Keresztelőkor szoktak valamit adni a papnak?
Figyelt kérdés
2012. aug. 23. 20:50
1/5 anonim válasza:
Szerintem ilyenkor Isten fizesse meg
2/5 anonim válasza:
Papnak, lelkésznek személy szerint TILOS pénzt elfogadnia a keresztelőért, mivel az egy sákramentum (szentség), ami ingyenes!
Úgynevezett egyházfenntartói járulékot kérhetnek, de az sem a papé lesz, hanem az egyházközségé, ezért illendőbb a gondnokkal, vagy nagyobb helyeken a gazdasági vezetővel elintézni, és nem a lelkész kezébe nyomni a borítékot.
Ennek összege helyenként változó.
Ezen felül is lehet természetesen adományt adni, azt meg úgy kell adni, hogy "Isten dicsőségére", de ez a pénz sem a lelkészé lesz. Ha kedveskedni akartok neki a keresztelőért, akkor egyszerűen hívjátok meg az ünnepi ebédre, de ha kimenti magát, mert mondjuk aznap még van ezer szolgálata, akkor se bántódjatok meg.
Ref. lelkész anyuka
3/5 A kérdező kommentje:
Ajándékra gondoltam, pl. egy üveg bor stb...
2012. aug. 24. 09:08
4/5 anonim válasza:
Nálunk nem szoktak ajándékot adni, de egy kedves, nem nagy értékű ajándékot biztos elfogad a papotok, a bor is jó választás, főleg ha saját.
5/5 anonim válasza:
Konkrétan a keresztelőért nem fizettünk semmit, de egy kisebb összeget, adományt adtunk a lelkész úron keresztül az egyháznak. Emellett készíttetünk a keresztelő emlékére egy gyertyát a kislányunk fényképével, abból adtunk neki is egyet. Ha lett volna a keresztelő után nagy családi összejövetel, arra is meginvitáltuk volna, de szerintem, nem jött volna el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!