Kell tudni egy 4-5 éves gyereknek hogy a szüleinek, nagyszüleinek mennyi pénze van?
Szerintem, ha ilyen korú gyerek beszél arról, hogy anyának most nincs pénze, az nem azért van, mert beszámolnak neki a család pénzügyi helyzetéről, hanem inkább igy kerülik el a magyarázkodást, hogy ezt, vagy azt miért nem szeretnék megvenni neki. Egyszerübb azt mondani, hogy nincs rá pénz. Talán az a jó, hogy a 4-5 évesek még nem igazán értik magát a pénz fogalmát sem, mert ellenkező esetben olyan tévhit alakulhat ki bennük, hogy ha van pénz, akkor mindent lehet, mert csak akkor nem lehet, ha nincs rá pénz. Egyébként 6-7 éves kortól már el lehet kezdeni tanitani a pénz kezelésére a gyerekeket, viszont itt sem kell átesni a ló másik oldalára, nehogy a gyerek mindent a pénzen keresztül nézzen.
A személyes véleményem az, hogy nem kell a gyerekeknek tudniuk a család anyagi helyzetét, az ő dolguk az, hogy boldogok legyenek, nőjjenek, okosodjanak, ráérnek a problémákkal foglalkozni akkor, ha majd igazán megértik mi miért történik!
Szerintem kb a háttértörténet az lehet, hogy állnak a boltban, a gyerkőc megvenné a fél boltot, de az anyukája azt mondja, csak egyet választhat, mert nincs pénze:-)
Valóságalapja kb ennyi, realitáshoz köze nincs. Egy ekkora gyerekkel még nem lehet és nem kell pénzről beszélni, nekeik még szerencsére más az értékrendjük. Ne rontsuk el már ennyi idősen...
Szerintem sem részletes ez. Az lenne a részletes, ha pontosan tudná, hogy ki mennyi fizetést kap a családban. De értelem szerűen egy ekkora gyerek ezt sem megérteni, sem felfogni nem tudja. Azt viszont szerintem szükséges már megértenie, hogy mincs MINDENRE pénz, amit szeretne. Az én fiam még csak két éves, de ha boltba megyünk, már mutogat mindenre, hogy szeretné. És bizony szoktam neki mondani, hogy erre most nincs pénz. Jó, ő ezt még nyilván nem igazán értheti, bár elég sokmindent felfog, gondolom a pénz fogalmával még nincs tisztában. Ettől még el szoktam neki magyarázni, hogy egy egyszerű vásárláskor nem lehet az összes játékot megvenni, amit csak árulnak, mert nincs arra pénz, hogy ahányszor boltba megyünk, játékkal menjünk haza. Azt is szoktam neki mondani, hogy ha szülinapja lesz, vagy névnapja, vagy egyéb ünnep, akkor majd kaphat valamit, amit nagyon szeretne.
Szóval szerintem igen is fontos megértetni már egy kicsi gyerekkel is, hogy MINDENT nem lehet megvenni, mert véges a keret.
Szerintem meg otthon beszélgettek a felnőttek, ő meg kifigyelte. És úgyis minden anyu azt mondja a rágóspultnál hogy nincs pénze. Úgy érti, hogy erre. A gyerek is úgy érti. Az én gyerekeimnek ebben a korban saját pénzük volt, mellyel önállóan gazdálkodtak, és ismerték az értékét.
Mondjuk 4-5 kakaóscsiga értékű összeg maximum 10. Ők jutottak hozzá, ők gazdálkodtak vele. 5 évesen egyedül elment a kisboltba élesztőért, tejért, túró rudiért vagy kifliért. Tudott fizetni, tudta kezelni a pénzt.
A mai gyerekek csak okosabbak lehetnek.
A lányom kb. középsős korában találkozott azzal, hogy vannak "szegények" a társai között. Akkor megkérdezte, hogy mi szegények vagyunk-e?Gazdagok vagyunk-e? égül megegyeztünk, hogy középosztálybeliek vagyunk :)
Ez (is) érdekli a gyerekeket. Nekik nem kimutatás kell a bankszámláról, csak egy dolog a világának egy oldala.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!