Bölcsiben milyen kaják szoktak lenni?
Reggelit nem tudom mert itthon eszik mert 9-re viszem.
Tizoraira nallunk van 2 fajta gyumolcs + egy kis joghurt. Ma pl: afonya + eper volt, tegnap malna meg ananasz.
Ebedre 3 nap a heten van leves + masodik es 2 nap masodik + desszert. A levesek kozott legtobbszor sima zoldseglevest lattam kiirva vagy zoldseges kremlevest. De volt mar cukorborso leves, minesztrone leves, csirke husleves meg kinai edessavanyu levest is lattam es a fiam imadja. :) Multheten tojaslevest is volt kiirva a heti menuhoz. Heti egyszer van csirkehus: lattam mar kiirva rantva, csirkehusos pite, grillezve, sajtszoszs csirke, tortillaba csavarva zoldsegekkel, edes savanyu csirke, indiai fuszeres csirke szosszal, gombaszoszos csirke tesztaval... Ezek melle van krumpli vagy rizs koret es valami parolt zoldseg (altalban egyfajta). Heti egyszer van hal, penteken: halaspite, parolt hal vajas vagy petrezselynes szosszal, rantott hal, halrudak tartar martassal, lazacos szoszos teszta. A koretek hasonloak a csirkehusoshoz, parolt zoldsegkent meg legtobbszor zoldborso van. Egy nap van diszno vagy marhahus: husgombocok paradicsomos szoszba, bolognai, lasagna, rakott kajak (rakott kel, rakott kaposzta...), chilis babot is lattam marhahusbol (gondolom nem agyon fuszerezett), rantva nem lattam diszno meg marhahust egyaltalan, inkabb valami szoszos vagy paradicsomos megoldas. A maradek 2 napon zoldseges kajak vannak: csobensult zoldsegek, sajtos karfiol piritott bacon szalonnaval vagy sonkaval, kinai szoszos zoldsegek tesztaval, tejszines rakott krumpli, carbonara szoszos teszta meg carbonara szoszos rakottkrumpli, sajtos makaroni, rantott sajt, zoldseg fasirt...
A desszertek: palacsinta, madartej, sima pudding, tejberisz, almas pite vanilia ontettel, meggyes retes, fagyi gyumolccsel es szinten vanilias ontettel, olyat is lattam, hogy fagyi zsele allatkakkal (gondolom zselatinbol keszult valami).
Uzsonara kis szendvicsek vannak, haromszog alakuak vagy ki vannak vagva sutiformaval kulombozo alakura. Mindig 3-4 kis talca ki van teve kulombozo toltelekkel: majonezes tojas paradicsommal, sardella kremes, majonezes tonhalas paprikaval vagy kukoricaval, sonkas sajtos paprikas, sajtos uborkas, szalamis vagy kolbaszos, csikre pastetomos... Ebbol vesznek maguk ele a kis tanyerjukra. Szoktak zoldseg csikokat (uborka, zellerszar, repa, paprika), piritos eknyer csikokat, sajtcsikokat felvagni es ezeket martogatjak foghagymas tejfolbe, metelo hagymas tejfolbe, humuszba, avokado krembe. A kermek kis talakba vannak mindenki elott egy talcan a zoldsegek, sajtok, piritos csikok meg az asztal kozepen es ebbol vesznek. Lattam mar kiteve mozarella golyot, oliva bogyot, chips-et, gombat, megvajazva kekszet, pici mini virsliket kirakva. Neha van sajtos pogacsa es szinten lattam nutellas haromszog alaku kis kenyerkeket.
A kovetkezo heti menut mindig penteken teszik ki igy el tuodm olvasni es nem adok a gyerkocnek ugyan azt vacsira amit mar evett a bolcsibe. Legalabbis probalkozom. :)
Ket es fel eves a kisfiam
A 3. válaszolónak: Bárcsak több olyan közétkeztetés lenne, mint nálatok!
Nálunk egy átlagos hét a következőképp néz ki (az én gyerekemnek ez annyiban változik, hogy tej- és tojásallergiás, tehát itthonról hordom neki a kaját, ugyanazt vagy hasonlót, mint amit a többi gyerek eszik, mert nem vállalja a vállalkozó az étkeztetését)
reggelik: tej/tejeskávé/tea - kenyér felvágottal, májkrémmel, párizsikrémmel, húskrémmel, tejbegríz vagy tejberizs (általában körözöttet is írnak a kiadott menüre, de az elmúlt 4 hónapban mindig más volt helyette)
tízórai: általában egy pohár gyümölcslé, ritkán valamilyen gyümölcs
ebédek:
- hetente egyszer van leves (szerdán), leveses napon tészta a második: általában szilvás gombóc vagy derelye (túrógombócot szoktak még kiírni, de lmf. itt se láttunk még olyat)
- főzelékek (zöldbab, borsó, kelkáposzta, tök, spenót, sóska, brokkoli volt eddig) általában valamilyen szaftos apróhússal, ami általában pörkölt behabarva, csak adnak neki valami hangzatos nevet és a főzelékhez mindig van 1 ek. burgonyapüré
- a borsófőzelékhez (mindig pénteken) mindig nyújtott vagdalt van
- rakott karfiol, tavaszi rakottas, rakott tészta
- gyümölcsszósz csirkecombbal (2-3 hetente)
- csirkepörkölt burgonyapürével (havonta egyszer)
uzsonna:
- kenyér felvágottal vagy lekváros/virslis/húsos buci/kifli; néha joghurt és 1 kifli vagy 1 háromszög sajt és kifli vagy zsemle
- a folyadék mindig tea
A pékáruk igazán jóízűek, a konyhán süti őket a pék.
Utolsó vagyok, még eszembe jutott, hogy 2-3 hetente a főzelékhez ilyen Ripp-Ropp-szerű valami van vagy panírozott halrudacska.
Levest pedig kétfélét ismernek: darálthúsleves (ami lé és mutatóban kis húsmáladékok) vagy krumplileves. Egyszer volt már Frankfurti leves is.
És most jut eszembe, hogy paradicsom-mártás is volt már 2-3-szor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!