Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Van itt valaki Hollandiából?...

Van itt valaki Hollandiából? Kíváncsi lennék rá, hogy milyen ott a "gyerekes" élet.

Figyelt kérdés
2012. okt. 22. 12:12
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:

Vagyok. :)

De légyszi inkább konkrétumot kérdezz!

(Két és fél éves kisfiú és másfél éves kislány anyukája)

2012. okt. 22. 22:17
 2/34 anonim ***** válasza:

Vagyunk itt sokan fb kulon csoprtunk van

kerdezz felelek

2012. okt. 22. 22:22
 3/34 A kérdező kommentje:

Azt már tudom, hogy 4 éves kortól kötelező az ovi. De azt is olvastam, hogy délben mindig el kell hozni a gyereket és visszavinni, mert nincs menza?

2 kisgyerekkel mi az az összeg, amiből meg lehet kint élni havonta? Nézegettem a lakásokat, 1000 euróért már elég jókat lehet bérelni Amszterdam környékén. Ezen kívül mennyi pénz kell még a megélhetésre?

Általánosságban milyen ott kisgyerekekkel? Vannak-e nyelvi nehézségek?

A FB csoportnak mi a neve, hogy csatlakozhatnék hozzátok?

köszi!!

2012. okt. 23. 08:27
 4/34 anonim ***** válasza:
Délben nem kötelező hazavinni a gyereket, de menza tényleg nincs. Lehet neki csomagolni szendvicset, és akkor azt eszi. (Ahogy mindenki ebédre.) Mjd folytatom, sír a kicsi.
2012. okt. 23. 11:14
 5/34 anonim ***** válasza:
Sziasztok ez engem is érdekelne,mert februárban is költözünk egy 3 éves és egy 1 évessel:)))jó lenne valami konkrétat tudni:))
2012. okt. 23. 15:03
 6/34 anonim ***** válasza:
100%

Folytatom akkor.

A lakhatás... mi messze élünk Amszterdamtól, ez olcsóbb hely, azt nem tudom, hogy ott mennyibe kerülnek a lakások. Mi 130nm-en lakunk (ikerház), a gáz- és villanyszámlánk 130 Euró körül van havonta (minden hónapban!), a víz 30Euro. Tévé-internet-vezetékes telefon 50 Euro per hó, a mobil viszont sokkal olcsóbb, mint Magyarországon. 8 Eurót fizetünk havi 180 perc beszélgetésért (bármilyen irányba, kivéve külföld). De van olyan csomag is, hogy 1 vagy 2 centbe kerül a magyarországi hívás.

Ami elég nagy tétel még, az egészségbiztosítás. Nekünk kb. a legolcsóbb van (nem vagyunk betegesek), ez 120 Euro per felnőtt. 16 éves korig ingyenes. Ezen kívül, ha ellátásra van szükségünk, évente 150 Euroig magunknak kell állnunk, ha meghaladjuk a 150-et, akkor fizeti a biztosító. Viszont a vényköteles gyógyszerek is beletartoznak ebbe, tehát 150 fölött azt is a biztosító állja.

Aztán van még ház adó, azt nem tudom, hogy bérlemény esetén ki fizeti, de a ház értékének akárhány százaléka évente. Nekünk az 600 euro/év. Szemétszállítás: 6 Euro per konténer (nagy szürke műanyag kuka), 2 Euro per zöld kuka (kerti hulladék), a papírt és a műanyagot ingyen elviszik. Élelmiszer: mi kb. heti 80-100 Eurot költünk a boltban. Ez élelmiszer, tisztítószer, kozmetika, ilyesmi. A ruha szerintem olcsóbb, mint otthon, főleg azért, mert amikor leárazás van, akkor az sokkal nagyobb mértékű itt.

