Hogy kell kiegyensúlyozott, boldog családi légkört kialakítani?
Apa és anya éljen boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban. Szeretetben/szerelemben. Ez az alapja mindennek. Ha ezt látják a gyerekek, akkor meg van az alap.
Ha egyedül áll egy szülő sajnálatos módon, akkor fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen és higgadt.
Elsönek igaza van a leges legföbb hogy a felek szeressék egymást.
Itt leginkább a szülök közti mély szeretet, szerelem a legfontosabb, mert ez egy megnyugvást, biztonságot ad a gyereknek is.
Aztán ne éhezzenek, ne fázzanak, és az alap igények kilegyenek elégítve. Vagy is az anyagiak sem mellékesek.
Tegnap a Voice-ban volt egy 38 éves két kisgyerekes anyuka (Cserháti udódjának nevezte). Annyira kiegyensúlyozott, lendületes, harmonikus volt.
Én lestrapált, idegbetegnek érzem sokszor magam. A gyerekek csak a kiabálásból értenek, esténként pörögnek mint a buszkerék, a nagy (4) ha olyanja van szekálja a kicsit (2). Férjem 6-5-ig dolgozik utána fél 8-ig itthon (építkezünk). Bejön vacsi, míg megpihen fürdetek utána fekvés. (egy szobában lakunk már 3 hónapja, kb még 1-2 hétig).
Minden nap főzök, sokszor csinálok finomságot, belevonva a gyerekeket is. De tuti összevesznek ki szórja előbb a sajtot, leborítják a lisztet..stb.
Kreatívkodunk is pl gyurmázás, rajzolás...de az egyiknek nem sikerül csigabigát csinálni sírva fakad, a másik inkább festene azért hisztizik.
Ha leülök 5 percre újságot olvasni: szomjas vagyok, mesét kérek,...stb.
Este betakarom, puszi, szeretlek, lefekszek én id. Kb 30 mp múlva a nagy vizet kér a kicsi még egy puszit...
Hogy kell úfy csinálni hogy mindenki elégedett, boldog legyen?
Jobbára mindent leírtak előttem már, amit én is gondolok, egy dolog jutott még eszembe: az embernek ismernie kell önmagát, hogy mire van szüksége.
Úgy értem, hogy pl. ha szeretsz néha egyedül lenni, mert alapvetően feszültebb típus vagy (mint ahogy én :), akkor nagyon jól jön, ha kialakítasz egy rendszert a család életében, így tudhatod előre, hogy pl. du. 2 és 3 között van egy órád, hogy nyugiban csinálj valamit. Külön jól jön, ha nem vagy tisztaságmániás, vagy túl tudsz lépni az olyan vélt elvárásokon, hogy nem „szaladhat a lakás”, mert nem azt gondolod, egy „jó” anya mindig rendet tart, hiszen különben ezt az egy órádat is arra fogod elpocsékolni, hogy csiszatold a padlót. (Na ne sértődjön meg senki, ha valakinek az a kikapcsolódás, hogy porszívózik, tök jó, és én kicsit irigylem is érte.:)
De természetesen van olyan ember, aki azt szereti, ha minden folyton mozgásban van, folyton pörög, neki nyilván nem annyira kell a rendszer, az „üresjárat”.
Szóval szerintem az is fontos, hogy ismerd magad, tudd, hogy mire vágysz, és figyelj magadra. Könnyű belecsúszni a „meghalni sincs időm” állapotba, mert a gyerekek addig „szívják a vérünket” (Vekerdy szavait idézve), amíg hagyjuk. Meg kell találni az egyensúlyt, az időt a feltöltődésre, hogy aztán újra jó „vérdonorok” legyünk. A férjünknek/párunknak/pasinknak… pedig segítenie kell abban, hogy ezt megtehessük. De ez nyilván nem probléma, ha szeretjük egymást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!