Szerintetek mi a jobb, ha egy anyuka mindig csak dicséri a gyereket dacára annak hogy nem mindenben tehetséges vagy ha arrafelé terelgeti amiben jó?
ha olyan dologban is agyon van dícsérve a gyerek amiben nem jó, az hülyeség. hazudni nem szabad neki, de dicsérni nagyon sokat kell.
tanultam gyermekpszichológiát, az a gyerek akinek naponta el van mondva, hogy hülye, az hülye is lesz, mert beleivódik.
szóval nagyon sokat kell dicsérni de abban amiben tényleg jó vagy magához képest fejlődött. terelgetni szerintem nem kell, találja meg azt a dolgot amit élvez és jó benne, azt a szülő nem láthatja mi az amiben igazán jól érzi magát, elég annyi, hogy kiemeljük azokat a területeket amiben jó, utána már bízzuk rá :)
Ezen már én is sokat agyaltam... Amit én mindenképpen dicsérek, legyen az bármilyen, az a rajz. És azért dicsérem annyira, mert nem nagyon szeret rajzolni, és kell neki a bátorítás. (6).
Látok olyan gyerekeket is, akik ha ugranak egy fél métert, már mondják, hogy ugye milyen ügyes vagyok?? :)
Nem mindent, és nem minden körülmények között kell dicsérni. Kell az egyensúly, hogy a gyerek érezze, hogy miben jobb, mint az átlag, és miben kell még fejlődnie. Én inkább biztatásra helyezném a hangsúlyt.
Engem folyton dicsérnek a szüleim és ez egy idő után már "idegesítő", mert sosem tudom mi az igaz... Sokan mondanak mást, mint a családom, nem feltétlen rosszat...csak mást, és már azt sem tudom kinek higgyek. Inkább magamra hagyatkozom..:) Szerintem jobb lenne, ha a gyereknél azt dicsérnék, ami tényleg jó, és segítenének abban, amiben rossz, ennyi.
16L
na igen ez meg a másik dolog hogy azt dicsérjük amiben nem olyan jó vagy épp azt amiben igen?? A rajznál nálunk ugyanez van a fiam nagyon nem szeret rajzolni és nem is igazán tud de ha leül és alkot vmit nagyon megdicsérem . Közben meg furcsa mert a huga aki 4 éves sokkal szebbet és részletgazdagabbat rajzol már egy ideje...és ez neki természetes szereti is csinálni magától odaül tehát őt nem dícsérem meg külön erősen vagy hogy mondjam...
holott abban ő nagyon jó. Na szóval nehéz és jó lenne tudni mivel is tesz jót az ember.
Szerintem sem kell mindenért dicsérni, a gyerek képességeihez mérten kell reálisnak lenni, és ösztönözni.
Például: hatéves lányom szeret rajzolni, de rajzai elég... hm, hogy is mondjam, változatos színvonalúak. Van, hogy nagyon jó alkotások születnek, ezeket megdicsérjük, és azt is hozzátesszük (én ezt fontosnak tartom): látszik, hogy sokat dolgoztál vele. Vagy ha sok energiát belefeccölt, de nem lett túl jó, akkor is kiemeljük, hogy sokat dolgozott vele, sajnos nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretnénk, de legközelebb biztosan jó lesz.
Ha viszont látszik, hogy összecsapta a munkáját, és jön, hogy szép lett-e, bizony megmondjuk, hogy ennél rajzoltál már sokkal szebbet is, ennél dolgoztál már sokkal gondosabban is.
Amiben jó, ügyes, abban meg kell dícsérni. Nem kell, hogy kimagasló legyen benne.
És a "terelgetés" is hasznos, ha za nem azt jelenti, hogy anyuka kitalálja, hogy pl. balerina lesz a gyereke, és ráerőszakolja ezt.
Előző, 8. vagyok.
Én is tanultam gyerekpszichológiát, és azt tanították, hogy ne értékeljünk általánosan, pl. ha nagyot ugrik, akkor ne azt mondjuk, hogy "ügyes vagy", hanem pl. "hű, mekkorát ugrottál!", mert így lesz pontosan tisztában azzal, hogy miért is dicsértük meg. Bár úgy gondolom, hogy a legtöbb szülőnek ehhez nem is kell pszichológiatanulás, ösztönösen is tudja :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!