Kismama/kisbaba és cica a lakásban? Akinél ez a felállás, válaszolna pár kérdésemre?
Szóval, nemrég megtudtam, hogy kisbabát várok. Van 2 cicánk, akik kinti-benti cicák. Ezalatt azt értem, hogy rengeteget vannak kint, de be szoktuk őket engedni. Nagyon tiszták, vannak oltásaik, féregtelenítjük is őket, és kapnak mindig bolha/kullancs elleni cseppeket.
Alomtálcájuk nincs bent, mert a dolgukat kint az udvaron végzik.
Nagyon szeretjük őket, igazán a szívünkhöz nőtten, de nem tudom, hogy mennyire vállalható, hogy ezek után is a lakásban legyenek. Nehéz lenne csak kintre szoktatni őket, mert már megszokták, hogy bejöhetnek.
Nálatok ez hogy van? Ti kiraktátok a cicákat? Vagy bent vannak most is? Védőnő mit szól hozzá? Mire figyeltek igazán? Nőgyógyász véleményét kikértétek?
Köszönöm szépen a válaszokat! Minden információ érdekel! :)
Én is most lettem terhes, mi a harmadikon lakunk, szóval kizárólag benti a cica. Olvasgattam utána, véleményeket hallgattam meg pro és kontra, de nálunk tuti marad a cica. Annyi, hogy a baba szobájába nem mehet be, az alomtálcát a férjem takarítja, nem én (már most gyerekbiztossá van téve egyébként) és többször fogok felmosni,ha már meglesz a gyerkőc, fertőtlenítésképpen.
Persze az a biztos, ha nincs állat, de rengeteg állattartó anyukától hallom, hogy semmi baja a gyereknek, csak megfelelően kell kezelni, rendbentartani a dolgot.
Nekünk van egy benti cicánk. Alap, hogy csináltatsz toxoplazma szűrést, ezt a nőgyógyászodnak jelezd, úgy ad majd beutalót a laborvizsgálatra (sima vérvétel).
Az majd kimutatja, hogy átestél-e már a fertőzésen. Ha igen, semmi további teendőd nincs a terhességed alatt. Ha nem, akkor elvileg bizonyos időközönként a terhesség alatt újra megvizsgálják, mert a terhesség alatti toxoplazma fertőzés nagyon veszélyes a babára. Ezt egyébként nem csak macskáktól lehet elkapni, hanem nyers húsoktól is.
Ha megszületik a baba, akkor azért én kicsit elkülöníteném a macskáktól, mert nem jó, ha a szájukban, fenekükben nyúlkál :-) bocs...
Amúgy nekem az a tapasztalatom, hogy a macskák alapvetően messziről elkerülik a babát (legalábbis nálunk így volt), mert amíg a gyerek nem foglalkozik vele, nem veszei fel a szemkontaktust, addig a macska valamilyen "tárgynak" nézi a gyereket.
Arra is vigyázzatok, hogy a kiságyba ne feküdjenek be, mert ugye a cicák szeretik a puha, meleg "fészkeket", bár nálunk ez sem volt probléma, sosem ment a gyerekágy közelébe a macska.
Ha már mászni fog a kicsi, akkor nyilván jobban oda kell figyelni a felmosásra. de ez amúgy is alap...
Szóval nem kell a macskáktól megszabadulni :-) de azt úgyis érezni fogod, hogy mennyire engedd be őket, amíg nagyon pici a baba. Lehet, hogy a megváltozott körülmények miatt majd a cicák sem akarnak annyiszor bemenni.
Az egyik cicánk nagyon félős :) a másik temperamentumosabb, de mind a kettő nagyon szelíd. Ha véletlen rálépek valamelyik farkincájára, akkor is csak max felnyávognak, de nem kapnak oda soha.
:) Nekem sem lenne szívem kitenni őket, hisz ők hozzánk tartoznak. Azért kérdeztem a védőnőt, mert olvastam, hogy volt, akinek a védőnője zsörtölődött, hogy miért van a macska bent.
Bocs, ezzel nagyon nem értek egyet: "Persze az a biztos, ha nincs állat"
A legtöbb vizsgálat kimutatta már, hogy ahol valamilyen kisállattal nő fel a gyerek, sokkal erősebb az immunrendszere és sokkal kevésbé fordul elő allaergia.
Nekünk is két kinti-benti cicánk van!:)
Eszembe sem jutott kirakni őket. Semmi probléma nem volt soha! Amíg kicsi volt a kislányom, a közelébe sem mentek.
Most 2,5 éves a kislányom, tudja hogyan közelítsen feléjük, mit szabad, és mit nem. És ezt a cicák is tudják, már a kezdetektől. Soha nem ugrottak rá sem a babára, sem az ágyába, sehova. Inkább távol tartották magukat Tőle, hiszen Nekik "borzasztó" éles hang pl. a gyereksírás, és hamar megjegyezték "kiből jön".
A toxoplazmát csináltasd meg, de mivel nincs bent alom, igazából probléma sem lehet(ha lenne is csak arra kellene figyelned, hogy ne Te takarítsd.)
Szóval nyugi, nem kell "túlmisztifikálni" a dolgot. :)
A védőnő Nekem egy árva szót sem szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!