A ti környezetetekben is egyre több fiatal anyuka van? Megint "divatba" jön, hogy fiatalon vállalnak a nők gyereket?
Szerintem pedig mindenkire rá kéne ezt hagyni mikkor akar tud szülni. A tud alatt nem a pénzt értettem hanem a jó apát.
Nem kell lenézni sem a 20. év körül szülőket de nekik sem szabad leszólni a 30.év körül szülőket.
Én értem mire gondolsz, az én környezetemben is egyre többen vannak akik 19-25 év között vállalnak babát.Visszamenőleg nézve az elmúlt 2-3 évre pl.10.ből 2 pár vállalta/tervezte tudatosan a babát a többinél "becsúszott". Ezt fel is vállalták ,de ennek ellenére nagyon jó szülők és van ahol már tudatosan testvér is van ,vagy úton van.
A másik én 24 vagyok, de olyan 18-19-nek néznek.Ha kivagyok festve akkor nézek ki annyinak amennyinek.
Harmadik indok lehet, hogy jobban vidéken kevesebb a munkalehetőség a párok szülőkkel laknak így mire várjanak. Van hol lakni, van hol enni és ott jön vissza,hogy a generációk együtt élnek.És ezzel sincs probléma, mert mire várjanak? Biztos munkalehetőség, de még bizonytalan is ritka , saját lakás sokaknak már csak álom, hitelbe se lehet belefogni így aki nem akar 30 felett gyermeket vállalni annak meg kell oldania máshogy.
Mi is szerettünk volna már 2 éve ,de sajnos szülői segítség nélkül, Bp-en albérletben(nem olcsó) kevesebb kereset miatt nem mertünk belefogni.Aztán ez megváltozott,csakhogy :4 hónapja próbálkoztunk mikor elvesztettem a munkahelyem ,de megbeszéltünk,hogy ez sem akadály így a hatodik hónapban pozit is teszteltem. Nem bántuk meg,hogy nem vártunk míg megint munkahelyet találok,letelik a próbaidő stb. Kicsit átrendeztük az életünk , lemondtunk dolgokról, jobban spórolunk és így kijövünk anyagilag. Picinek mindene megvan, esküvőnk is volt,a kapcsolatunk is jobb lett. Ha ezt tudjuk akkor már lehet 2 évvel ezelőtt se féltünk volna a gyermekvállalástól. Bár hozzáteszem még, ilyen körülmények miatt nem tervezünk jó ideig tesót vagy lehet nem is lesz. 39hkm
Egyet értek a 15-ös hozzászólóval: szerintem egy 22-26 éves nő nem fiatal anyuka. Egy 16-20 éves igen, de ezt is inkább a társadalmi helyzet miatt látom így.
De hogy válaszoljak: én ammikor felkerültem Pestre, szembesültem azzal hogy sokan halogatták a gyerekvállalást a karrier miatt most meg ugyanazt csinálják 33-40 évesen mint én kezdőként és évek óta szenvednek a gyerekért. Nekem összesen 5 ilyen munkatársam van, és még többen akikről "suttogják a folyosón" hogy nem jön a baba (ez utóbbi elég undorító mondjuk, pedig én falun megszoktam hogy mindenki kibeszél mindenkit).
Közülük ketten szültek nemrég, életük legnagyobb hibájának tartják hogy ilyen sokáig vártak. A többieknek még mindig nem jön a baba :-(
Szóval amikor összeházasodtunk a férjemmel és ő is elkezdett dolgozni (addig egyetemre járt), akkor belevágtunk. Én 25 voltam, volt már 6 év munkaviszonyom. Nem érzem magam fiatalnak :-)
Falvakban, mint például nálunk és a környéken csak a kisebbség szül fiatalon, tehát sokan 18 év alatt. Ritka, ha valaki az első gyerekkel megvárja a 20. életévét.
A nőgyógyászok szerint a legideálisabb a szülésre a huszonéves kor, 35 felett már idősnek számítasz orvosi szempontból.
Én nem nagyon tapasztalom ezt. 25 vagyok, óvodás a fiam, 5 éves lesz nemsokára. Az oviban az összes gyerek anyukája legalább 10 évvel idősebb nálam. A volt osztálytársaim közül pár hónapja született valakinek gyereke, illetve egy másiknak akkor született, amikor nekem is, de nagyjából ennyi. Mindez úgy, hogy három különböző középiskolába jártam, plusz az általános iskolai osztálytársak, szóval viszonylag nagy minta, de a nagy többségnek nincs még gyereke 24-26 éves korára.
A baráti társaságomban van még egy ismerős lány, akinek most született a babája, ő most 22 éves.
De azt nem igazán látom, hogy divat lenne. Sőt, a legtöbb fiatalabb ismerősöm (és van egy pár), akik ilyen 20-25 közöttiek, szabályosan pánikba esnek attól a gondolattól, hogy a közeljövőben esetleg gyerekük lehet. Szóval tényleg nem látom, hogy ez olyan felkapott dolog lenne mostanság, és hát persze a hivatalos statisztikák sem ezt mutatják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!