Nyelvi nehézségek... mi kicsit több, mint egy éve költöztünk ki, a férjem ide valósi. Jól el lehet boldogulni az angollal, de azért nagyon kellene már tudni hollandul. Egyrészt így dolgozni nem igen van esélyem (ITT! Amszterdam környékén biztos lenne!), másrészt az emberekkel való kapcsolatomat előre determinálja, hogy ki mennyire magabiztos angolul. Pl. az oviban (peuterspeelzaal, 2 éves kortól) nyilván nem angolul beszélgetnek az anyukák, amikor visszük a gyerekeket, eléggé ki vagyok hát rekesztve. De a fiam elég nagy tételben hozza most már haza a szavakat, amiket én is tanulok tőle. :) Járok továbbá tanfolyamra most szeptembertől, ilyen állami támogatott dolog, 45Euro per iskolaév. Bár csak heti egy óra, de több, mint semmi. Ez megintcsak Amszterdam felé könnyebb lehet, mert itt nincsenek intenzív tanfolyamok.

Jó egyébként itt élni kisgyerekekkel. Szerintem kb. mindenhol vannak parkok (a mi kis falunkban is van egy jó nagy, tóval, kacsákkal meg szökőkúttal), ahová jó elmenni. Játszóházak is nagyon elterjedtek, fedett uszodák szuper gyerekmedencével...

Az eü rendszert nehéz megszokni. Legalábbis nekem. Nem tudom, mennyire bízhatom meg az orvosokban... (ja, itt kb. mindegyik külföldi és nem beszél angolul!) Pont tegnap voltunk valami miatt a fiammal, és a nő (orvos, vagy nem, nem tudom, de ő foglalkozott velünk) ott előttem kereste ki a google-on, hogy a 2,5 éves fiamnak mennyi paracetamolt lehet adni naponta. Nincs gyerekorvos, a háziorvos mindenki orvosa.

Most ennyi jut eszembe, ha kíváncsi vagy még valamire, írj nyugodtan!

2012. okt. 23. 21:40
 7/34 anonim ***** válasza:
Ja, az autót nem írtam. Amikor kijöttünk, egy dízel négyes Golfunk volt, és majdnem 100 Euro adót fizettünk rá havonta! Kiszámoltuk, hogy megérné lecserélni benzinesre, mert annak olcsóbb az adója, vettünk helyette egy Seat-ot, ami kb. ugyanakkora, mint a Golf, és most 33 Eurot fizetünk utána.
2012. okt. 23. 21:45
 8/34 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm hogy ennyi időt szakítottál rám:) a házbérlésről nem írtál, hogy az mennyi ott nálatok? Amiket én láttam a neten családi méretű lakásokat, azok olyan 1000 euro havonta. Amszterdam éli részén lenne meló, így Hoofddorp környékére mennénk lakni.
2012. okt. 24. 12:31
 9/34 anonim ***** válasza:
az eleg draga plusz rezsi ado stb amit az elozo is leiirt az egesz fizetes elmenne ra.A berarak amit latsz mindig netto ber arra meg jon minden + kaucio.Sok szerencse kell egy atlagos normalis lakas berlesehez az allamiban eveket kell varni a magazszektorban meg jo leszednek.Oda sem art egy ismeros.
2012. okt. 24. 15:01
 10/34 anonim ***** válasza:

A ház bérlésének árával nem vagyok tisztában, mert mi vettük a házat (a férjem holland és mindig is holland cégnél dolgozott, Magyarországon csak kiküldetésben volt). De úgy emlékszem, hogy mifelénk 600-800 körül van a bérlés.

Ja, ehhez hozzá tartozik, hogy a mi házunk viszonylag új (6 éve épült) és teljesen szigetelt. A régebbi, szigetelés nélküli házakban magasabb lehet a fűtés számla.

Még az jutott eszembe, hogy itt az emberi munka nagyon drága, és ez a mindennapokban is érezhető. Nem látni pl. szupermarketekben csemege- vagy húspultot. A felvágott, sonka csak csomagolva kapható, a hús is csak védőgázas csomagolásban! Egy étteremben, pizzériában, vagy akár fodrásznál sokkal többet kell fizetni, mint otthon. Általánosan, a szolgáltatás sokkal drágább.

2012. okt. 24. 16:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!