Mi történik ha külföldön születik meg valakinek a babája?
Értem ezt úgy hogy pl. a 8. hónapban halaszthatatlanul külföldre kell utaznia a nőnek aki magyar állampolgár,és ott kint megindul a szülés.
Ilyenkor hogyan és mikor történik meg pl. az anyakönyvezés és papírok nélkül hogyan jöhet haza a baba?
Kérdésem teljesen elméleti,csak eszembe jutott.
Bàrhol megindul a szülés a korhàzak fogadnak.A magyar betegbiztosito vàllalja magàra a költségeket.
Ha nincs biztositàsod,kézböl perkàlsz kb 2-3 ezer eurot.
Minden orszàgban van külügyminisztérium,ott segitenek a babàd papirjaiban.
Elvileg nekem legalàbbis Svàjci hivatalban azt mondtàk,pici babànak nem kell még utlevél,csak az anyakönyvi kivonat kiutazàshoz.
Természetesen apai nyilatkozattal,
Köszönöm:)
Csak kíváncsiság volt..:))
Nekem külföldön született meg a fiam, de mi (mindketten magyarok) itt is élünk
Országja válogatja, testvérem Hollandiában él és ott máshogy zajlottak a dolgok (neki ott született fia).
Szóval itt Skóciában 21 napon belül regisztráltatni kellett itt a bébi születését.
A hazautazáshoz a magyar nagykövetségen keresztül kell csináltatni egy ideiglenes útlevelet neki ami az 1x-i hazautazásra jogosítja fel. (holnap megyek érte a postára, ma jött az értesítő, hogy megjött, csak nem voltam itthon mikor jött a postás.)
Mivel messze vagyunk a nagykövetségtől (London) így a posti igénylés miatt vagy az Edinburgh-i tiszteletbeli konzul előtt vagy közjegyző előtt kellett aláírnunk az igénylőt.
Egyidőben ezzel elindítottuk a magyarországi anyakönyvezést is, mert csak az után tudunk neki állandó útlevelet kérni, ha otthon is anyakönyvezték, az viszont 2,5-3 hónap(!!!) és mi szeretnénk minél előbb visszajönni. Nekem a babával jó lenne othon, de nem szeretném, ha apa és fia túl sokáig külön lenne.
A magyar anyakönyhöz kell az itteni anyakönyv, teljes fordítása, ha nem vagyunk házasok, akkor apai nyilatkozat, szülői aláírás közjegyzős hitelesítése, névhasználati nyilatkozat (hogy szeretnénk, ha a myagyar helyesírás és névhasználat szabályai szerint vezetéknév, keresztnév sorrendet szeretnénk szemben az itteni fordtott sorenddel)
Szóval csomó minden, lehet a felét ki is hagytam. Nem volt olyan egyszerű, mint az elején gondoltuk, de legalább maár alakulóban van. Bár mire visszajöhetünk, addigra már november vége-december eleje lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!