Anyukák letudnátok nekem írni nálatok mi a heti menü?
Nem igazàn tudok spórolni, mindig aznap vàsàrolok rà ahogy kitalàlom mi legyen az ebéd/vacsi. így viszont sok fölösleges cucc becsuszik, hogy sokat jàrok boltba. Gondoltam beiktatom a havi 2-3 vàsàrlàst de ehez menût kéne terveznem. Ehhez vàrok ötleteket, kinél mi egy heti menü?
:)
Leírom az eheti menüt + csütörtökig, addig van kitalálva:-). 2,5 éves a kislányom. Két napra szoktam általában főzni.
Hétfő-kedd: tejszínes csirkemell tésztával
szerda-csütörtök: Grízgombóc leves zöldségekkel, sült csirkecomb egyik nap rizzsel, másik nap krumpipürével
péntek: rántott hús rizzsel
szombat-vasárnap: sült csülök krumplipürével és zöldséggel (kertészné fagyasztott)
hétfő-kedd: kelkáposzta főzelék valószínűleg sütök rá sajtot
szerda-csütörtök: sajtos paníros rántott hús krumplival.
Vasárnap és hétfőn lesz bableves is, azt Anyukám csinálja, a kislányom imádja:-). Nem eszik minden nap itthon, mert jár családi napközibe 3x egy héten, és akkor ott is ebédel. De amit még szoktam csinálni, lecsós hús, bolognai, rakott karfiol, hentes tokány, tarhonyás hús, paprikás csirke, ezeket nagyon szereti a lányom.
Vacsorára nem szoktam főzni, hideget eszünk, vagy max. meleg szendvics.
Én 1 hétre tervezek, vásárolok.
10.000-ért össze írom vegyek, mit főzzek!
2 napra főzök!
A zsemlét kiflit lefagyasztom, azért sem kell a boltba menni!
Reggeli vacsora szendvics, ahoz veszek 50 kifli/zsemle. 1000ft.
1 margarin 250, 60 dkg felvágott 20-20-20 dkg ilyen olyan 1200ft. 1 db sajt 250. Fél kg paradicsom, 2 kígyó uborka, 2 paprika 800ft.
3500 Ft a heti reggeli, vacsora!
Hétfő kedd spagetti, fél kg hús 500, 1 cs tészta 250, paradicsom konzerv 100, fűszer 150. 1000 Ft a hétfő keddi ebéd.
Szerda csütörtök palóc leves fánk. Fél kg hús 600, 1 kb zöldbab 350, 1 tejföl 100, 2 burgonya 50. 1100 Ft a leves. 1 kg Liszt 150, élesztő 50, 2 tojás 80, 1 lekvár 400( de ez reggelire is jó) 1800 Ft a szerda, csütörtöki kaja.
Péntek szombat csirke comb rizzsel. 6 csirke comb 1000ft, 1 csomag rizs 150 Ft (tasakos) 1 savanyú 150 Ft, 1 mexikói vagy kukorica konzerv a rizshez 200 Ft. 1500 Ft a péntek szombat.
Vasárnap rakott krumpli, burgonya 250, tojás 300, kolbász 400, 1 tejföl 100, savanyú 150.1100 Ft a vasárnapi ebéd.
A heti reggeli vacsora 3500, az ebéd 5400.
De még kell 3 liter tej, 450 Ft, 1 olaj 350ft, szörp 300ft.
Következő héten nem kell olaj, akkor veszek kávét, vagy teát, vagy cukor, fűszer...
Hétfő: fagyasztott kaja a hűtőből
Kedd: joghurtban pácolt csirkemell valamilyen krumplival
Szerda: ugyanaz
Csütörtök: zöldségleves, túrópuffancs vaníliaöntettel
Péntek: maradék leves, krumplifőzelék sült virslivel
Szombat: ugyanaz
Vasárnap: leves, tócsni
1.5 éves a kislányom és nálunk nincs hagyomásnyos hétvégi kaja.
biztos sok jó menüt kapsz, én csak néhány tippet írok le ami nekem bevált a spórolásnál:
- hónap elején úgy osztom be a pénzt, hogy rászánok párezer ft-ot arra, hogyha valami nagyon jó akciót látok akkor tudjak venni belőle és lefagyasztani. Így amikor menüt tervezek, mindig átnézem a fagyasztót és ahhoz igazítom a vásárlólistát. pl múltkor vettem pulykamell színhúst 800 ft/kg áron stb ilyesmikre gondolok.
- idényben mindig teszek el az olcsó zöldségfélékből a fagyóba, illetve befőzök lekvárt, szörpöt, csinálok lecsót nagy mennyiségben, savanyúságot stb később nem kell rá költeni és legalább tudom mi van benne...
- nagyimtól tanultam pár jó dolgot, pl venni egy csirkét,szét kell darabolni, megfőzni levesbe, majd a combokat-mellet ki lehet rántani, a szárnyakból, nyesedékhusikból stb meg ragu vagy pöri leshet. Köretekkel ez így 3 féle étel...
- a zsírokat összegyűjtöm pl paprikás krumplit bő lével zsírral főzöm, aztán leszedem róla és műanyag edényben mehet a hűtőbe, vacsira jó kenyérre hagymával vagy főzni husik alá isteni stb. ugyanígy elteszem ha húst/kolbászt sütök stb.
- ha van maradék pici rizs, vagy párolt zöldség, akkor kis kolbásszal-hagymával-fűszerekkel- bármilyen egyéb kis maradékkal felturbózom és vagy krokettfélét csinálok belőle akár főzelékhez feltétnek, vagy kelt tésztás bagyukba csomagolom és akkor reggelire stb jó kis hami.
