Mi a véleményetek ha azt látod hogy a nagyobb gyerekek rendszeresen segítik a kisebb tesókat (ellátásban gondozásban is nem csak játékra értem)?
Bővebben. 4 gyerek, a legnagyobb 10 aztán így sorban jönnek lefelé. A 2 legnagyobb mintegy feladatként reggel eléteszik a többieknek az ételt, elpakolnak maguk után, szín szerint válogatnak szennyest,elpakolják a saját és a kisebb testvérek ruháit is. Rendszeresen megetetik a legkisebbet pl.joghurttal kenyérrel, ami az étele. Anyuka is csinálja néha de ha épp más dolga van, a nagyobbakra bízza. A legnagyobb bevásárlólistát ír, babát ringat a babakocsiban (nem állandóan de gyakran előfordul). Figyel a 2 nagyobb a 2 kisebbre játék közben is hogy ne történjen baleset pl.
Persze járnak iskolába megcsinálják a házit is de azért elég tevékenyen és sok részt vállalnak a mindennapi feladatokból. Ez az anya rossz anya mert az ő feladata lenne az összes gyerek ellátása gondozása stb., és megkeseríti a nagyobbak gyerekkorát ezzel hogy kvázi "pótmamák" néha, vagy ez teljesen egészséges és jó dolog hogy korukhoz mérten feladatokat vállalnak a gyerekek is a családban és ha valamire képesek azt megkövetelik tőlük ill. megengedik nekik, ahelyett hogy megcsinálnák helyettük? Mit gondoltok erről?
Jó dolog, de amit írtál, egy kicsit túlzás!
Én is arra tanítom a nagyobbikat, hogy segítsen a kicsinek, de viszont a házimunkába nem vonom be. Majd ha nagyobb lesz!
Nekem a nagy 4 lesz, a kicsi 15 hós! Sokszor egyébként magától nakiáll rendezni a hugát.
Van, hogy eteti, kidobja a pelust stb.
Szóval túlzásnak tartom, hogy mindent a gyerekek csinálnak. De igen, kell erre tanítani a gyereket, mert szerintem így lesznek jó tesók.
jó gyerekek,sztem ebben semmi rossz nincs. ez nem pótmamaság,hanem önállóságra és egítségre nevelés. amúgy az enyémek csak 3 és 5 évesek,de: kidobják a szennyest,önállóan esznek,isznak,wc-znek,mosnak fogat,fürdenek,alszanak,pakolnak,hajtogatnak. nemsokára jön a kistesó,már kiválogatták neki a ruhákat,játékokat és kérdezték mit segíthetnek-főleg az 5 éves,ő minde étkezésnél jön a tányérokért, a kicsi a poharakat visz-az övékét persze ami nem törékeny,majd evés után viszik ki
ha szívesen segítenek,mi baj lenne? ezek a gyerekek hamarosan kamaszodni fognak valszeg akkor majd nem segítenek ennyit de addig ez nagyon szép,sztem az anyuka nagyon szépen neveli a gyerekeket!
Élvezi és szeret babázni alig várta hogy kistesó legyen, de mások erre azt mondják hogy kisiskolás korú és csak meg akar felelni a szülőnek, azért segít ennyit. Tehát hogy nagyon erős benne a megfelelni vágyás.
A házimunkát amúgy én se tartom túlzásnak, mert én is 10-12 évesen egyszerűbb dolgot megfőztem megsütöttem gondolok itt virsli tojásrántotta egyszerű kavarós sütik stb. mosogattam, porszívóztam, port töröltem, jó szennyest nem válogattam azt hiszem, de kiteregetés is volt.
azt vágják a fejéhez hogy könnyű neki mert a nagyobbakkal "csináltatja" a dolgokat és ez nem az ő dolguk lenne.
Meg hogy minek kellett a negyedik gyerek ha számít a nagyobbak segítségére...mert hogy az anya saját magának szüljön gyereket, ne a testvéreinek.
Személyes véleményem is van a dologról természetesen, mert ő egy barátnőm. De kíváncsi lettem volna más anyukák (főleg akinek szintén több gyerkőc van) ezt hogy látják.
Én már nagyon bánom, hogy nem neveltem hasonlóan a nagylányom. Nem biztos, hogy ennyi feladata lenne, de mondjuk a felét simán elvégeztetném vele, amit itt a 10 éves csinál. Az enyém 15 éves, a kishúga 2,5 éves és semmit, de semmit nem csinál. Bezárkózik a szobájába és ki sem mozdul, csak ha már követelőzöm. A saját szennyesét nem dobja ki, nem terít, nem porszívózik még magánál sem.:( És ha kierőszakolok belőle bármit is, abban nincs köszönet, mert csinálhatom utána, annyira trehány munkát végez. Nagyon elrontottam, mindent megcsináltam helyette, de pont most telt be a pohár és elmondtam neki, hogy vége a királylány korszaknak, elegem volt. Lóg a belem egész nap, el kell látnom 3 gyereket, a férjemet (mert ő is itthon van már fél éve) és szinte senki nem segít a házimunkában, a főzésben, a teregetésben, stb.
Szerintem nyugodtan dolgozhatnak a gyerekek, ettől nem lesz nekik rosszabb, legalább rendre és rendszerességre szoknak felnőtt korukra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!