Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » 3 gyerekes család vagyunk,...

3 gyerekes család vagyunk, mindenki össze-vissza eszik, mindenki mást. Hogyan tudnék bevezetni egy rendszert, hogy mindenkinek jó legyen, mert alsó hangon 130 ezer csak a kaja egy hónapban, aminek fele pocsékba megy a válogatózás miatt?

Figyelt kérdés
A párom nagyfia 18 éves, állandóan enne, a kiskamasz fia 12, ő hétvégente van itt meg hétköznap egyszer suli után estig. meg van egy közös 1,5 évesünk. A két nagy a problémásabb, de nem kicsit. Szinte semmi főtt ételt meg nem esznek. Ezeket eszik,ennék folyton: pizza(jó sok és sok drága sajttal), hambi, gyros , amit minden hétvégén csinálnom kell (csirkemell 2 kiló kell hozzá nekik, meg a sok krumpli, öntet, sajt, szóval nem olcsó mulatság), rántott hús ( 1 kiló karaj egy ebédre meg sem kottyan), ripp-ropp,tiramisu, palacsinta, sajtos hússzelet,krumplipüré, aranygaluska,sültkrumpli, rengeteg ketchup, chips, túró rudi,édességek,füstli napi 3-4 csomag, melegszendvics. Nagyjából ennyi amit megeszik a két fiú, a főtt ételeim közül csak a szárazbableves, töltött káposzta ha leszedem e bundáját meg ráöntenek egy nagy doboz tejfölt. Minden másban csak turkálnak, vagy meg sem kóstólják. Na az a probléma hogy nekem így szinte az egész napom csak a főzésből meg a bevásárlásból áll hogy mindenkinek a kedvébe járjak. Én meg a párom mindenevők vagyunk, nagyjából a kicsi is (még) , minden nap vagy minden másnap megfőzöm a húslevest, vagy más zöldséglevest( borsó, krumpli, paradicsom, káposzta, lebbencs, zöldbab), gulyáslevest, pörköltöt, főzelékeket, sült húsokat, szinte mindent, változatosan. emellett rengeteg pénzt hagyok a boltban, mert tudom hogy a fiúknak nem kell a kaja, nekik külön veszek mást. Aztán amit már a párommal nem bírunk megenni, megy a moslékba :(, lehet kevesebbet kellene főznöm, csak 2-3 adagnyit, de akkor is időben ugyanott vagyok. Nálunk kb 130 ezer a kajapénz, az egyikőnk jövedelme erre megy rá csak.:( és arról nem is beszéltem hogy én megiszom a vizet, szörpöt, nekik megy csak a kóla meg szénsavas üdítő kell ( a jobbik fajta) ami egy nap kb 1000 Ft, mert 3 litert simán megisznak. A vizet nem ismerik csak fürdéshez.Gyümölcsöt zöldséget egyáltalán nem esznek, viszont napi 2 kiló kenyér bemegy. Én nem rontottam el semmit, a párom is tudja hogy ő meg a fiúk anyja rontotta őket el, de sajna én iszom a a levét és már nagyon kétségbe vagyok esve. Mit csináljak, hogy kicsit javuljon a helyzet?
2012. dec. 5. 13:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
81%
Ez nagyon durva. Őszinte részvétem. Ez egyrészt nagyon nagyon egészségtelen, másrészt ezt nem is sokan engedhetik meg maguknak. Egész egyszerűen nem veszitek meg ezeket a hulladékokat. Főzelék kis feltéttel, meg zöldségleves legyen a kínálat. Ha nem tetszik, akkor nem eszik. Ennyi a megoldás. Beszélj a férjeddel, mondd meg neki, hogy ez nem tartható állapot. Én is azt hiszem, hogy sokat költök kajára, de ehhez képest filléreket. Hihetetlen. nehogy már két tejfölös szájú h-lye gyerek mondja meg, hogy mi legyen. Állj a sarkadra!
2012. dec. 5. 13:51
 2/14 anonim ***** válasza:
84%
Amikor mindenki otthon van, akkor le kell ülni és elmondani, hogy ennek vége. Nálatok azt fogják ezentúl enni, amit főzöl. Ha nem eszik meg, hát így jártak. Ha pizza vagy más zsíros kaja kell nekik, akkor kérjenek anyától pénzt és vegyék meg maguknak abból. Elég nagy gyerekek már, hogy megértsék, hogy azt kell enni, amit a felnőtt megfőz. Kólából is van olcsóbb fajta, vegyél olyat, ha nem kell, akkor nem veszel többet azt sem. Sajnos a kisebbik gyerkőc is ezt fogja csinálni, ha így folytatjátok, mert úgyis a nagyokat fogja utánozni. El tudom képzelni, hogy milyen egy dagadt diszkó kölkök ezek!
2012. dec. 5. 13:55
 3/14 anonim ***** válasza:
62%

