Járna nekem GYED vagy GYES?
Az a helyzet, hogy szerződéses vagyok egy gyárban. Ha teherbe esek, megszüntetik a munkaviszonyomat valószínűleg (biztos). Ha elmegyek táppénzre rögtön (mert éjszakásban is vagyok, mérgező anykagok mellett stb), és megszűnik a munkaviszonyom, akkor többé nem jár a táppénz, és GYED sem?
Nagyon örülnék, ha valaki leírná, mi járna nekem, és mi nem, mert a rokonságtzól hallok ilyet is olyat is, és elég kusza a dolog.
Hónapról hónapra kapok szerződést, de babát szeretnénk előbb utóbb. 30 éves vagyok, itt az ideje. minimálbéren vagyok, havi fizetés 75-76000Ft.
Előre is köszönöm!
Szülés megelőző 2 évben kell meglennie 365 biztosított napnak. Ennek kellene utánajárni, hogy megvan-e.
Hiába jelented be írásban is, hogy terhes vagy, mivel határozott idejű a szerződésed, mikor az lejár, a munkáltató nem köteles meghosszabbítani, akkor se ha terhes vagy.
Terhesen éjszakás műszakban amúgy sem lehet dolgozni.
Amúgy mikor szülsz?
Ahogy az első is írta, munkaviszonynak kell fennállnia gyed igénylésekor. Vagy munkanélküli segélyről lehet elmenni tgyásra és gyedre, bár ugye az max. 3 hónap csak.
Tgyás-t biztosítás fennállása alatt lehet igényelni, illetve a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szülsz, vagy 42 napon túl, akkor, ha baleseti táppénzt kapsz.
Gyednél is meg kell lenni a 365 biztosított napnak, a szülést megelőző 2 évben, vagy az igénylést megelőző 2 évben.
A munkanélküli nem számít biztosított napnak, azt nem számolják bele. Illetve, ha magad fizeted a TB-d, az se számít bele a 365 biztosított napba.
Akkor meg mindegyx, hogy mikor meghyek tápénzre, ha úgysem jár semmi, nem?
Csak az az érdekes, hogy én 1 gyermeken ennyit agyalok, más meg szüli a 10-et, 12-t, és nem érdekli, az állam elétartja...én meg gürizek, éjjel nappal, és nem jár semmi :(((
a 365 biztosított napnak nem kell folyamatosnak lennie, ha ügyes vagy, még kaphatsz is tgyást és gyedet. De ha még nem jön a baba, akkor arra kellene törekedni, hogy határozatlan munkaszerződésed legyen, akkor ha írásban bejelented, hogy terhes vagy, akkor nem rúghatnak ki és a biztosítási idődbe az előző munkahelyek is beleszámítanak.
Jelenlegi minimálbérrel számolva :
Tgyásod: 57 ezer forint körül lenne.
Gyed: 50 ezer körül lenne.
Törekedjek a határozatlanra? Nem rajtam múlik sajnos....
Köszi a válaszokat, és hogy ilyen gyorsak voltatok! Nehéz ezt átlátni nekem :)
Nagyon nem mindegy, mikor mész táppénzre, bár veszélyes anyaggal ne dolgozz. Ha megjárna 3 hónap munkanélküli segély, akkor úgy kellene csinálni, hogy legalább 7 hónapos terhesen gyere el táppénzre, majd ha nem hosszabbítanak, akkor bejelentkezel munkaügyibe, reméljük kapsz munkanélkülit 3 hónapig. Ha munkanélküliről (ha jár segély) el tudsz jönni tgyásra és gyedre. A szülés előtt 28 nappal vagy a szülés napjától le kell mondani a munkanélküli segélyt, meg kell igényelni a tgyást, ami 168 napig jár, majd a gyedet.
Nyugi, aki a 10. gyerekét szüli, az csak gyest kap :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!