mert annyi minden közbe jöhet, hogy csak na.
Kedves 13-as válaszoló.
Az előző, 12-es válaszoló vagyok.
NEM mondtam azt, hogy NE SZÜLJÖN senki.
Csupán kérdéseket tettem fel egy más szemszögből, ezt sem árt végiggondolni és bizony kevéssé éri meglepetés, ha fejben ezeken is végigmennek a férjével.
Mint láttad KÉRDÉSEK voltak és NEM válaszok.
A döntésben én így gondoltam segíteni a kérdezőnek és még csak nem is szóltam le sem őt, sem más válaszolókat, akiknek meg más a véleménye.
Ezért vagyunk emberek és többfélék.
Biztosan számára is elgondolkodtató lehet 1-2 olyan válasz is, ami egy kicsit más szemszögből közelítni meg ugyanazt a problémát.
Neked is minden jót.
12-es: te hol élsz?
Érdekes gondolatok, de tényleg akkor szinte senki ne szüljön ma Magyarországon, mert ki tudja mit hoz a jövő, betegséget, munkanélküliséget stb.. Megtakarításra kevés rétegnek van lehetősége, aki minimálbér környékén keres, annak nem igen van miből, tehát, ha gyereket mer vállalni teljesen felelőtlen, mert nem tesz el semmit a gyermeke életkezdéséhez, én sem kaptam milliókat, sőt százezreket sem, de eszembe sem jutott, hogy kapnom kellene.
Ezek szerint nekem se lett volna szabad gyereket vállalnom, mert munkanélküli mertem előtte lenni, de nem ezt néztük akkor, hanem azt hogy szeretnénk és amire szüksége van meg tudjuk adni neki. Lehet így jön majd a kistesó is, ha nem találok munkahelyet, lehet szerinted ez felháborító, de még egyet szeretnénk és nem 40 évesen, utána még bőven lesz elég év, amíg mehetek dolgozni, meg talán jobban is felvesznek, ha már nem fenyegeti őket az a veszély, hogy elmehetek szülni.
Valamilyen szintén a mának kell élni, nem a jövőn rágódni, ahhoz rövid az élet.
Látom jól lelett pontozva megint az, aki normálisan válaszolt a kérdező kérdésére és szerintem NEM JÓ ÖTLET a semmire szülni még egy gyereket.
Miért nem lehet elfogadni azt, hogy valakinek más a véleménye?
Szerintem itt 1-2 válaszoló nagyonis normális érveket írt, hogy miért nem jó ötlet.
Az nekem pl. kifejezetten tetszett, amit itt 3-al előttem hosszan írt valaki- abban tényleg nincs semmi rossz, hogy kérdez- na és a szupermamik meg rögtön 0 (!!!) %-ra értékelték, csak mert megkérdezte, hogy mit szól a férj meg van-e valami tartalék.
A kérdésre válaszolva:
NEM tartom jó ötletnek- már csak azért sem, mert két pelenkás picivel nagyon-nagyon nem könnyű, sok konflikusforrás lehet egy örökké fáradt, háztartásbeli két kisgyerekes édesanya és a férj között.
Persze lehet, hogy minden jobb lesz még egy gyerektől.
Meg lehet osztani a kicsit is- bár remélem, hogy 2-3 év múlva a kérdező nem ugyanilyen okok miatt fog egy harmadik gyerek születésén gondolkodni :))
Elég kihívás magában is a gyereknevelés- miért nem lehet előtte TUDATOSAN, MEGFONTOLTAN TERVEZNI?
Azokat a gyerekeket nemcsak szeretni kell, hanem eltartani, taníttatni, ruházni stb. is. Igenis része a gyerekNEVELÉSnek is ez.
Nyugodtan lehet lepontozni az őszinte véleményért.
15-ös válaszoló:
12,14-es válaszoló vagyok (ismét)
Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy NEM MONDTAM semmit arról, hogy te vagy más ne szüljön.
KÉRDEZTEM, más szemszögből, mint amit az eddigi válaszolók írtak.
Gratulálok a gyereke(i)dhez neked is és mindenki másnak is- ez nagy boldogság és egyben SZERINTEM nagy felelősség is.
