Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Szerintetek hogyan hozzam a...

Szerintetek hogyan hozzam a tudtukra?

Figyelt kérdés

A problémám az hogy nem tudom hogyan közöljem a rokonokkal hogy jó lenne ha néha ők is beszálnának a kölcségekbe.

4 gyerekünk van és nem élünk nagy lábon de kijövünk egy hónapban.A gond ott kezdődik hogy minden születésnap névnap stb. ránk hárul.

Itt arra gondolok hogy mivel csak nálunk férünk el ennyien itt tartjuk.DE mi álljuk a költségeket és senki nem hajlandó bele adni egy fillért sem.Teljesen mindegy kinek a születésnapja mi vesszük a tortát mi főzünk 14 személyre plusz még az ajándék.Senkinek nem jut eszébe hogy adjon bele a kajába legalább és már előre félek a karácsonytól mivel nálunk lesz főzhetek én és senkinek nem lesz eszébe hogy hozzájáruljon a közös vacsihoz.

Nem tudom hogy mondjam meg nekik hogy jó lenne ha hozzá adnának valamit mert ők is itt esznek és nem igazán birom anyagilag ráadásul lesz egy szülinap is és mikulás.

Hogy adjam a tudtukra úgy hogy megértsék de ne legyek goromba?

2012. nov. 27. 13:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát ad1: csodálkozom,hogy ti ilyen birkatürelműek vagytok,hogy eddig nem szóltatok!

Ad2: én komolyan nem értem,hogy felnőtt embereknek,az ilyen hogy nem tűnik fel, és hogy hogy várják el.

Nagyon egyszerű egyébként! Ha a karácsony a következő ünnep, ne kezdjetek el szervezkedni. Ha valaki rákérdez, akkor meg kell mondani,hogy sokba kerülnek az ajándékok stb. és nem lesz keret a vacsira! Ennyi!

2012. nov. 27. 13:47
 2/12 anonim ***** válasza:
Ha kérdezik, hogy mi, mikor hogy lesz, mondd nekik, hogy nem fér bele a költségvetésbe, tartsa más a vacsorát stb.
2012. nov. 27. 13:48
 3/12 anonim ***** válasza:
47%

"adjatok bele a kiadásokba"

ne haragudj, de nem kell sem mártírnak, sem lúzernek lenni... egy házban laktok, vagy mi? Hogy alakult ez így ki egyáltalán? Nem lehet, hogy azt hiszik, vagy azt akarjátok elhitetni velük, hogy megengedhetitek ezt magatoknak, ezért nem zavartatják magukat?

4/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem sorra hívd fel a rokonokat. Mond el nekik, hogy hogyan képzeled a karácsonyi menüt. Pl. húsleves, rántott pulyka, francia saláta stb. Kérdezd meg, hogy így megfelel-e nekik? Miután azt mondják, hogy természetesen, így jó lesz, kérdezd meg, hogy melyiket vállalják, hogy hozzák. És te kipipálod a listán. Így mindenki csinál valamit, együtt dobjátok össze a vacsorát, és még csak nem is tiltakozhatnak, mert mire hivatkoznának?
 5/12 Jégtánc ***** válasza:
Egyenesen,normálisan.Úgy ahogy itt leírtad.sajnos nem bírjuk már anyagilag.Oszd ki a feladatokat,nem hinném hogy sértődés lenne belőle.Egyik család hozzon sütit,másik salátát pl.Ha egyébként jó a kapcsolat mindenkivel,akkor nincs belőle probléma.Ők is megértik,csak lehet hogy megszokták hogy te mindent átvállalsz.
2012. nov. 27. 13:49
 6/12 anonim ***** válasza:

Úgy érted, hogy a családban más gyerkőc, felnőtt szülinapját is Ti álljátok????

Ne máááár!!!!!!!

