Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Gyeddel kapcsolatosan kérnék...

Gyeddel kapcsolatosan kérnék segítséget!? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Szeretném a segítségteket kérni a következőkben.

Jelenleg gyeden vagyok a második fiammal ami jún. végégig tart.

Most várjuk a harmadik babát, dec.30-ra vagyok kiírva.

A kérdésem az lenne, hogy a gyed lejárta után mi lenne számomra a helyes lépés.

Letölteni a szabikat ami kb. 1 hónap, gyesre menni vagy táppénzre?

Visszamenni dolgozni nem tudok mert a cég felszámolás alatt van de jelenleg még él a munkaviszonyom.

Jelent e valamit ha kiveszem a szabikat vagy sem?

Melyik esetet kellene választanom a lehető legtöbb majdani gyed eléréséhez?

Hogy ne rontsak az alap kiszámításánál...

Továbbá ha átcsúszok 2014-es évre a szüléssel akkor miben lesz más a helyzet?

tavaly egész évben gyeden voltam, most szülés előtt tervezem elkezdeni 28 nappal a tgys-t addig kellene segítség, hogy mi legyen.

2013. máj. 4. 13:08
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Mindenképpen úgy jársz a legjobban, ha a GYED lejárta után kiveszed a szabadságodat, majd elmész táppénzre, amíg nem tudod igényelni a TGYÁS-t. A munkahelyed mikor szűnik meg? Mert ha a szülés idején nem vagy biztosított, akkor csak GYES-t kapsz. Mondjuk még a munkanélküli ellátással tudnál "trükközni", ha a szülés előtt megszűnik a munkaviszonyod. Akkor a TGYÁS igénylése előtt el kell menned munkanélkülire, majd amikor lehet, igényelni a TGYÁS-t, ha az letelik, újra visszamenni munkanélkülire, majd igényelni a GYED-et. (Ezért írtam a "trükközést", mert munkanélküli max. 3 hónapra jár, tehát kell tartalékolni a TGYÁS és a GYED közötti időre is néhány napot.)

Szerintem anyagilag így jársz a legjobban.

2013. máj. 4. 15:21
 2/13 A kérdező kommentje:
hat nem tudom pontosan mikorra szamoljak fel a ceget, talan kitartok amig elkezdodik a tgys, ha akkor szunik meg akkor az ellatasok mar folyamatosak?? jarnak passziv jogon ugye? vagy csak ha gyed alatt szunik meg?? a tappenz nem rontja le a tgys es gyed alapot?? A szabimat van ertelme kivenni? jol jonne egybe nekem ha kifizetnek :) de nekem most tenyleg a lenyeg, hogy a gyed alapomat nem rontsam...elmehetek gyesre is arra a par honapra. csak mert tudom a tappenz nem tul sok es iszonyat sok ido mire az elsot utaljak. koszi :)
2013. máj. 5. 07:31
 3/13 anonim ***** válasza:

1. vagyok

A táppénz nem befolyásolja a GYED alapot. Ha viszont elmész GYES-re, jó esélyed van arra, hogy a minimálbér lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ha a TGYÁS igénybevételéig megmarad a munkahelyed, akkor passzív jogon járni fog, viszont a GYED előtt még el kell menned munkanélkülire, hogy a GYED is járjon passzív alapon.

Tehát a legjobban úgy jársz, ahogy az első hozzászólásban leírtam. Ha a szabadságokat ki akarod fizettetni, akkor menj táppénzre, de GYES-re semmiképp.

2013. máj. 5. 22:12
 4/13 A kérdező kommentje:
Miért ne menjek gyesre?a masodik fiam elott kivettem a szabikat es utana gyesen voltames ugyanugy jart minden. Tehat a tgys utan ne gyedet igenyeljek hanem munkanelkulit? persze csak ha megszunik a munkahely addig ugye?
2013. máj. 6. 07:16
 5/13 A kérdező kommentje:

Valóban úgy van, hogy mivel nem lesz ledolgozott napom a a köv. tgys elött így csakis a minimálbér lehet az alapja?

A szerződés szerinti bér semmiképpen? Ezt ma hallottam :( igaz ez?

2013. máj. 6. 11:09
 6/13 anonim ***** válasza:

1-es vagyok. Ha GYES-re mész, akkor a minimálbér lesz az alap. Ezért is jó, ha táppénzre mész. Arról nem is beszélve, hogy ez biztosan több, mint a GYES összege, tehát a szülésig is jobban jársz.

A TGYÁS és a GYED között akkor kell munkanélkülire menned, ha megszűnik a munkaviszonyod a TGYÁS alatt. Mert ebben az esetben nem jár a passzív GYED, csak ha közben biztosított vagy. (és a munkanélküli ellátás biztosítást jelent) Tehát sok minden múlik azon, hogy a munkaviszonyod, mikor szűnik meg. Érdemes nagyon odafigyelned, mert rosszul járhatsz.

2013. máj. 6. 22:05
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszi :)
2013. máj. 7. 09:03
 8/13 anonim ***** válasza:
Csak azért nem lesz a minimálbér az alap, mert elmégy gyesre. De a gyesnél összegszerűen biztosan több a táppénz, így jobban megéri neked. Aztán dec. 2-től elmehetsz tgyásra. Ha a munkahelyed dec 2 után szűnik meg, akkor a gyed is jár passzívan, mindenféle külön hókuszpókusz nélkül. Ha előbb szűnik meg, akkor a tgyás lejárta után álláskeresési támogatást kell kapj, és azalatt igényelni a gyedet, hogy az is járjon. TEljesen mindegy, hogy idén szülsz, vagy jövőre, gyed szempontjából így is, úgy is 2013 lesz az alap, tgyás szempontjából meg így is úgy is a szerződéses béred, de max. a minimálbér kétszerese lesz az alap. A legoptimálisabb, ha elmégy gyed után szabira, majd elmégy táppénzre, és dec 2-án elmégy tgyásra.
2013. máj. 11. 15:56
 9/13 A kérdező kommentje:
Ha a 2013 lesz a gyed alapja az mit jelent ha jun. gyeden, aztan tappenzen leszek ?? A szerzodes szerinti ber lesz az ??koszi
2013. máj. 12. 07:25
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha júniusig gyeden vagy, és utána táppénzen, akkor nálad a kedvezményszabály alapján állapítják majd meg a gyed összegét.

A tgyás alapja az igénylés napján érvényes szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese. A gyed alapja meg ugyanez.

2013. máj. 12. 09:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!