ami nem fogy el fagyaszd le, akkor később egyszer egyszer megúszod a főzést, és nem megy a kukába, a spórolásra nem tudok mit tanácsolni, ha ilyen válogatósak

de a munkát én ténlyeg ugy szoktam lecsökkenteni, hogy egyszerre főzők sokat és az ég világon mindent fagyasztok, és így utána sokáig nem kell nagy fözésekbe bonyolódnom

2012. dec. 5. 13:55
 4/14 anonim ***** válasza:
75%
Igaza van kettesnek. Ha nem akarod, hogy a kicsi is kövesse a példájukat, akkor most tegyél ellene.
2012. dec. 5. 13:56
 5/14 anonim ***** válasza:
62%
Az "eszi-nem eszi, nem kap mást" már próbáltátok? Szerintem egy bizonyos szinten túl, már nem kellene ennyire figyelni az igényeikre. Bocs, de ez a véleméynem.
2012. dec. 5. 13:59
 6/14 anonim ***** válasza:
62%
Szerintem sem kellene megvenni a draga kolat meg a pizzat meg a hasonlo szemetet.En kulfoldon elek a parom nem magyar es nekunk is sok gondunk van az etkezesi szokasokkal mert o allandoan halat meg rakot meg ilyen tengeri kutyuket enne meg ugye kolat inna vizet o se iszik...most egy eve elunk egyutt es mar most kezd lassan-lassan leszokni rola de ugy hogy mindennap mondom neki hogy egyen normalis kajat es kezdi megszokni a magyar konyhat es ugye olcsobb is ha fozok neki meg finomabb is sztem.Jo mondjuk nem ugyanaz a helyzet mint nalatok de igaza van az elottem ironak h allj a sarkadra meg ok meg csak gyerekek nehogy mar ok mondjak meg hogy mi keruljon az asztalra foleg nem 12 evesen...
2012. dec. 5. 14:00
 7/14 A kérdező kommentje:
próbáltam már beszélni a párommal, de ő annyira sajnálja őket, azt mondta azt kell enniük amit szeretnek. Voltam én már az idegösszeomlás szélén e miatt:( Kérdezik suli után hogy mi a kaja? Mondom meggyleves, pörkölt rizzsel, stb. na erre nyitják a hűtöt, hogy majd ott úgyis van jobb, ha véletlen nem volt virsli, szalámi stb, csak margarin (talán 1x volt ilyen), mentek a nagymamihoz ott mindig van beraktározva nasi. ÉS??!! nekem volt lekifurdalásom!! De minden nap nem csinálhatok csak azt ami nekik kell, mert elég egyhangú lenne és nagyon drága. Mostmár nem érdekel ha megutálnak, most eljutottam oda hogy drasztikus változást akarok, csomó minden lakáscikket, ezt azt azért nem tudok megvenni mert megeszik az árát. Ja és igen kövérek, a kisebb fiú pl. 150 centi és 65 kiló meg óriási a hasa, löttyedt narancsbőrös. én próbálnám jó útra vezetni, ne egyen annyi hülyeséget, mozogjon, de azt hiszik rosszat akarok:( Végülis nem vagyok az anyja, azt meg nem zavarja.
2012. dec. 5. 14:04
 8/14 anonim ***** válasza:
73%

Igen is, éljatok a sarkatokra!

