Milyen szinten van jogom beleszólni a párom lányának a nevelésébe?
Semmilyen szinten nincs jogod a családjogi törvény szerint.
Egyébként egy 16 évesnél nem a világ vége, ha néha hajnalban megy haza...
Rajtad kívül kivel tiszteletlen? Az apjával is az? Más felnőttekkel?
Igen, igy kicsit necces, ha mas gyerkoc is van.
En pl. borzaszto rossz gyerek voltam, na de felnottkent is becsuszott par gyongyszem, aztan anyukam megkerdezte tolem, hogy mit rontott el a nevelesemben, en pedig azt mondtam neki, hogy egyetlen dolgot, hogy sosem beszelgetett velem.
A gyerekkel beszelgetni kell, nem utasitgatni, meg napi jelentektelen dolgokrol csevegni, ami senkit sem erdekel, hanem komoly dolgokrol, a vilag allasarol, tervekrol, konyvekrol, barmirol, ami ad is valamit neki. Es akkor lesz bizalom is elobb-utobb, de ha ugy kezded, hogy tessek itt a hazirend, szerintem rosszabb lesz mindenkinek.
Mivel iden kezdi a kozepiskolat, van meg idod megkedveltetni magad, kezdj el vele beszelgetni. Ha a gyereket gyerekkent kezeled, ugy is fog viselkedni.
"és azt is megszabhatod, hogy a lakásodba kit engedsz be"
Sehol nem volt szó arról, hogy a mostoha tulajdona lenne a lakás. Ha igen, akkor igazad van. Ha nem, akkor nincs. Ha közös, akkor pedig az apa attól még megengedheti, hogy a kérdező nem, tehát akkor meg mindegy, mert nem rajta múlik
Én ezt úgy oldottam meg, hogy nálunk vannak bizonyos szabályok, amit a közös gyerekek megszoktak, és ha itt a nagy (a férjem előző házasságából), akkor ezeket a szabályokat neki is be kell tartania, különben ugyanúgy büntetést kap, mint a közös gyerekek. Eleinte elég komoly volt az ellenállás a gyerek részéről, de már beletörődött, hogy nem érdemes próbálkoznia. Nem várunk el tőle se többet, se kevesebbet, csak otthon nem szokott hozzá, hogy pl. nem alszunk délig és bevetjük magunk után az ágyat, segítünk a házimunkában, megírjuk a leckét és társai. Otthon egy ördögfióka, itt meg egy tündér. Minden gyerek tudja, hogy kinél meddig lehet elmenni.
Viszont, ha a párod betart és nem fedi egyikőtök elvárása a másikét, akkor csődre van ítélve az egész és te leszel a gonosz mostoha. Ezért a pároddal mindenképp beszéld meg a dolgot, hisz ő az apja. Ha te pl. azt mondod neki, hogy büntetésből nem mehet el hétköznap fagyizni a barátnőivel, akkor a párod se engedje el, ne legyen kibúvó, ugyanannyit kell érjen a szavad. Különben körberöhög és megy apuhoz.
14: Ha közös a lakás, akkor is van beleszólása, főleg ha ott vannak a saját gyerekei is. Azért nehogy már ő legyen a megtűrt a saját otthonában, aki csak csendben húzza meg magát és ő alkalmazkodjon 100%-ban egy hisztis kiskamaszhoz.
Szerintem nagyon is sok köze van ahhoz, hogy a gyerekei közelébe, az értékei közelébe kit enged (a lány barátai), és ki az, akivel reggel össze akar futni a fürdőszobájában egy szál bugyiban.
"#16-#17, itten a kérdésben egy 16 éves fiatalról van szó, nem egy 12 éves kiskamaszról..."
Szerintem hagyd, az ilyenek szerint gondolom 18 meg 20 évesen is otthon kell lennie sötétedés előtt és házasságig szűz legyen ám... röhej.
U.i.: azzal, hogy eltiltja az ember a lányt a barátjától, semmire nem megy, maximum annyira, hogy nem otthon fognak szexelni, hanem máshol + még duplaannyira utálni fogja a tiltó felet. Normális feltételek szabásával többre megy, és a kapcsolat is javulna a szülő és a gyerek között, de mindegy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!