Németországi gyes igénylés. A párom kinnt dolgozik én itthon vagyok a gyerekekkel. Már évek óta kinntről kapjuk a családi pótlék különbözetet. Szeretnénk megigényelni a gyest. Mit kell tenni?
Nekem is van hivatalos e-mail a "MAK Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától", de mivel most nem otthonról netezek, így nem tudom bemásolni!
Ha dolgozol, a különbözet jár, ha GYES-en vagy elvesznek mindent, és a teljes összeget kapod kintöl.
De kiváncsi vagyok Neked mit válaszolnak!
Az alábbi választ a MÁK Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától kaptam:
"Tisztelt Uram!
Tájékoztatom, hogy amennyiben feleségének
nincs munkaviszonya Magyarország területén, abban
az esetben a teljes összegű családi ellátás Németországból
jár. Ekkor házastársa elveszíti Magyarországon a biztosítási
jogviszonyát, tehát önként kell fizetni a TB járulékokat.
Amennyiben van munkaviszonya Magyarországon, akkor
Németországból csak a különbözet jár.
Tisztelettel.
Magyar Államkincstár
Budapesti-és Pest Megyei Igazgatóság
Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya
1139 Budapest, Váci út 71.
Tel: +36-1-452-2910
Fax: +36-1-350-2465"
Huhhh hát ez számomra nem túl jó hír... megvárom nekem mit írnak, de akkor nem reménykedem... :(
Szerinted az sem számíthat ilyenkor hogy a gyerek születésekor még volt munkaviszonyom?
Ezt a választ kaptam az államkincstártól:
Az Osztályunkra érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom Önt. Amennyiben a házastársa Németország területén, Ön pedig Magyarország területén biztosított, és a gyermekkel Magyarosrzság területén él életvitelszerűen, akkor Magyraország területén jár Önöknek a teljes összegű családi ellátás, Németország területén különbözeti kiegészítésre lehetnek jogosultak.
Amennyiben Ön Magyarország területén nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, a házastársa Németország területén biztosított, akkor Németország az elsődlegesen illetékes a teljes összegű családi ellátás kifizetésére.
Amennyiben a család Németország területén él életvitelszerűen, akkor Németország az elsődlegesen illetékes a teljes összegű családi ellátás kifizetésére.
A Magyar Államkincstár felé jelezni kell, hogy a házastársa Németország területén biztosított. A tájékoztatás tartalmazza, hogy mikortól dolgozik külföldön, Ön a gyermekével hol él életvitelszerűen, illetve egy munkáltatói igazolást is szíveskedjen küldeni.
Tisztelettel!
Visszakérdeztem még hogy akkor én biztosítottnak számítok-e annak ellenére hogy nincs munkaviszonyom, hiszen gyedet kapok abból pedig levonják a tb-t, nem?
Igen, a GYED = munkaviszony!
Viszont én meg azt kérdezném, hogy a GYES alatt is van TB (tehát biztosított vagy) illetve ha magadnak fizeted, akkor is biztosított vagy...ezt a két esetet mégis máshogy kezelik. Kezd egy kicsit szövevényessé válni ez az egész....
Nah a végére jártam.
Ezt a választ kaptam az államkincstártól:
Az Osztályunkra érkezett megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom Önt.
Amennyiben Ön Magyarország területén nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal, a házastársa Németország területén biztosított, akkor Németország az elsődlegesen illetékes a teljes összegű családi ellátás kifizetésére.
A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (a továbbiakban: Cst.) végrehajtásáról szóló 223/1998. (XII.30.) kormányrendelet (a továbbiakban: Vhr.) 27/F § alapján a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek alkalmazása szempontjából pénzbeli családi ellátás a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás és a gyermekgondozási díj.
Ön akkor biztosított Magyarország területén ha munkaviszonnyal rendelkezik, vállalkozó, őstermelő vagy álláskeresési járadékban részesül.
Amennyiben Ön nem biztosított Magyarország területén, akkor Németország az elsődlegesen illetékes a teljes összegű családi ellátás kifizetésére. Magyarország területén nem jár Önnek a teljes összegű családi ellátás.
Amennyiben a magyar családi ellátások összege meghaladja a német családi ellátások összegét, különbözeti kiegészítés igényelhető Magyarország területén.
A Magyar Államkincstár felé egy nyilatkozatban jelezni kell, hogy a házastársa Németország területén biztosított. A tájékoztatás tartalmazza, az Ön nevét, személyes adatait, hogy mikortól dolgozik a házastársa külföldön, Ön a gyermekével hol él életvitelszerűen.
Tisztelettel!
Ezt a választ pedig a volt munkahelyemtől kaptam (rákérdeztem mert furán hangzott az amit az államkincstár erről írt) mivel kifizető hely, így náluk intézem a gyeddel kapcsolatos dolgokat:
Mint írtad leveledben a munkaviszonyod (biztosítási jogviszonyod) 2011.12.31-én megszűnt. Kisbabád megszületése előtt megszerezted a jogot arra, hogy az Ő ellátása érdekében 2 éves koráig társadalombiztosítási ellátásban, azaz GYÁS-ban, majd GYED-ben részesülj. A munkaviszony megszűnését követően folyósított ellátást passzív ellátásnak hívják és ez alatt az idő alatt csak természetbeni egészségbiztosítási ellátásra vagy jogosult..
Ez pontosabban az orvosi ellátásokra, kórházi kezelésre, kedvezményes gyógyszerekre jogosít A passzív ellátás miatt nem kell egyéni biztosítást sem fizetned, hiszen az is csak a természetbeni ellátásokra jogosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!