Ők csak azt eszik? Egyék az anyjuknál! Nálatok mások a házi szabályok, alkalmazkodjanak!

Az én mostoha fiam is így volt. Chips, cola, rántott szelet, csoki, meg sphagetti. Mást nem is evett. Gyümölcsökből is csak az almát.

Én nem vettem colát, kapott helyette gyümölcs levet és főztem teát. Heti 3x van hús. A többi napokon főzelék, vagy valami más. Kenyeret sem veszek, csak minden másnap 1 kg-ot. Mert akkor szzal lakik jól és nem a főtt kajával.

Te változtass szépen! Az jó, h a fiúk kedvére akarsz tenni, de ez már túlzás. Főzzél egészségesebben és olcsóbban. Ha kérdezik miért nincs ez vagy az, mond azt, hogy nincs rá pénz. Apuci pedig parancsoljon szépen rá a fiaira. Nem a mekiben vannak és nem is luxus hízlaldában.

Ha nemtetszik nekik, nem esznek. Nem olyan picik már. Nem kell őket félteni.

Ha nem álltok sarkatokra, hamarosan a 1,5 évesed sem fogja meg enni amit adsz neki. Mert példát vesz a tesóiról.

2012. dec. 5. 14:09
 9/14 anonim ***** válasza:
62%
Mar ne haragudj de a parod se ertem miert sajnalja oket?? O nem latja hogy milyen egszsegtelenul etkeznek?Ha csokit akarnanak enni egesz nap akkor csak azt adna nekik?Az anyukaval nem lehet beszelni errol meg a nagyival? Ok miert etetik a gyerekeket ilyen zsiros kajaval?Nekem a nagyim addig nem adott csokit amit meg nem ettem a fozeleket vagy amit epp csinalt...jo mondjuk ez mar nem most volt azota mar mas vilag van de akkor is...
2012. dec. 5. 14:12
 10/14 anonim ***** válasza:
81%

anyósoméknál is ez volt a helyzet... 6-an laktunk a házban és ebből 4 embernek mindig más volt a kívánsága,válogattak,nem ettek meg semmit szinte,mindent fikáztak. (anyós a hagymásat nem ette, a fokhagymásat, a tejfölöset, a kissógor a pizzán, lasagnen, fasírton,rántotthúson kívül semmit, nagyanyós csak a híg,ízetlen leveseket ette, sógornő semmi zöldséget nem evett...) persze főzni nem volt hajlandó senki sem,így ez rám maradt (igaz nem panaszkodom,szeretek főzni). én egyszerűen azt csináltam,hogy megfőztem egy félét, aztán aki evett belőle evett,aki nem,az meg nem. én nem szégyelltem magam,mert enni volt mit, én kitettem magamért,aki válogat,az meg így járt. volt belőle jó nagy reklamáció,de engem nem érdekelt. mi a párommal jókat ettünk, mert el nem rontottam egy ételt sem,finomak voltak,ízletesek, tartalmasak. főzzön magának,akinek nem a fogára való! egyébként ez a válogatás nekem új volt, a mi családunkban mindenki megevett mindent, maximum 1-2 étel volt,amit nem szeretünk (én pl. a pacalt meg nem enném). Mondtam is a páromnak,ha kibújik a lurkó és már ő is eheti majd,amit mi,akkor úgy fogja tömni magába a gyerek a előtt a gombát,ananászt és egyéb nemszeretem ételeket,mintha a világ legjobb falatja lenne számára! mert nekem nem kell az,hogy : "ha apának nem kell megenni,akkor én sem eszek belőle!" meg még ehhez hozzá jönne,amit a gyereke csak úgy magától nem szeret... pont abba a csapdába esnék,amiben most te vagy.

úgyhogy állj a sarkadra, főzz egy félét valami levessel,esetleg sütivel (fánk, lángos, pogi),aztán akinek nem tetszik, az eszik vajas kenyeret. az üdítő meg egészségtelen,úgyhogy nálunk eleve sztornó... víz vagy tea. PONT.

2012. dec. 5. 14:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!