Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Családi adókedvezmény? Segiten...

Családi adókedvezmény? Segitenétek?

Figyelt kérdés
Sziasztok!Nem értem hogy mi ez hogy pénzt kapnak vagy kevesebbet kell fizetni valamiért?Illetve kinek jár ez?Légyszi segitsetek mert hülye vagyok az ilyen dolgokhoz:S
2013. jan. 22. 10:17
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Ha a párodnak van jövedelme, akkor kérheti a családi adókedvezmény érvényesítését, így ha a bruttója több, mint 62500Ft havonta, akkor 10 ezer forinttal több marad nála minden hónapban. A munkahelyén kell jeleznie, hogy kéri.
2013. jan. 22. 13:30
 12/17 anonim ***** válasza:
Ha 13 hetes vagy, akkor a magza után járó adókedvezményt igényelheted. El kell menned a háziorvosodhoz, vagy a nőgyógyászodhoz, kérni kell egy igazolást arról, hogy a terhességed betöltötte a 91 napot. A férjed kérjen egy ehhez való nyomtatványt a munkahelyén. ezt ki kell töltenetek, és a férjed beadja a munkahelyén ezt a kitöltött nyomtatványt, a te igazolásoddal együtt. Így következő hónaptól 10e ft-tal több fizu jár a férjednek. Vagy ha nem úgy kéritek, hogy havonta fizessék, akkor év elején majd adóbevallásnál vissza lehet igényelni, és akkor megkapjátok az egészet egyösszegben, az egész évit, azaz 120e ft-ot. Az én férjem éppen ma reggel vitte be a munkahelyére ezt a nyomtatványt és az igazolást.
2013. jan. 22. 13:30
 13/17 anonim ***** válasza:
Ja, és ha még nem vagytok házasok, akkor is jár ez a kedvezmény.
2013. jan. 22. 13:31
 14/17 anonim ***** válasza:
Az igazolás kéréséhez majd vidd magaddal a terhességi kiskönyvedet is.
2013. jan. 22. 13:33
 15/17 A kérdező kommentje:
köszönöm a segitséget igy már érthetöbb:)
2013. jan. 22. 13:34
 16/17 A kérdező kommentje:
És ezt majd csak az esküvö után lehet?Mert azt hallottam ha még csak terhes vagyok akkor azt csak én igényelhetem
2013. jan. 22. 13:36
 17/17 anonim ***** válasza:

A családi kedvezmény az a személyi jövedelemadóhoz kötheti kedvezmény. Tehát csak az tud élni vele, akinek van adóköteles jövedelme, ami után érvényesíteni tudja.

Ezt a kedvezményt lehet kérni év közben az adóelőlegek levonásánál is, de lehet csak év végén érvényesíteni az adóbevallásban utólag.

1-2 gyermekes család esetén gyermekenként 62.500 Ft-tal csökkentik az adóalapot, amely által logikusan kevesebb lesz az utána kiszámol adó összege is.

Ha év közben szeretnétek kérni az adóelőlegnél is már ezt a kedvezményt, akkor ott kell jelezni, ahonnan adóköteles jövedelmet kaptok. Tehát munkáltató, vagy anyasági ellátás esetén az egészségbiztosítási pénztár.

Ezt egy nyilatkozat formájában teszik meg az adózók, amelyet köteles a kifizető figyelembe venni, amikor az adóelőleg összegét kiszámolja.

Magzat után a terhesség 91. napjától jár, de év közben kizárólag a terhes nő, és a vele közös háztartásban élő házastársa igényelheti, élettárs még akkor sem, ha vér szerinti apa.

Viszont év végén az adóbevallásban már Ő is érvényesítheti azt az összeget, amelyet a "főjogosult" év közben nem tudott.

A kedvezmény érvényesítésére az jogosult, aki családi pótlékra is jogosult lenne. Függetlenül attól, hogy kap-e családi pótlékot, vagy sem, és az sem számít, hogy a másik fél (házastárs, élettárs) nevére megy a családi pótlék vagy sem.

Ha családi pótlékra jogosult az illető a szóban forgó gyermek után, akkor jogosult családi kedvezményre is.

A fentiekből látszik, hogy azok a szülők, akiknek nincs adóköteles jövedelmük nem tudnak élni ezzel a kedvezménnyel, hiszen nincs amivel szemben érvényesíteni tudnák.

2013. jan. 23. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!