Sütni kedvelő anyukák, van jó receptetek?
Nincs itthon kenyér, és bolt sincs már nyitva. Tudtok valami receptet, akár kenyér, zsemle vagy kalács is lehet. Csak ne legyen túl bonyolult :)
Köszönöm!
Kenyér:
50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő
1 ek cukor
2,5-3 dl víz
2 ek olaj
(lehet bele törni 2 gerezd fokhagymát, esetleg 5 dkg reszelt sajt is mehet bele)
Tejet felfuttatni a cukros langyos tejben, aztán az egészet jól kidagasztani (én géppel szoktam).
Kétszeresére kell keleszteni, finoman átgyúrni, 170-180 fokra előmelegíteni a sütőt, a kenyeret sütőzacskóba tenni, a zacskót pár helyen megszúrkálni, és megsütni. Ja, a kenyeret vízzel be kell kenni zacskózás előtt. Nagyon fincsi, mindig ezt sütöm, ha kell.
Kalács: (épp tegnap csináltam)
80 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 ek cukor
4-5 dl tej
5 dkg élesztő
20-30 szem zacherin (lehet cukorral is helyettesíteni, ha sósabbra akarod, pl sós fonott, akkor elég bele 10 szem is)
egy jó kk só
1 dl étolaj
Ugyanúgy mint a kenyérnél, cukros tejben élesztőt felfuttatni, kevés tejben a zacherint is feloldani. Mindent összegyűrni, kelni hagyni, formázni (több kisebb fonottat csináltam belőle én) még a tepsiben is hagytam kicsit kelni, tojással lekentem, (tetejére lehet só, cukor, vagy köménymag is pl, vagy semmi) 180 fokon sütöttem, hamar megsült, ha esetleg egyben sütöd, vagy két felé osztva, akkor inkább 170 fokon sütném.
Remélem még nem késő, és ki tudod próbálni valamelyiket!
Jó sütögetést és szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!