Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek mi a jobb, ha egy...

Szerintetek mi a jobb, ha egy anyuka mindig csak dicséri a gyereket dacára annak hogy nem mindenben tehetséges vagy ha arrafelé terelgeti amiben jó?

Figyelt kérdés
Tehát mondjuk van egy anyuka aki a gyerekét állandóan dicséri akkor is ha az épp nem annyira ügyes valamiben.Mindig azt mondja és érzékelteti is vele hogy ő a legszebb a legokosabb a legügyesebb mindenben, a legszebben rajzol, számol, beszél (attól függ milyen korú). De a gyerek egy idő után rájön mások visszajelzéseiből hogy nem tökéletes ő sem, akkor mit fog érezni? Vagyis egy szülő akkor tesz jót ha látja miben jó a gyerek (és miben kevésbé) és afelé terelgeti amiben jó vagy pedig akkor tesz jót ha mindenben dicsér, melyik tesz jobbat az önbizalomnak melyiktől válik magabiztos gyerek valakiből? Ha folyton csak "ajnározva" van akkor mikor a környezet elkezd visszajelezni hogy mégse tökéletes az a gyerek, az nem veti vissza a gyereket? Vagy az ilyen gyerekeknek annyira erős lesz az önbizalmuk hogy "fel se veszik" a negatív visszajelzéseket?
2013. jan. 2. 12:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A túl sok dícséret se jó. Engem állandóan dícsértek és baromira idegesített; főleg, amikor később már tisztában voltam a dolgokkal - pl. rajzolni nem tudtam valami jól, de anyám mindig agyon dícsérte a rajzaimat, pedig tök bénák voltak - ez _nagyon_ "rosszul esett", később inkább meg sem mutattam neki. Illetve az is rossz volt benne, hogy amikor tényleg valami jót alkottam, akkor is pont ugyanazt a dícséretet kaptam, mint amikor valami bénát - így nem is volt értéke a dícséretnek, nem éreztem, hogy tébnyleg megdícsért volna, mivel mindig ugyanazt mondta.

Arany középút a jó ebben is, mint szinte minden másban.

2013. jan. 2. 13:35
 12/16 anonim ***** válasza:

Az egyik barátnőmtől mindig nagyon "el volt szállva" az anyukája! Nem volt csúnya lány, de pl. elég sokat küzdött túlsúllyal, ami főleg a fenekére ment. Ennek ellenére mindig jó passzos szűk nadrágban, szoknyában jelent meg. Soha nem mondta neki az anyukája,hogy lehet,hogy ez kevésbé előnyös. Aztán kb. 15 évesen egy buliban szólt be neki egy srác a hátsójával kapcsolatban úgy,hogy két napig sírt.

Én ezt már akkor sem értettem. Bár az anyukámnak nyilván én is szép vagyok, amikor már kamaszodtam, magam választottam ruhát, mindig elmondta, hogy mi előnyös nekem és mi nem.

Ahogy a mai napig megmondja,ha egy pulcsi mondjuk túl nagy, vagy kicsi stb.

De másban is nagyon túldicsérte a barátnőmet az anyukája, és bizony lett csalódás a vége!

2013. jan. 2. 13:53
 13/16 anonim ***** válasza:
dicsérni mindig a tevékenységet kell nem a gyereket!Nem azt kell mondani hogy nagyon ügyes vagy Petike!Hanem nagyon ügyesen rajzolsz!Így nem gondolja hogy egyet pukizik és ő milyen ügyes volt.Sokat kell dícsérni de nem állandóan .Nem lesz értéke ha mindig hallja.Másrészt azt hogy de szép vagy stb azt sem túl sokszor mondanám.A külsőség nem erény!Nagyon nehéz megtalálni az arany közép utat.A kisgyermek magáról alkotott képe a környezett visszajelzésétől alakul.
2013. jan. 2. 14:30
 14/16 anonim ***** válasza:

"Nem azt kell mondani hogy nagyon ügyes vagy Petike!Hanem nagyon ügyesen rajzolsz!"

De csak ha tényleg ügyesen rajzol, különben idegesítő. 13-as voltam megint.

2013. jan. 2. 15:03
 15/16 anonim ***** válasza:
Illetve 11-es, bocsi.
2013. jan. 2. 15:04
 16/16 anonim válasza:
Régebbi kérdés,de aktuális. Engem az anyukám és a szűk családi köröm,folyton kinevetett, és nem vett komolyan,ha gyerekként,vagy kamaszként csináltam valami kreatív dolgot. Lehet,hogy nem volt az műalkotás, de annyira nem volt rossz,hogy kinevessenek,vagy legalább azt mondják,hogy szép..nem kell mindig őszintének lenni, főleg nem a saját gyerekünkkel,mert lehet hogy az önbizalmát csorbítja,és nem lesz elég kitartó,hogy tovább folytassa. Számtalanszor elvették a kedvemet mindentől..most felnőttként van egy gyermekem,önértékelési zavaraim vannak, önbizalomhiányos vagyok, folyton megerősítést várok mindenhonnan, az anyósommal megromlott a kapcsolatom,mert kritizálta a gyereknevelésemet..szinte mindent, anyukám,meg ebben a fontos időszakban nem állt mellém, és anyaként nem kapom meg azt,ami most fontos lenne, egy minimális önbizalmat,hogy jól csinálom amit csinálok. Ellenben a párom,ha bármit tesz,milyen ügyes, én meg semmit se kapok. Gyerekként is a barátnőim voltak az etalon,én meg mindig le lettem oltva. Szóval óriási problémákat tud okozni az is,ha a saját gyerekünk rosszabb,mint mások,vagy nincsen ajnározva..nekem ez nagyon hiányzik. A túl sok ajnározás esetén gondolom,azzal is vissza lehet élni,erre is tudnék példát a környezetemből,aki irányítja a szülőjét..
2015. jan. 30. 20:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!