- kitapasztaltam, hogy melyik üzletekben mit érdemes venni, mi hol olcsóbb, és akciótól akcióig járok, macerásabb mint egy helyen bevásárolni, de sokat lehet spórolni vele.
Nálunk nagybevásárlás szokott lenni kéthetente, azon kívül csak zöldségeshez járunk. Én is igyekszem megtervezni mindig a heti menüt előre, így valóban jól lehet spórolni.
Hétfő:
pulykaaprólékleves
gombaragu (paprika nélküli pörkölt), rizs
Kedd:
zöldségleves (esetleg maradékot felhasználva)
főtt krumpli, sült oldalas fokhagymával
Szerda:
zöldbabfőzelék, maradék oldalassal
Csütörtök:
zöldségkrémleves pirított kenyérkockával
spagetti darált sertéshúsból és paradicsommártásból
Péntek:
paradicsomleves
krumplis tészta
Szombat:
rakott brokkoli (rizs, brokkoli, darált pulykahús, szójatejszín összesütve)
Vasárnap:
sóskamártás főtt krumplival és tükörtojással
nálunk a következő kaják voltak a héten:
hétfő: zöldségleves, csirkecombokból pöri+tészta
kedd: hétfői maradék és este sütöttem palacsintát, a pörimaradékot és egy csomó szaftot lefagyasztottam
szerda: szalmakrumpli + halrudacskák és zöldségfasírt
csütörtök: húsleves + szerdai maradék
péntek: a lefagyasztott pörimaradékkal csináltam egy jénaira való rakottkelt
szombat: krumplifőzelék sült virslivel
vasárnap: még van főzelék... de vasárnaponként szoktam csinálni bundikenyeret/fánkot/lángost... mikor mit, holnap reggel megmondják mit óhajtanak :)
jövő hétre beterveztem de még a sorrend képlékeny :
meggyes nudli, héjában sült krumpli+hagyma sült szalonnával, lencse vagy sárgaborsófőzelék, szombaton tuti pizzát sütök mert jönnek a barátaink társasozni hozzánk, illetve régen volt és már nyavalyog a férjem értük: édes-savanyú mártásos csirke rizzsel, meg kukoricás-carbonara tészta is.
Hètfö:vasárnapi maradèk (ált. húsleves,sült hús,rizs),de anyuèk ebèdeltünk vasárnap ès rakott nekünk,ami elèg volt hètföre.
Kedd: megint anyuèk ettünk
Szerda:hamis gulyás leves,palacsinta
Csütörtök:hamis gulyás leves, sültkolbász, kakaóscsiga
Pèntek: virslis krumpileves, tejfölös csirkemell penne tèsztával
Szombat:virslis krumpileves, tejfölös csirkemell penne tèszával+dèlután madártejet csináltam.
Vasárnap:csontleves ,tarhonyás hús
Amiket mèg szoktam:gyümölcsleves(meggy,barack),paradicsom leves,lebbencsleves, kömènymag leves,tojásleves, palócleves,bableves,brokkoli krèmleves.
Rántott (sajt,krumpli,csirkemell,karaj,patiszon,hal,halrúd)
Rakott krumpli,oldalas,csirke ès sertès pörkölt,fasirt,sült tarja,tepsis krumpli csirke hússal,tepsis csirkemell sajttal,ananászos csirkemell,barackos csirkemell...
Rizs,kukoricás rizs,krumplipürè,tèszta,sültkrumpli,sárgaborsó fözelèk,sóska fözelèk..... majd folytatom.....
nálunk így fog kinézni a heti menü, bár épp most tervezem, még lehet változik mikor megyek bevásárolni :D
holnap: húsleves, sült kacsacomb
hétfő: tökfőzelék sült csirkeszárnnyal
kedd: krumplistészta barack kompóttal
szerda: sülthús meggymártással, rizzsel
csütörtök: borsóleves, mákos tészta
péntek: pizza vagy lángos, attól függ, hogy felvágottak hogy maradnak a hétvégére :)
szombaton pedig vagy pörkölt vagy lecsós szelet lesz
én minden délután főzök, a szüleimre is, így nincs maradék, de ezeket 2 napra is meg tudod főzni, ha meg ovis-bölcsis a kicsi (vagy te vagy aki a 3. babáját várja? :)) akkor pláne nem érdemes szerintem minden nap a tűzhely mellett állni ;)
Hétfőn vettem libaszárnytőt 850.-ft. Levágtam a zsírt róla kisütöttem, így lett apának egy adag tepertő, és zsír. Főztem belőle levest dupla adag zöldséggel, majd kiszedtem a húst ,és fele adag zöldséget, ebből csináltam ludaskását, így 2 napra volt leves második. Utána pizzát csináltam, abból ami itthon volt. Én is úgy szoktam, ha pl akciós a sajt többet veszek, és fagyasztom. Mi úgy szeretjük a pizzát, hogy tejfölt rakunk rá. utána csirkecomb volt rántva, sült krumpival. Én fritőzt használok, így nagyon sok olajat spórolok, de fritőz olajjal használom. Aztán 40 dkg húsból milánói szószt főztem, ez is elég volt 2 napra.
De sok olcsó kaja van. Én is befőzök nyáron, tényleg egy este lecsót ettünk tojással. Ezt is nyáron főztem be, meg van csomó lekvár. Sütöttem fánkot házilekvárral... de tésztát is gyúrni szoktam inkább finomabb, és kiadósabb. Grizes tészta, krumplis tészta... rizses-lecsós hús... stb.. tényleg sokat lehet spórolni ha listát készítesz, és amit tudsz házilag készíted...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!