Nagyon hülye kérdés, de nekem fontos! Szülők ti megkéritek a gyerekeiteket arra, hogy segítsenek a házimunkában?
igen, bevontam őket mindenbe a kezdetektől - nyilván az ő szintjüknek megfelelően. Eleinte azért mert egyrészt nélkülem nem nagyon maradtak el/vagy jobb volt ha szem előtt vannak és ugye muszáj volt haladnom, így kézenfekvőnek tűnt, ha pl nekik is adok valamit amivel kalamolhatnak addig a konyhában míg én főzök, vagy a tükröt csuszatolják míg én takarítok stb. Másfelől meg jó dolognak tartom, ha ismerik a házimunkákat mint folyamatot, és megtanulják, hogy nekik is részük van benne. Most 4 és 2,5 évesek, és nagyobb már valós segítségem a konyhában. Nem azért, mert nélküle nem tudnám megcsinálni, sőt, ugye gyorsabb is lenne, de ha van kedve segíteni, sose utasítom el. Neki ez jó móka, és igazság szerint nekem is :) közben beszélgetünk stb, és rengeteget tanul is, mennyiségek, fogalmak, stb.
Később, ha nagyobbak lesznek, akkor konkrét feladatokat is rájuk fogok bízni, pl szombat reggel az egyikük a mosogatás-felelős, vasárnap a másikuk, meg ilyesmik. A rendrakás már most is az ő feladatuk a szobájukban (most még némi segítséggel), később ők fogják takarítani is.
Nekünk nincs hagyományos fúr/farag/autót szerel -apa minta, de én sokat szoktam barkácsolni, és abba is mindkettőt belevonom. A fiam amúgy nagyon is fiús tipusú fiú, szerencsére nem áll fenn az a veszély, hogy ellányosodok mellettünk. Nem hiszem, hogy kárára fog válni, ha megtanul alapszinten főzni, és ha evidens lesz neki majd, hogy a rendért tenni kell, nem vándorolnak a zoknik maguktól a szennyesbe ;)
még mondjuk hű de nagy tapasztalatom nincs, mert 3 éves a fiam, de természetesen befogom :)
ő ezt játéknak tekinti nekem meg valóban segítség. persze van, hogy utána kell csinálni, de azt megoldom akkor mikor alszik ;)
tereget, porszívózik, törölget, mikor bepakolunk a mosógépbe-mosogatógépbe is segít, persze akkor én is segítek neki.
teát és vajas kenyeret tud már magának csinálsz, persze vágni még nem engedem, szóval csak szeletelt kenyérrel megy :)
mikor főzök akkor is segít, krumplit pucol, babot válogat, petrezselymet lecsipegeti, ilyenek... ha meg nem tud segíteni akkor kap díszkést és egy paprikát, 20 percig elvan a szeletelésével :D
szerintem akkor jó ha nem a feladata, hanem kellemes időtöltés, így neki is egy kellemes dolog lesz, talán kamaszkoráig is, de majd azt meglátjuk :)
Szia:)
Igen ,persze.
A lányom most 19 hónapos és kiviszi a kukába szemetet (papírzsepi,ki fecni stb) már nem kell rá megkérni,igaz van ,hogy más is ott végzi ,amivel nem tud mit kezdeni.A minap az apukájának a távirányítót is onnan hozta elő :DDD
A poharát,tányérkáit ,amikben már nincs semmi viszi a mosogatóba:) "mosni" felkiáltással és bedobja őket (műanyagok) :)) söpröget,porszívóz ,jön teregetni...mondja,hogy "segít" olyan kis dolgos:) nagyon cuki...van,hogy elpakolja a játékát is.
Szóval a korának megfelelően,igen..törekedni fogok rá,hogy tanitsam,bevonjam ezekbe a tevékenységekbe.:)
Szerintem csak a hasznára fog válni:)
Már most olyan büszke vagyok rá,hogy akár hol vagyunk a kis törpillám,kérdezi,hol a kuka,ha kiakar valamit dobni.
Engedem, tanítom, kérni fogom. Most még csak 4 éves a kisfiam, de szívesen jön és segít.Söpröget, igaz utána neki kell állnom még egyszer de nem baj. Valamelyik nap mosogattam és jött hogy ő szeretne mosogatni.Oda húztam neki a széket, hagy próbálja meg.Persze hogy nem ment neki, de nem zavartam el.A mosógépet pedig 2 éve ő pakolja el, ő indítja be én csak a mosószert teszem bele.
Velem olyanok voltak a szüleim, mint veled.6 évesen egyedül voltam otthon és elmosogattam, persze habos maradt a poharak fele, egy pohár el is tört de én csak jót akartam.Persze amikor haza értek nekiálltak velem kiabálni hogy minek csinálom, ha nem tudom.És minden egyébbnél ilyenek voltak.Ennek nagyon sokáig meg is volt a látszatja.
2012-ben még volt ilyen kérdés? :-) :-)
Én tanítanám, de felháborodást vált ki! Segíteni...főzni, mosni, takarítani dehogy.
Te a kisebbséghez tartoznál most. Azóta eltelt 6 év gondolom sok mindent megtanultál már. Sok sikert a jó háztartásvezetéshez idősebb korodban is és a gyerekneveléshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!