Gyeddel kapcsolatosan kérnék segítséget!? Bővebben lent.
Szeretném a segítségteket kérni a következőkben.
Jelenleg gyeden vagyok a második fiammal ami jún. végégig tart.
Most várjuk a harmadik babát, dec.30-ra vagyok kiírva.
A kérdésem az lenne, hogy a gyed lejárta után mi lenne számomra a helyes lépés.
Letölteni a szabikat ami kb. 1 hónap, gyesre menni vagy táppénzre?
Visszamenni dolgozni nem tudok mert a cég felszámolás alatt van de jelenleg még él a munkaviszonyom.
Jelent e valamit ha kiveszem a szabikat vagy sem?
Melyik esetet kellene választanom a lehető legtöbb majdani gyed eléréséhez?
Hogy ne rontsak az alap kiszámításánál...
Továbbá ha átcsúszok 2014-es évre a szüléssel akkor miben lesz más a helyzet?
tavaly egész évben gyeden voltam, most szülés előtt tervezem elkezdeni 28 nappal a tgys-t addig kellene segítség, hogy mi legyen.
Mindenképpen úgy jársz a legjobban, ha a GYED lejárta után kiveszed a szabadságodat, majd elmész táppénzre, amíg nem tudod igényelni a TGYÁS-t. A munkahelyed mikor szűnik meg? Mert ha a szülés idején nem vagy biztosított, akkor csak GYES-t kapsz. Mondjuk még a munkanélküli ellátással tudnál "trükközni", ha a szülés előtt megszűnik a munkaviszonyod. Akkor a TGYÁS igénylése előtt el kell menned munkanélkülire, majd amikor lehet, igényelni a TGYÁS-t, ha az letelik, újra visszamenni munkanélkülire, majd igényelni a GYED-et. (Ezért írtam a "trükközést", mert munkanélküli max. 3 hónapra jár, tehát kell tartalékolni a TGYÁS és a GYED közötti időre is néhány napot.)
Szerintem anyagilag így jársz a legjobban.
1. vagyok
A táppénz nem befolyásolja a GYED alapot. Ha viszont elmész GYES-re, jó esélyed van arra, hogy a minimálbér lesz a TGYÁS és a GYED alapja. Ha a TGYÁS igénybevételéig megmarad a munkahelyed, akkor passzív jogon járni fog, viszont a GYED előtt még el kell menned munkanélkülire, hogy a GYED is járjon passzív alapon.
Tehát a legjobban úgy jársz, ahogy az első hozzászólásban leírtam. Ha a szabadságokat ki akarod fizettetni, akkor menj táppénzre, de GYES-re semmiképp.
Valóban úgy van, hogy mivel nem lesz ledolgozott napom a a köv. tgys elött így csakis a minimálbér lehet az alapja?
A szerződés szerinti bér semmiképpen? Ezt ma hallottam :( igaz ez?
1-es vagyok. Ha GYES-re mész, akkor a minimálbér lesz az alap. Ezért is jó, ha táppénzre mész. Arról nem is beszélve, hogy ez biztosan több, mint a GYES összege, tehát a szülésig is jobban jársz.
A TGYÁS és a GYED között akkor kell munkanélkülire menned, ha megszűnik a munkaviszonyod a TGYÁS alatt. Mert ebben az esetben nem jár a passzív GYED, csak ha közben biztosított vagy. (és a munkanélküli ellátás biztosítást jelent) Tehát sok minden múlik azon, hogy a munkaviszonyod, mikor szűnik meg. Érdemes nagyon odafigyelned, mert rosszul járhatsz.
Ha júniusig gyeden vagy, és utána táppénzen, akkor nálad a kedvezményszabály alapján állapítják majd meg a gyed összegét.
A tgyás alapja az igénylés napján érvényes szerződés szerinti béred, de max. a minimálbér kétszerese. A gyed alapja meg ugyanez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!