Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Két vezetéknév a babának?

Két vezetéknév a babának?

Figyelt kérdés

Ez csak nekem ennyire fura, hogy a baba megkapja apuka és anyuka családi nevét is.

Pl: Kovács-Horvát Krisztina.

Nekem ez olyan furcsa. És majd ha egyszer férjhez megy, akkor mégegy kötőjeles családnév?

Gyakori ez manapság, csak én nem hallottam még róla?

2012. aug. 23. 12:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Elég gyakori.

Sokan azért adják így, mert nincs több fiú a családban, és így akarják, hogy valaki továbbvigye a nevet. Bár nekem ez nem igazán jön be, mert szerintem nem a név teszi az embert, főleg manapság.

A másik ok ,amit viszont meg tudok érteni, ha a vezetéknév és a keresztnév is elég gyakori, pl. apuka Kovács, és a gyereket Jánosnak akarják nevezni. Feltehetően többezer embert hívnak még Kovács Jánosnak, így megértem, ha megkapja az anyuka vezetéknevét, és így már nem is olyan gyakori.

2012. aug. 23. 12:08
 2/12 anonim ***** válasza:
43%
Ezen én is gondolkodtam már, hogy mi lesz, ha kötőjeles névvel férjhez megy, hogyan fogja viselni. Mert mégegy név (-né, vagy kötőjellel, mindegy), de sok lenne már.
2012. aug. 23. 12:10
 3/12 anonim ***** válasza:
72%
Nekem az egyik ismerősöm vezetékneve Nagy, a felesége Szabó. A lányuk Nagy-Szabó lett, gondolom, mert így a két nagyon gyakori vezetéknév együtt talán ritkább. Vagy pl. egyik ismerősöm anyukájának nagyon híres felmenője volt, így a fia kötőjelesen viseli az apukája átlagos nevét és az anyja nevét. Én nem adnám így, mert hosszú, de nálunk nem is illik a kettő vezetéknév kötőjelesen egymáshoz.
2012. aug. 23. 12:10
 4/12 krisztivan ***** válasza:
72%
A mi fiunk is megkapta mindkettőnk nevét.Apa neve Kis:-))És még azért is mert van anyja is annak a gyereknek,miért csak az apa nevét vigye tovább:-))
2012. aug. 23. 12:20
 5/12 anonim ***** válasza:
83%

hát nálunk nagyon fura lett volna .-)))

és nem is beszélve arról h nagyon hosszú is lenne akkor

így is hosszú h csak apa nevét kapta

vacak németes leírhatatlan neve van :-/

de a húgoméknál nem olyan rossz a kötőjeles dolog

mondjuk azért jó mert így lehet válogatni h mi legyen a gyerek neve mert hát vannak nagyon borzalmas vezeték nevek

2012. aug. 23. 12:39
 6/12 anonim ***** válasza:
22%

Még amikor tervezgetik a szülők, és megszületik a pici, még nem is gondolnak bele, mi lesz ha a Vadkerti-Fekete Lilla Noémi egyszer férjhez menne egy Hajagos-Tóth Bencéhez....:(

A férjemnek alapjáraton két vezetékneve van kötőjellel, így ha még a saját két keresztneves nevemet is hozzáírtuk volna nagyon-nagyon hossszú és nevetséges lett volna.

Így köszönhetem drága jó szüleimnek a hagyományos -né -t kellett felvennem..... Mivel a névben csak egy kötőjel lehet.

éS egyre több ilyen van. Attól hogy még a házaspár felveszi egymás nevét, a gyerek kaphatja az apukája vezetéknevét.

2012. aug. 23. 13:15
 7/12 anonim válasza:
86%

Nekünk decemberben fog születni a kislányunk és két vezetékneve lesz. Nem vagyunk házasok, csak együtt élünk, ezért döntöttünk így.

...hogy mi lesz, ha házasodik a gyerek? Ki tudja, hogy 20-30 év múlva mi lesz a trendi? Minek ilyeneken gondolkodni?? Ha szétnéztek bölcsiben, oviban, már sok gyerkőcnek dupla a vezetékneve.

2012. aug. 23. 13:55
 8/12 anonim ***** válasza:
27%

Egyre gyakoribb, hogy így kapja a baba a vezetéknevét.

Nekem személy szerint nem tetszik.

2012. aug. 23. 13:57
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy írtatok, és azt is, hogy olyanok is, akik hasonlóan anyakönyveztették/tik gyermeküket.

Igazából tegnapig nem is gondolkodtam ezen, csak egy ismerősöméknél megszületett a pici, és gyönyörű egyedi vezetékneve van anyukának és apukának is, mégis ilyen cifra módon oldották meg a kicsi nevét.

Mindkettejük vezetékneve viszonylag rövid, tehát nekik pl még jól is cseng.

Nem is ezen akadtam fenn, hanem igazából ugye a leendő házassági neven majd.

Lehet konzervatív vagyok, de nekem házasságnál sem tetszik a kötőjeles verzió, az édesanyámék korában használt Kovács Béláné dolog sem.........Az én igényeimet tökéletesen kielégítette az X-né Y Z.

Nem vagyunk egyformák.

2012. aug. 23. 14:54
 10/12 anonim ***** válasza:
72%
Anyunak volt fiú testvére de mégis meghagyta a lánykori családi nevét is. Igaz egy kicsit hosszú neve lett is és sokan nem is tudják le írni elsőre de meglehet szokni. Én biztos hogy a párom nevét fogja kapni mert az enyém nem tetszik :)
2012. aug. 23. 17:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!