Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A kismamák miért beszélnek...

A kismamák miért beszélnek többeszámban?

Figyelt kérdés

Kedves kismamák, a kérdésem nem provokáció, hanem őszintén érdekel, hogy mi az oka annak, hogy a legtöbb terhes hölgy, vagy kisgyermekes anyuka minden igét többesszám első személyben mond? (Megyünk, alszunk, játszunk, stb.)

Egyébként is olyan érzésem van, hogy a kismamák feladják az identitásukat, és alárendelik magukat a gyereknevelésnek, és ezt a véleményemet erősíti az is, hogy a terhességtől kezdve már nyelvtanilag is megszünnek "én" lenni. Onnan már csak "mi".

A harmadik kérdésem az lenne, hogy ha egymás között beszélnek az anyukák, akkor miért kell ugyanúgy használni a szavakat, mint ahogy a gyerekekkel használják. (Mell helyett cici, pelenka helyett pelus, tej helyett tejcsi, fürdés helyett fürcsi, stb.)

Ismétlem nem bántani akarok senkit, hanem a pszichológiai része érdekel a változásnak.

2013. jan. 2. 15:18
 1/10 anonim ***** válasza:

Lehet nem válasz, de tölem ma azt kérdezte a főnököm:

-Hogy vagytok?

Tehát,a külvilág is többesszámban beszél :)

2013. jan. 2. 15:32
 2/10 anonim ***** válasza:

Azt mondják, a szoros szimbiózis miatt. Egyébként ez elég durva általánosítás, rengeteg kisgyerekes anyukát ismerek (köztük magamat :) ), akik normálisan beszélnek.

Ez a téma illik a kérdésedhez: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..

2013. jan. 2. 15:37
 3/10 anonim ***** válasza:

A tsz 1. személy sokszor azért alakul ki, válik szokássá, mert anyuka jó esetben beszél a babához akkor is, ha pl pelenkázza, aludni viszi és ilyenkor könnyen jön a "jaj de álmosak vagyunk (ami sokszor igaz is), megyünk aludni", arról nem is beszélve, hogy az első időszakban valóban együtt él, lélegzik a gyerekével, ilyenkor még csak a "mi" van, hisz nemrég egy test és egy lélek voltak.

Azért az elég ritka, hogy vki megszűnik "én" lenni, de valóban előfordul sajnos. Ők a rosszindulattal ősanyának nevezett anyukák.

A cici sztem nem gond (azért talán jobban hangzik a cicizik, mint a szopik), a pelus egyszerűen rövidebb, mint a pelenka, a tejcsi, fürcsi, szopcsi, tápi engem irritál.

Egyébként nem vagyok pszichológus :)

2013. jan. 2. 15:39
 4/10 anonim ***** válasza:
2. vagyok. Egyébként nekem pl. anyósom kérdezte, hogy "cicikél-e" még a lányom. :)) Jajj. :)
2013. jan. 2. 15:41
 5/10 A kérdező kommentje:

Kedves válaszadók, köszönöm szépen! Hasznos válaszokat kaptam.

(cicikél-e... :))

2013. jan. 2. 16:34
 6/10 anonim ***** válasza:

A többes szám engem spec kiborít pl kakiltunk, fogzunk, 3 fogunk van stb.

De rövidíteni én is szoktam pl cici, pelus.A tápit is használtam anno mert csak nem mondom a gyereknek h csinálok neked tápszert.:)A fürdés helyett pancsit használjuk de már a gyerek előtt is pancsi volt:)

Amitől kivagyok az az ivás meg innivaló helyett iszó és iszózik.Vááá!!:)))

2013. jan. 2. 17:32
 7/10 A kérdező kommentje:

Na akkor elmondom én is a "kedvencemet":

Az anyuka letette a kisgyereret aludni, mire azt mondta neki

az "alszik a baba" helyett "hájászikábábá".

Ritkán nevetek ki másokat, de akkor, ott horkantva röhögtem.

2013. jan. 2. 18:12
 8/10 anonim ***** válasza:
Azért nem egy test és egy lélek a kismama meg a baba. No de amúgy engem is idegesít ez a nyiszinyuszi-nyelv. 3 fiam van, jól is nézne ki, ha gagyognék ilyen szinten...
2013. jan. 2. 20:27
 9/10 anonim ***** válasza:

6-os, én inni-nek hívom, mert mindig azt kérdezem tőle, hogy kérsz inni? Ebből adódóan ha azt kérdezem,hogy hol az inni, akkor bemegy a szobába és keresi (15 hónapos).

De többesszámban nem beszélek. Se gügyögve. Múltkor le is lettem itt szúrva, hogy tápot írtam és nem tápszert. Mindenkinek nem léehet (és nem is akarok) megfelelni.

2013. jan. 2. 21:18
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem valamilyen mértékben ez normális. Jó, a gügyögést én sem szeretem, de a cici és pelus miért lenne az. Nyilván ha az anyuka visszatér a munkába, már nem így fog beszélni, mondjuk nem is ez a téma.

Az pedig hogy a kismamák alárendelik magukat a gyereknevelésnek? Ha nem teszik az a baj. Ha gyereket vállalsz sok mindent vállalsz ezzel együtt (ha csak nincs 24 órás segítséged, és szíved napokra másra hagyni egy csecsemőt)

Ja, és mióta megszületett a gyerekem MI is egy család lettünk - talán innen a mi:)

2013. jan. 2. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!