Mindenki annyit szül, amennyit az egészsége, hajlandósága, párkapcsolatai és SZUBJEKTÍV megítélése a pénzügyi helyzetérő lehetővé tesz számára.
A véleményemmel csak arra szerettem volna utalni, hogy szerintem a felelős szülő egy fontos tulajdonsága a tervezés és a felelősségvállalás is- és sajnos igenis vannak olyan helyzetek, amikor lehet vagy esetleg kell is meghúzni egy határt és nemet mondani valamire, amit szeretnénk.
Ezt a határt ki-ki húzza meg magának. Nekem lehet, hogy nem fér bele az, ami a kérdezőnek esetleg igen.
Ettől úgy gondolom, hogy az én véleményem is lehet konstruktív, meg a tiéd is. Nem kell ezért lehurrogni :)
Akármennyire is nem szimpatikus neked vagy másoknak, továbbra is fenntartom a véleményem (és szándékom szerint ezt tiszteletteljesen, intelligensen teszem), hogy én a kérdező helyében NEM vállalnék második gyereket.
Azt kérdezte, mit gondolok. Ezt gondolom, te meg mást.
Majd elolvassa valamennyit és felhasználja belőle azt, ami számára hasznos, az értékeivel egyezik.
Én annak is örülni fogok, ha az én eltérő véleményemről is elgondolkodik, mérlegli- hisz gondolom ezért kérdezett egy nyilvános fórumon.
Nem kell személyeskednünk és támadnunk azért, mert ebben a kérdésben nem értünk egyet. Én tisztelem és megértem a te álláspontodat, de nekem más prioritásaim IS vannak és nem csak a mának élek.
Szép napot :)
Eddig csak olvastam, de most már hozzászólok, mert fel vagyok háborodva!
Kiakasztó egyesek fekete-fehér gondolkodása.
Aki takarékos és előrelátó, nem szül csak mert fogamzóképes- na az nem menő ma ebben az országban úgy látszik.
De aki minimálbérre meg munkanélküliségre többet is bevállal, az nagy király.
Ez bizonyos kisebbség hozzáállása- na meg a személyeskedés: ki hol lakik, mennyit keres?!!!
Miért kell itt offolni azzal, hogy ki mennyit kapott vagy nem kapott otthonról? Kinek mi köze hozzá mégis?
Mindenki tartsa el a családját ahogy tudja, meg magát is.
Ez a minimum.
Fel lehet nőni szegényen is persze, meg lehet osztozkodni hónap végén a vajas kenyéren is- de mit kell irigykedni arra, aki nem ezt választja?
Vérlázító komolyan sokaknak ez az élj a mának stílusa, de ők vannak a legjobban megsértődve, hogy nincs munka, miért nem magas a gyed, miért nem nagyobb a gyes, miért nincs ez, miért nincs az... tessék tenni érte, nem itt hőbörögni.
15-ös voltam, nem azt írtam, hogy élj a mának, ne érdekeljen a jövő, csak nem kell ennyire görcsölni ezen a jövő kérdésen, de ezek szerint félreérthető volt, bocsi.
Természetesen gyerek korom óta takarékoskodom, ezt láttam magam előtt, most is minden hónapban rakunk félre. Nincs hitelünk, nem élünk vajas kenyéren, soha nem is éltünk, de nem is szórjuk a pénzt, csak ésszerűen.
Az én döntésemben az játszott szerepet, amikor munkanélküli létemre gyereket vállaltam, hogy nem 40 évesen szeretnék majd szülni, mire felépítettem a karrierem, hanem előtte. A gyes összegéről semmit sem írtam, nem háborogtam az összegén, az biztos, ha abból kellene megélni, nem lehet, de aki arra alapoz ne is szüljön, egy kis kiegészítés, ami jól jön.
Köszönöm a válaszokat.
Én is attól félek, hogy 2 gyerekkel majd nehezebb lesz munkát találni, mint most eggyel.
A férjem nem zárkózik el, csak a környezetünkben azt látjuk, hogy a kis korkülönbség nagyon megterhelő a szülőknek, ezért szeretné elkerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!