Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Lényeges-e a gyermek szempontj...

Apa lennék kérdése:

Lényeges-e a gyermek szempontjából pl mikor felnő, hogy melyik szülő vezetéknevét viseli?

Figyelt kérdés
Már a terhessége alatt függetlenítette magát kislányom anyukája. A magyar jog szerint még a volt férjet jegyezték be apának. Most fogom intézni az apasági nyilatkozatot, amivel együtt a névviselés kérdése is felmerül. Az anya a saját családi nevét akarja ez nem titok. Én szeretnék mondjuk egy alternatív megoldást a kettős vezetéknévvel de minden ami nem az ő akarata szerint történik refelexszerű konfliktust szül részéről... aminek feszültsége a gyermeket is érintheti, akit kímélnék ettől...

2013. márc. 14. 11:04
 1/5 anonim ***** válasza:
Tehát te vagy a mostoha apa? Ha az anya a saját vezetéknevét szeretné a gyereknek, akkor te ne erősködj, hogy de a tiedet is viselje. Tök fölösleges, én megértem az anyukát, és hasonlóképp vélekedem. Szeretni attól még lehet sajátként azt a gyermeket. Nem a nevén fog múlni.
2013. márc. 14. 11:06
 2/5 anonim ***** válasza:

Szerintem első, nem jól gondolod. Anyuka még férjnél volt, mikor a kérdezőtől terhes lett. Még a terhesség alatt elvált, de így is a volt férj lett beírva apukának. Nekem a kérdésből úgy tűnik, hogy már a kérdezővel sincs együtt (függetlenítette magát).

Igazából nincs jelentősége felnőtt korában, hogy kinek a vezetéknevét viseli, mert az anyakönyvi kivonatban az apasági nyilatkozattal a te neved szerepelni fog.

2013. márc. 14. 11:09
 3/5 A kérdező kommentje:

Nem, nem a mostoha apa vagyok.

A hölgy válása folyamatban volt kapcsolatunk idején...A babának én vagyok az Édesapja. De mivel a válás papírformai kimondása óta a szülésig nem telt el 300 nap, így a magyar jog a volt férjet tartja apának, amin a "vélelmezett apaság megdöntésével" most lehet majd változtatni. Az anyuka úgy döntött, hogy nem velem, nem családban akarja felnevelni a közös gyermekünket, hanem egyedülállóként. Én viszont mindenben támogattam eddig is, ezután is fogom, a nem túl kedves viselkedése ellenére is, hiszen a gyermekem. Tehát a névadás problémája mint vér szerinti, törődő apát érint....

2013. márc. 14. 11:14
 4/5 anonim ***** válasza:
kedves Apa ez nem tartott soká ... a gyermek szempontjából akkor lényeges, ha rosszindulatú osztálytársai lesznek akik kiszúrják, hogy anyuka nevét viseli ... az elvált szülők ma már (sajnos) természetesek, de ez nem ugyanaz, hívhatják zabigyereknek is az anyja neve miatt
2013. márc. 14. 11:14
 5/5 A kérdező kommentje:

Igen, többek között erre gondolok én is, hogy a társai között nem kerül-e emiatt kellemetlen helyzetbe és pl kamaszként miképp éli meg ....

Ugyanakkor tudom, hogy ez konfliktus forrás lehet a jelenben az anyukával... amit nyílván a baba is megérez három hetesen is...

( Ha rajtam múlna családban élnénk...de az anyuka "túl személyes ügynek" aposztrofálta a terhességet és kilépett a kapcsolatunkból....ami intézési módját tekintve már nem érdemel szót azon túl, hogy ami szép volt, szép volt... csak sajnos szülőként nem igazán együttműködő :( )

2013. márc. 14. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!