Két vezetéknév a babának?
Ez csak nekem ennyire fura, hogy a baba megkapja apuka és anyuka családi nevét is.
Pl: Kovács-Horvát Krisztina.
Nekem ez olyan furcsa. És majd ha egyszer férjhez megy, akkor mégegy kötőjeles családnév?
Gyakori ez manapság, csak én nem hallottam még róla?
Elég gyakori.
Sokan azért adják így, mert nincs több fiú a családban, és így akarják, hogy valaki továbbvigye a nevet. Bár nekem ez nem igazán jön be, mert szerintem nem a név teszi az embert, főleg manapság.
A másik ok ,amit viszont meg tudok érteni, ha a vezetéknév és a keresztnév is elég gyakori, pl. apuka Kovács, és a gyereket Jánosnak akarják nevezni. Feltehetően többezer embert hívnak még Kovács Jánosnak, így megértem, ha megkapja az anyuka vezetéknevét, és így már nem is olyan gyakori.
hát nálunk nagyon fura lett volna .-)))
és nem is beszélve arról h nagyon hosszú is lenne akkor
így is hosszú h csak apa nevét kapta
vacak németes leírhatatlan neve van :-/
de a húgoméknál nem olyan rossz a kötőjeles dolog
mondjuk azért jó mert így lehet válogatni h mi legyen a gyerek neve mert hát vannak nagyon borzalmas vezeték nevek
Még amikor tervezgetik a szülők, és megszületik a pici, még nem is gondolnak bele, mi lesz ha a Vadkerti-Fekete Lilla Noémi egyszer férjhez menne egy Hajagos-Tóth Bencéhez....:(
A férjemnek alapjáraton két vezetékneve van kötőjellel, így ha még a saját két keresztneves nevemet is hozzáírtuk volna nagyon-nagyon hossszú és nevetséges lett volna.
Így köszönhetem drága jó szüleimnek a hagyományos -né -t kellett felvennem..... Mivel a névben csak egy kötőjel lehet.
éS egyre több ilyen van. Attól hogy még a házaspár felveszi egymás nevét, a gyerek kaphatja az apukája vezetéknevét.
Nekünk decemberben fog születni a kislányunk és két vezetékneve lesz. Nem vagyunk házasok, csak együtt élünk, ezért döntöttünk így.
...hogy mi lesz, ha házasodik a gyerek? Ki tudja, hogy 20-30 év múlva mi lesz a trendi? Minek ilyeneken gondolkodni?? Ha szétnéztek bölcsiben, oviban, már sok gyerkőcnek dupla a vezetékneve.
Egyre gyakoribb, hogy így kapja a baba a vezetéknevét.
Nekem személy szerint nem tetszik.
Köszönöm, hogy írtatok, és azt is, hogy olyanok is, akik hasonlóan anyakönyveztették/tik gyermeküket.
Igazából tegnapig nem is gondolkodtam ezen, csak egy ismerősöméknél megszületett a pici, és gyönyörű egyedi vezetékneve van anyukának és apukának is, mégis ilyen cifra módon oldották meg a kicsi nevét.
Mindkettejük vezetékneve viszonylag rövid, tehát nekik pl még jól is cseng.
Nem is ezen akadtam fenn, hanem igazából ugye a leendő házassági neven majd.
Lehet konzervatív vagyok, de nekem házasságnál sem tetszik a kötőjeles verzió, az édesanyámék korában használt Kovács Béláné dolog sem.........Az én igényeimet tökéletesen kielégítette az X-né Y Z.
Nem vagyunk egyformák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!