Milyen fiú nevet adhatnék a babámnak?
Szia!
Az én fiam Bence lett, de tetszett még a Dávid, Dániel és a Patrik is.
Én csak annyit javaslok, hogy olyan nevet adj, amiből nem lesz még 3 ugyanolyan az oviban és 4 az iskolában. Hogy ennek mi felel meg? Na ahhoz szerintem segítség kell, nem szabad a megérzésekre hagyatkozni, mert aztán azért van annyi Flóra, Laura stb. mert mindenki azt hiszi, hogy az milyen ritka, pedig a mai újszülöttek között ezek elég gyakori nevek.(Ha nem ismerném a statisztikát, akkor fejből én biztosan ritka névnek gondolnám, mert egyikkel se találkozok túl sűrűn. De ez becsapós ám!) Szándékosan lány neveket írtam, mert nem akarok helyetted dönteni.
Szóval én biztos megnézném a statisztikát, hogy ne olyan nevet adjak, amiből rengeteg van. Ehhez segítség:
A teljes népességen belül legalább 5000 esetben megtalálható férfi nevek listája:
A 2006-ban született fiúk közötti leggyakrabban előfordult nevek:
Illetve a nyilvantarto.hu-n írd be a keresőbe, hogy "utónév" és megtalálod az előző évek adatait is.
Ez alapján szerintem el lehet indulni. Legalább ki tudsz zárni pár nevet, ha nem szeretnéd, hogy tucat neve legyen.
Sokat nem tudok mást segíteni, mert mindenkinek más tetszik. Az viszont fontos, hogy passzoljon a vezetéknévhez. Ha a vezetéknév elég gyakori, akkor még lényegesebb, hogy a keresztnév ritka legyen. De ritkább nevekből is rengeteg van és közte többféle hangzású, biztos találsz olyat, ami tetszik.
Még az előzőhöz:
Ha lány lesz...
A Lia nekem jelenleg jó választásnak tűnik, a táblázatok alapján elég kevés újszülöttet neveztek el így. Bár évenként összehasonlítva úgy tűnik egyre többet. Sajnos csak 2006-os a legfrissebb, de így látatlanban le merem fogadni, hogy a 2008-as listán jóval előrébb szerepel. Szóval nem lennék meglepve ha pár éven belül ez is sláger név lenne, mint a Flóra, Réka, Jázmin. Úgyhogy csak óvatosan, ha tényleg ritka nevet szeretnétek adni neki. :) Annát egyébként jó, hogy kizártátok, mert 2006-ban a leggyakoribb újszülött lánynév volt!!! Szerintem az nem jó, ha egy leendő közösségben jó eséllyel 3-4 társának is ugyanolyan neve lesz. A Lia ebből a szempontból sokkal jobb. (Nekem tetszik mindkettő, de ez úgyis ízlés dolga, úgyhogy azért próbálok inkább a racionális érvekkel, táblázatokkal jönni.)
Írok pár fiúnevet, amik nekem tetszenek, és utána ritkábbakat is. Kedvenc nevem a Flórián! Különben még tetszik: Szebasztián, Olivér, Márk, Ádám, Bence, Levente, Máté, Zsombor, Marcell, Márton, Balázs, Kevin (EZT IS IMÁDOM!)
És akkor jöhetnek a ritább(ak): Bács, Vid, Örs, Ábner, Abony, Armand, Ányos, Axel, Hadúr, Izsó, Zserald, Adelmár, Boleszláv, Florentin (hasonlít a Flórihoz!), Karácson, Ulipán, Aníziusz, Felicián, Pelágiusz, Bonaventúra, Maximilán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!