A második gyermekemet várom, jelenleg még gyeden vagyok az elsővel, hogyan alakul majd az alábbiak alapján a tgyásom/gyedem?
A kislányom 2011.június 20-án született,nemsokára 2éves lesz. Második babánk 2013.novemberében fog születni,tehát majdnem pont két és fél év lesz köztük. Miután lejár a gyedem,menjek táppénzre? Hogyan alakul majd a tgyásom/gyedem?
Jelenleg a gyedem 86-87ezer forint/hó.
Ha lejár a gyeded, akkor vedd ki a szabikat, majd ha az lejárt akkor menj táppénzre míg a tgyást nem igényled.
A tgyás alapja a szerződés szerinti béred lesz, mivel nem lesz meg a 180 bérezett nap. A gyed alapja, az lesz, ami a tgyás alapja, vagyis szintén a szerződés szerinti bér vagy bejelentett bér.
Ha a több mint a minimálbér kétszeresével vagy bejelentve, vagyis a bruttód több mint 196 ezer forint, akkor a tgyás alapja csak a 196 ezer forint 70%-a lehet és az lesz a gyed alapja is.
És kötelesek kiadni a szabikat?
Védett vagyok az alatt az idő alatt?
Köszi a választ! :)
Ha írásban bejelented, hogy terhes vagy, akkor védett maradsz!
Elvileg ki kell adják a szabikat, ha nem akarják menj el táppénzre, több pénz, mint a gyes.
Gyesre ne menj, macerás az intézése is, lemondása is. Ráadásul, ha több mint 180 napot vagy gyesen, akkor a gyed alapja a minimálbér lenne, bár szerintem ez téged nem veszélyeztet.
Mindenképp jelentsd be írásban, miután lejár a gyed, hogy terhes vagy, akkor nem rúghatnak ki. Ellenkező esetben sajnos a szabi alatt kirúghatnak.
Táppénz alatt is kirúghatnak, ha nem jelzed írásban a terhességed, de akkor a felmondási idő a táppénz lejárta után kezdődne. Így passzív gyedet kapnál.
Aha,értem köszönöm. Az a helyzet,hogy esetemben többre jönne ki a táppénz,mintha egész hónapban szabin lennék.
Akkor ha lejár a gyed,írásban bejelentem a cégnek,hogy babát várok és az első gyedmentes naptól táppénzre megyek. Aztán 28nappal a kiírt dátum előtt elmegyek tgyásra,ami ha jól értelmezem a szerződés szerinti bérem szerint alakul majd,ami esetemben bruttó 160 000.- Ft/hó. Tehát a tgyásom és gyedem ugyanannyi lesz kb,mint a kislányommal.
Jól értem,ugye?
Köszi! :)
a 160 ezernek veszik majd elvileg a 70%-át. Vagyis a bruttó tgyás 112 ezer körül lesz, ebből 94 ezer körül fogsz kézhez kapni. A gyeded nettóban 82 ezer körül. De ezek megközelítő értékek.
Tudsz családi adókedvezményt kérni. De oszd meg a pároddal, egy gyerekre te, egy gyerekre ő. Így még rámegy erre plusz 10 ezer forint.
Persze, ha a párodnak van több mint 20 ezer Ft befizetett adója, akkor kérheti ő mind a két gyerekre.
Még annyi, mivel nem lesz meg a 180 bérezett nap, ezért nézik a szerződés szerinti bért, ha lenne 180 bérezett napod, akkor bruttó átlagbért számolnának.
Egyébként igen, 196 ezer a minimálbér kétszerese, ennek a 70%-át azok kapják, akiknek ennél több a bruttójuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!