Aki jártas GYES-GYED kérdésben, légy szíves, segítsen!?! Bővebben lent!
Márciusban szültem, kaptam TGYÁS-t, amit azóta vissza kellett fizetnem, mivel az OEP volt olyan kedves és egy mondvacsinált indokkal törölte a biztosítási jogviszonyomat, pedig volt munkám terhesen és szüléskor is.
Mivel GYED-re se vagyok jogosult, ezért csak GYES-t kapok.
Kérdésem: mikortól kérhetem a GYES-t? Illetve hol kell intéznem, a Magyar Államkincstárnál vagy az oep-nél? Milyen papírok szükségesek hozzá? Párom intézheti vagy személyesen kellek hozzá?
A MÁK honlapjáról letölthetők a szükséges nyomtatványok, amit postai úton is be lehet küldeni. Visszamenőleges igényt csak két hónapra lehet érvényesíteni.
Mi volt az a mondvacsinált indok? Mert ha volt munkád, akkor JÁR NEKED A TGYÁS és a GYED is! Akkor miért elégszel meg a Gyessel?
Egyébként párod is intézheti, csak kell hozzá meghatalmazás és két tanú aláírása.
Szia!
Mi volt az indok?Mert szerintem fellebezhetsz,ha valóban nem jogos a dolog!Ha van mukahelyed,be vannak fizetve a járulékok,és úgy szülsz,nincs az az indok ami miatt kizárnak a Gyedből...
De egyébként az oep-nél kell intézni mindent.És meghatalmazással más is elintézheti.
A GYES-ta Máknál kell intézni, a GYED-et és TGYÁS-t az OEP-nél. Ha volt bejelentett munkahelyed, még ha a munkáltatód nem is fizette a járulékokat, (az már apeh fennhatóság), Neked akkor is jár az ellátás! Tényleg, mi volt az indok??? Ennek járj utána, mert azért nagyon nem mindegy!!!
Ja! A férjed is intézheti, nem kell meghatalmazás.
Köszönöm szépen a válaszokat!
December 1-től voltam bejelentve (márciusban szültem) egy építőipari cégnél, de mivel általában télen nem nagyon csinálnak tetőt, ebből adódóan nekem sem volt mit intéznem...Behívtak meghallgatásra az oep-hez és (mivel én hülye állat, megmondtam az igazat,h. semmilyen megkeresés, árajánlat, munka, stb. nem érkezett be a céghez) ezért úgy vették,h. nem állt fenn a munkaviszonyom. Fellebbezhettünk volna, de nekem annyira ráment az idegeimre az egész herce-hurca (nem akarom rájuk fogni, de innentől kezdve apadt el a tejem), hogy csak azt kívánom, legyen már vége és hagyjanak békén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!