Épp 6 évesen iskolakezdés?
végre h nem a sok hülye szülő,hanem a szakemberek döntenek arról,h egy gyerek érett-e,elég okos-e ahhoz h menjen suliba. miért jó az ha 6-7-8 évesek oviban vannak mint a kisgyerekek,iskolában meg majd mindennel el lesznek maradva. nem véletlen a sok magfatartás és tanulás zavaros gyerek. ha elkényeztették,akkor azért utálja a sulit. ha már régóta érett de visszatartották akkor meg marhára unni fogja a tanulást is,meg a sok nála fiatalabbat.
nekem 3 gyerekem van és nagyon örülök h ez ezentúl így lesz,főleg mert a 2 fiam évvesztes és buktak volna 1 évet. én is évvesztes vagyok,tudom milyen 1 évvel később kezdeni.
régen-és külföldön-ez a normális: 5 évesen előkészítő,6 évesen suli és kész
Szerintem kifejezetten gond, hogy a magyar gyerekek 7-8 éves korukig nem érettek az iskolára! Ez a szülő és az óvoda hibája.
Sok országban már 5 évesen iskola előkészítőbe járnak a gyerekek, ahol megtanulnak írni, olvasni, számolni, és 6 évesen mennek az iskolába. Nem okoz nekik lelki törést.
Ez a magyar divat, hogy tartsuk a gyereket minél tovább az oviban, különben nem lesz gyerekkora...marhaság.
A legtöbb esetben a szülőnek kényelmesebb, hogy plusz egy évig nem kell foglalkozni érdemben a gyerek tanulásával, és elég vele a homokot túratni a játszótéren. HA egy 6-6,5 éves gyerek nem tud megülni a fenekén 45 percet, az baj. Főleg, hogy ez már az ovi nagycsoportjában is elvárt, hisz vannak foglalkozások.
Amúgy egy ÉRETT gyereket visszatartani értelmetlen. Ráadásul a helyet is elveszik a 3 évesek elől.
Manapság az ovik fele 7 évesekből áll, és ez gáz! Én el lennék keseredve, ha az ennyi idős gyerekem nem lenne iskola érett, nem még büszke is lennék rá.
AZ enyémek amúgy 6,9 hónaposan kezdik majd az iskolát, de csak mert decemberi születésűek. Én annak idején 6,2 évesen kezdtem, és semmi bajom nem volt tőle.
Nem érzem magam hülye szülőnek!!! (sértegetni nem kell senkit)
Külfölddel pedig nem kell példálózni mert mi Magyaro. vagyunk.
Nem buta a gyereke nem azért akarom vissza tartani hanem:
Beszédhibás és csak ez évtől foglalkozik vele logopédus, aki megmondta 1 óvodai év erre kevés, ha hamarabb tudják ezt akkor már tavaly is foglalkoztak volna vele.
Ráadásul még beteges is, így nem leszünk ott minden foglalkozáson.
A nagyobbikkal most csináltam végig az első 4 osztályt és nem alaptalan a félelme, hogy a kicsi nem foglya bírni.
Mindenkinek szíve joga, hogy visszatartsa vagy engedi az iskolába.
Értelmileg a legtöbb gyerek megérik 6 éves korára az iskolára! A leggyakrabban a szociális éretlenség miatt kell óvodában maradniuk még egy évig (szó sincs megbukásról!!!).
Csak sajnos a szülők többsége (elfogultság miatt is) úgy gondolja, épp elég okos az ő gyereke az iskolához.
De ha nem elég fejlett a kudarctűrő képessége ("kiborul", vagy épp magába roskad, ha sikertelenség éri, ha nem ő győz, ha nem az övé az utolsó szó, ha valaki szebbet, jobbat, többet tud csinálni, mint ő...stb.), nem elég tartós a figyelme (ami érdekes, arra figyel és élvezi, de amikortól már nem nyűgözi le a dolog, feladja, nem tud vagy nem is akar tovább koncentrálni rá), nem elég fejlett a feladattudata (tudja, milyen feladata lenne, akár egy egyszerű játékelpakolás, vagy naposi teendők, de mert nincs kedve, ezért nem csinálja meg).....vagy nincs elég önbizalma, nem mer feladatokra vállalkozni.........ezek mind olyan hiányosságok, éretlenségek, amik az iskolában komoly problémákat okozhatnak (még ha okos is), de amik egy év alatt nagyon sokat fejlődhetnek az oviban "tét nélkül".
15 éve vagyok óvónő, sok családnak javasoltam már, hogy engedjék, hadd maradjon még egy évet az óvodában az értelmileg egyébként érett, de szociálisan éretlen gyerekük. mindegyiküknek hasznára vált ez az ajándék egy év! Megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor a csoportban tényleg ők a legnagyobbak, legügyesebbek, magabiztosan, lelkileg megerősödve kezdhették meg az iskolát.
Kedves Óvónő!
Köszönöm válaszodat!
Te itt most mindent leírtál, hisz az én lányom sem buta, okos, értelmes, de ő sokszor rá mondja, hogy nem tudom egy kis biztatás bátorítás és megcsinálja és attól félek, hogy az iskolában nem fogja tudni tartani a tempót a "nagy" 7 és 7,5 éves gyerekekkel.
Én is azt gondolom, hogy alegtöbb esetben nem az észbéli képességekkel van a baj, hanem a szociális, és főleg az érzelmi érettséggel.
Azt pedig legjobban a szülő tudja, hogy a gyermekének milyen lelki, érzelmi adottságai vannak.
Sok gyermek már számol, ír 5- 6 évesen, de érzelmileg még messze áll attól, hogy az iskolai "versenynek", elvárásoknak lelki "károsodás", nehézségek nélkül meg tudjon felelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!