Én egyszerűen megmondanám a családnak, hogy figyeljetek eddig ez volt, most sajna nem állunk úgy anyagilag, hogy ezt megtehessük, így ha szeretnétek itt karácsonyozni/szülinapozni, akkor mindenki hozzon valamit, vagy adjon be pénzt.

Az jutott még eszembe, hogy valahol Te is elrontottad, mert hagytad, és ezt a család szépen ki is használta, és most már természetesnek is veszik. Szerintem ennek sürgősen vess véget, persze csak finoman, hogy ne legyen belőle családi viszály. Szerintem minden normális felnőtt megérti, hogy 4 gyereket eltartani, nem kis feladat és anyagi megterhelés, és ehhez még jön az évente X szülinap, névnap.

Mi mindig anyukáméknál vagyunk ilyen ünnepek alkalmával, de én még oda sem megyek soha üres kézzel. Most az egész komplett karácsonyi vacsit én viszem, anyu meg elkészíti.

2012. nov. 27. 13:49
 7/12 anonim ***** válasza:
Én mindig úgy megyek, hogy viszek sütit/kaját/akármit, soha nem megyek üres kézzel.
2012. nov. 27. 13:54
 8/12 anonim ***** válasza:

lehet próbálkozni olyasmivel, hogy most szűk körben ünneplünk stb, de a legtisztább az lenne ,ha szépen leülnétek a kedves rokonokkal és kerek-perec megmondanátok, hogy számotokra már megterhelő ez a egész. Ne értsenek félre, szívesen látjátokőket, jó ha együtt a család (? tényleg jó? mert csak akkor mondd ezt ha tényleg így is gondolod...), de egyszerűen számodra komoly kihívás finanszírozni 14 vendég eszem-iszomját. Találjatok ki közösen valamit, hogy egyik egy tál rántott húst hozzon a másik meg egy tálca sütit vagy valami, vagy adjon be mindenki x forintot, mert különben nem t udod megoldani. Ez nyilván kellemetlen beszélgetés lehet ,ha ők úgy állnak hozzá, esetleg meg is sértődhetnek, de akkor legalább nem járnak többé a nyakatokra. Ha meg megértik akkor meg legalább lesz egy működőképes terv a későbbiekre.

amúgy nálunk is úgy van, hogy anyukám családja mindig nálunk ünnepel mindent, ez 9 fő + mi 4-en. De ők mindig egyeztetnek, hogy milyen kaját gondoltak hozni és sütire sincs gondom mert az unokanővérem nagy sütikreátor imád és tud is sütni. Szerencsém van a rokonaimmal eze na téren is, mert fel sem merült, hogy élősködni idejönnének csak úgy. minden ünnepen :)

2012. nov. 27. 13:55
 9/12 A kérdező kommentje:

Ez úgy alakult hogy én mint egyke gyerek örököltem egy nagyobb házat és mivel itt elférünk az ebédlőben 14-en így itt tartjuk az ebédeket vacsorákat.Ezzel nem is volt gond de soha nem gondoltam volna hogy így rám hárul minden költség.

minden hónapban van születésnap és névna vagy valami és mindig én főzök amit szeretek csinálni csak nem úgy én én állok mindent.

Egyszer már említettem hogy milyen nehéz de mintha megsem hallanák.

Ráadásul nálunk szokás hogy ajándék listát írunk egymárnak és most nézem hogy 6-7 ezres ajándékok vannak rajta mint tavaly,akkor nagyon kibuktam mert míg mi megvettük nekik amit szerettek volna ők teljesen mást hoztak.így megint mi jártunk rosszul mert míg mi drága ajándékot vettünk ők hoztak olcsót.

Idén szeretném ha másképp lenne és mindenki beszállna mindenbe!

a válaszokból itélve nekem lesz igazam.

mivel nem volt csládom gyereként nem tudom másoknál ez hogy megy.

2012. nov. 27. 14:02
 10/12 A kérdező kommentje:
Csak 3-an voltunk anya apa és én
2012. nov. 27. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!