Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ki alkalmazkodjon? A gyerek a...

Ki alkalmazkodjon? A gyerek a szülőkhöz, vagy fordítva?

Figyelt kérdés

Nálunk az egész ház gyerekszoba lett. A nappali és a konyha is. A kislányom szobája elég kicsi, így csak a ruhásszekrény, a komód és az ágy fér be, meg egy 140*200cm-es szivacs, amin játszani tud. A mamáktól is kapott sok játékot, pl.: ugráló zebra (elég nagy), nagy gumitehén, dömper, stb... és mi is vettünk neki egy kicsiknek való szoba trambulint, meg egy szobacsúszdát, hogy ne unatkozzon esős időben sem. Ezek a nagyobb játékok nem férnek be a szobájába, így egy része a nappaliban, másik a konyhában van. A trambulin pedig a mi hálószobánkba került.

Nemrég nálunk járt egy ismerős és azt mondta, ez nem helyes. A gyerek tanulja meg, hogy játszani csak a saját szobájában szabad. Mivel "ő került be később" a családba, neki kell alkalmazkodni a szülőkhöz és nem a szülőknek a gyerekhez. Érdekesnek találtam és kicsit elgondolkodtam, hogy talán igaza van és én eddig rosszul csináltam. Múlt héten egy kemping sátor állt 4 napig a nappali közepén, mert imád benne játszani. (2 éves)

Ami a fő gond, hogy sajnos az ő szobája elég kicsi :(

2013. jún. 12. 22:31
 1/2 anonim ***** válasza:

Ebben szerintem az arany középutat kell megtalálni. Nyilván, nálatok szükséges, hogy több teret kapjon a kicsi, mivel a szobája mérete nem akkora, hogy tudjon játszani. Abban azonban igaza van az ismerősnek is, hogy a gyermeknek is meg kell tanulnia, hogy a házatok nem játszótér, vannak helyek, amelyek a ti "felségterületetek", (pl. konyha, hálószoba), és vannak, amelyben szabad a játék (pl. nappali, gyerekszoba). Ez abban is segít, hogy megtanulja tisztelni a szülők magánszféráját, és tudja, vannak helyek, ahol nem szabad játszani. Hiszen ha vendégségbe mentek, akkor sem illő bemenni mások hálószobájába játszani. Sokrétű a dolog, de azt mondom, nektek is szükségetek van egy kis "gyerekmentes", intim területre, ahol nem a játékokat kerülgetitek, illetve neki is sokkal jobb, ha tudja, hogy vannak határok, korlátok és szabályok. Ráadásul rendet is tanul, hiszen világos lesz, hogy egyes helyeken lehet játékot tartani, egyes helyeken nem.

Az egyensúlyt nektek kell megtalálni és nektek kell következetes szabályokat alkotni és betartatni.

30 hetes, óvónéni kismama :)

2013. jún. 12. 22:40
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Is-is. Mindenkinek mindekihez.

De nekem is túlzásnak tűnik, amit leírtál. A konyhában játékot nem szeretem, balesetveszélyesnek tartom. De a lányom még csak 1,5 éves, talán 2 évesen már kevésbé akarnak mindent kipróbálni.

A nappaliban vannak nálunk is a nagy játékok, de ilyen sátor meg mászósátor meg csúzda közül egyszerre csak 2. Reggel kiválasztja, ha másikat akar akkor egyet elteszünk együtt.

Nálunk a hálószoba a miénk. Este lefekvés előtt itt "beszélgetünk", ugrál, mondókázunk de játék nem jöhet ide be.

2013. jún. 12. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!