Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 5 évesen is nehezen érthetően...

5 évesen is nehezen érthetően beszélt a gyermeked?

Figyelt kérdés

Kisfiam 4,5 éves.

Logopédus (magán úton) felmérte. 13 hibás hangot talált, gyengék a száj körüli izmai és a nyelv izmok is renyhék. Rossz a nyelés ritmusa, szóval eléggé összetett a dolog :(

Idegenek nem is értik mit mond :(

Ha Neked is hasonló gonddal küzdött a gyermeked, leírnád, hogyan alakult a későbbiekben?

Megmaradt a beszédhiba? Iskolában már jobb volt a helyzet?

(Ovis logopédus nem fogadja,majd csak nagycsoportban, ezért mentünk magánhoz)

2013. máj. 7. 23:29
 1/4 anonim ***** válasza:

Nálunk a családban két öt éves van. A kislánynak az r betűvel vannak gondjai, de azt mondták, ezt majd kinövi. A kisfiú selypít, és az s hang helyett sz-t mond. Neki majd kell menni logopédushoz, bár azért otthon foglalkoznak vele és javul így is, bár ezt leszámítva teljesen érthető.

Szerintem, mint óvónő, javaslom, hogyha ennyi problémát talált (aminek a fele egyébként tuti, hogy csak egy szakembernek tűnik fel... csak a példa kedvéért, én óvónőként is elvileg ejtéshibás vagyok: sziszeg az "sz" hangom, susog az "s" hangom, bizonyos körülmények között képtelen vagyok az "r" hang tiszta ejtésére. Ez csak a logopédusnak tűnt fel. :))... De a lényeg, hogyha ennyi ejtés- és beszédhibát talált, járassátok heti 1-2 alkalommal logopédushoz, egészen a suli kezdetéig. Meglátjátok, fog javulni, rohamosan. És ami meg megmarad, az meg talán észrevehető sem lesz hétköznapi körülmények között. Ilyenkor még nem lehet felbecsülni, mennyit tud fejlődni a gyermek beszéde, mert hihetetlenül rugalmasak.

2013. máj. 7. 23:41
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ!

Most Tsmt tornát kezdtünk, szintén a logopédus javaslatára, hogy a figyelmét fejlesszük ill. a beszédbeindításban is reménykedünk.

Sajnos annyira nehezen érthető a beszéd, hogy sokan azt hiszik, hogy idegen nyelven kommunikál :(

Testvére is beszédhibás, Ő hetente 1x jár logopédushoz és tényleg látványos a javulás (bár nem ennyire vészes Nál a helyzet)

2013. máj. 7. 23:47
 3/4 anonim ***** válasza:

Keresztlányom 5 évesen állítólag selypített. Az anyja aggódot, hogy nem növi ki meg logopédus meg minden. Én élletembe nem hallotam selypíteni. Sose tudtam, hogy ez nála, hogy nyílvánul meg. Most az anyja azt mondja, hogy kinőtte.

Én kiskoromban raccsoltam /r helyett ilyen l és j közti hangot mondtam/ és hozzá kicsit á-san beszéltem. / ózdiasan/

Én esettemben nem ment olyan könnyen. 4.-es koromig jártam logopédushoz kevés sikerrel. Jóformán csak az 'á'-sat hozta kibelőlem. De aztán, hogy rám hagyták 8.-rra kinőttem. Túlzás, hogy teljesen jó a beszédem de szinte hibátlanul beszélek.

18l

2013. máj. 9. 16:54
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Akinek lenne még tapasztalata, írja meg nekem.

Nem selypítésre gondolok, hanem annál erősebb beszédhibára...amikor sokan vissazkérdeznek, ha nem értik a gyereket...

köszönöm!

2013. máj. 9. 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!