Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek igaz, hogy a...

Szerintetek igaz, hogy a gyerek a szülő tükre? Amilyen lelkiállapotban van az anya, olyan a gyerek is?

Figyelt kérdés
És milyan százalékban lehet ez igaz? Nem számít a gyerek temperamentuma, öröklött tulajdonságai, csak az hogy az anya hogy érzi magát?
2009. szept. 24. 11:52
 1/6 anonim ***** válasza:
86%

Szia!

Lehet benne valami, de nem 100%osan. Egy idegileg labilis, boldogtalan anyának szerintem nem sokat mosolyog a gyereke és nem olyan "üde", mint a reklámokban. Egy beképzelt, modoros anyának nem nszerény, kedves a csemetéje, hanem általában hasonlóan nyafka. Viszont mindenen lehet változtatni később, a felnőttkori "érések" során.

2009. szept. 24. 12:01
 2/6 A kérdező kommentje:

Én is úgy gondolom, hogy az anya lelkiállapota fontos, de hat a gyerekre még 1000 más dolog is ami miatt nyűgös, vagy szófogatdatlan. Pl. időjárási front, dackorszak,kezdődő betegség, a saját személyiségjegyei, az oviban begyűjtött viselkedési minták, és még sorolhatnám vég nélkül.

Mert sok helyen olvasom kritikaként, hogy a gyerek a szülő tükre.Azért ez így nem igaz...

2009. szept. 24. 12:07
 3/6 anonim ***** válasza:
75%
Igen, de szerintem azt látod azért egy gyereken, hogy front van, vagy csintalankodik, de legfőképpen, hogy az anyja hogyan reagál az ilyenekre. És akkor vissza is kanyarodtunk a kiindulási ponthoz. De lehet, hogy nem is ilyeneken jön ki, hanem pl a szülő belső szorongása tükröződhet a gyereken akár betegség formájában is. Nemrég egy akármilyen lapban olvastam, és szerintem lehet benne vmi. Ilyen szélsőséges példát hozott fel, hogy egy kimerült, szétszórt anya, aki csak fut a feladatai után, aki nem tud összpontosítani a munkahelyén, mondjuk még depressziós is, szóval ennek az anyának megbetegedhet a gyereke, hogy az anya végül otthon maradhasson vele. Nyilván ez le van egyszerűsítve, de ez a példa elég szemléletes. Így össze vagyunk fonódva, a saját lelkünk állapota is kihathat a gyerekre.
2009. szept. 24. 12:28
 4/6 anonim ***** válasza:
83%
Azt is szokták mondani, hogy egy család hangulata olyan, mint az anyáé. Sok mindent befolyásol.
2009. szept. 24. 13:15
 5/6 anonim ***** válasza:
50%
Nem tudom, én minél feszültebb és idegesebb vagyok, a kislányom annál jobban vigyorog...... :)
2009. szept. 24. 14:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Hú szerintem ez nagyon is igaz. Nekem van egy olyan rossz szokásom, hogy ha nem találok valamit, akkor csapkodok, és ezt a fiam olyan szépen leutánozza, hogy eszméletlen, én nem is gondoltam, hogy ez ilyen csúnya szokás, amíg meg nem láttam, hogy a fiam is csinálja, hogy dühében földhöz vág dolgokat. Meg a másik, hogy én elég lobbanékony, hirtelenharagú vagyok, és ugyan ezeket látom a fiamon is. Amíg én nem változok ilyen téren, addig tőle milyen jogon várnám, hogy ne csinálja? Szóval először én próbálok jó példával elöljárni. Vagy a másik, amikor altatom este. Oké, hogy bepróbálkozik vele, hogy nem laszik, de ha nem izgatom magam rajta, csak szimplán határozott vagyok, akkor sokkal hamarabb elalszik, mintha én is átmegyek idegbetegbe. Akkor is, ha nem mutatom, de megérzi és ő is olyan lesz.

Mondjuk természetesen van neki saját temperamentuma, és nem mindig veszi át az én hangulatomat, inkább csak azt mondom, hogy eltanulja a fogásokat. De pont tegnap volt, hogy tiszta idegbajosan rohangáltam a lakásban, mert nem találtam a pulcsiját amit rá akartam adni, persze pont indulás előtt 2 perccel tűnik el, ő meg csak nézett rám mosolyogva és simizte az oroszlánját, mintha azt mondaná, hogy anya nyugi már, nincs is semmi katasztrófa. Ő szerintem természetileg sokkal nyugodtabb nálam, csak eltanulta jópár hülyeségem sajnos. De remélem még nem késő ezeken változtatni.

2009. szept. 25. 00:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!