Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha a férjem Horváth Géza, én...

Ha a férjem Horváth Géza, én Horváth-Molnár Katalin lettem, akkor a gyerekünk lehet Horváth-Molnár Melinda? Nem hangzik furcsán ez a kötőjeles verzió?

Figyelt kérdés
2013. júl. 23. 10:29
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
47%

Zsófia

Ha ő is kötőjeles meg a leendő férje is, akkor is fel tudja venni a férje nevét, de csak két vezetéknév lehet akkor is a 4 helyett

Milyen házassági nevet lehet választani?

Talán jobban követhető, ha egy példán levezetve tekintjük át a lehetőséget. Nézzük meg, hogy Kiss Gizella és Szabó István a házasságkötés után milyen nevek közül választhat.

A feleség a házasságkötés után választása szerint:

kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Gizella),

a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással (Szabó Istvánné),

a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Szabó Istvánné Kiss Gizella),

a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Szabóné Kiss Gizella), vagy

a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Szabó Gizella).

A férj a házasságkötés után:

kizárólag a maga teljes nevét viseli (Szabó István), vagy

a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Kiss István).

A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatják, hozzáfűzve a saját utónevüket (Szabó-Kiss István és Szabó-Kiss Gizella, illetve Kiss-Szabó István és Kiss-Szabó Gizella). §

A választás során a feleknek csak arra kell figyelniük, hogy:

csak az egyik házasuló veheti fel házassági névként a másik családi nevét (tehát az nem lehetséges, hogy a feleséget Szabó Gizellának, a férjet pedig Kiss Istvánnak hívják), illetve

a házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet (ez akkor érdekes, ha valamelyik fél családi neve már eredetileg is kéttagú, például, ha a férjet Szabó-Kovács Istvánnak hívták volna, a feleség nem lehet Szabó-Kovács-Kiss Gizella).

2013. júl. 23. 10:49
 12/25 anonim ***** válasza:

Nekünk nyilatkozni kellett tavaly amikor férjhez mentem, hogy mi lesz majd a gyerekek neve.

Én is kötőjellel vettem fel a férjem nevét, de a gyermekünk csak az övét kapja, nem akarom túlbonyolítani neki.

2013. júl. 23. 10:51
 13/25 anonim ***** válasza:
66%
9-es válaszolónak igaza van. Ahogy az anyakönyvbe beírattátok házasságkötéskor, úgy kaphatja a nevét.
2013. júl. 23. 10:57
 14/25 A kérdező kommentje:
mióta van ilyen kérdés a házaságkötési papíron?
2013. júl. 23. 11:05
 15/25 anonim ***** válasza:
Mi 3. éve házasodtunk, akkor nem kérdezték.
2013. júl. 23. 11:24
 16/25 anonim ***** válasza:

nem mindenhol kérdezik meg, mi lesz a gyerek neve, ha meg is kérdezték, és változtatni akar, azt is lehet 1X, 10.000Ft-ért

Amúgy ha felveszi a férje nevét, akkor is lehet mondjuk Kovácsné Horváth-Molnár Melinda, nem kell letennie a saját nevét.

2013. júl. 23. 11:30
 17/25 anonim ***** válasza:
Mi is 3 éve házasodtunk és meg kellett adni a születendő gyerek nevét. Egyébként a fiunknak is az lett a vezetékneve, ahogyan én felvettem a férjemét (tehát kötőjelesen), mert a férjem nem szereti a nevét és nem akarta, hogy a fiunk azt kapja. Szerintem semmi gond nincs ezzel.
2013. júl. 23. 11:32
 18/25 anonim ***** válasza:

Nem lehet kovácsné horváth- molnár, mert ahogy a 11es másolta be, csak 2 vezetéknév lehet maximum.

Én 99ben és 2011ben is házasodtam és mindkétszer kérdezték

2013. júl. 23. 11:33
 19/25 anonim ***** válasza:
2012-ben házasodtunk, valóban van a névre vonatkozó kérdés. Azt hiszem, ha a férjed nevét né formában veszed fel, akkor automatikus, hogy a férj nevét kapja, de ha nem, akkor be kell írni , hogy szeretnétek a nevet. És csak kettő vezetékneve lehet mindenkinek. Mint látjuk, sokan rövidítik, tehát felesleges kettő. Attól még a te gyereked, hogy nem viseli a te vezetékneved.
2013. júl. 23. 11:59
 20/25 anonim ***** válasza:

de igen, lehet Kovácsné Horváth-Molnár Mária, tanáromat is így hívják (nyilván nem ezekkel a nevekkel)

kötőjellel lehet max 2, vagyis Kovács-Horváth-Molnár nem, de Kovácsné... már igen

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__eskuvo__4..

2013. júl. 23. 12:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!