Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogy is van ez? Családi...

Hogy is van ez? Családi adókedvezmény?

Figyelt kérdés
Úgy tudom már 90 napos magzatra lehet igényleni a családi adókedvezményt,amit nekem a főnököm nem igazán szeretne oda adni, ha már meg van a baba akkor is főnökömnél írják majd jóvá vagy legalább akkor megkapom majd ami jár?
2012. júl. 29. 19:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen, létezik ilyen. Gondolom be vagy jelentve x összeggel, de nem annyit kapsz kézhez. A férjem munkahelyén ugyanez a helyzet.

Ha jól tudom, de nézz utána könyvelőnél, adóbevallásnál tudod utólagosan igénybe venni.

2012. júl. 29. 21:19
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
91. naptól jár a havi 10000 Ft. Év végén az adóbevallással is megkapod utólag, csak ne velük csináltasd, mert nehogy ne kapd meg ezek után sajnos. Ha szükséged van a havi pénzre, akkor igényelje a férjed, de idén már élettárs is igényelheti, úgy hogy havonta kapja a fizujával.
2012. júl. 29. 21:29
 13/19 Babeli Zurzavar ***** válasza:
100%
ertjuk mi!a lenyeg hogy mind a terhes gyermekagyi segely(szuletes elott 24nappal kezdheto es max a szuletes utan 168 napig jar) mind pedig a thgy-t koveto gyed-bol is igenybe veheto a csaladi adokedvezmeny. de amit en akartan hangsulyozni az az,hogy visszamenolegesen -majd az adobevallaskor- arra az idore is igenyelheted amit most a fonokod baromsaga miatt nem kaptal meg.
2012. júl. 29. 21:57
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Ezt csak adóbevalláskor kaphatod meg. A gyednél külön kell majd igényelned, de akkor már gyermek után.
2012. júl. 29. 22:06
 15/19 A kérdező kommentje:
Még nem igényltem meg de meg akarják igényletetni velem hogy ő kevesebbet adozzon. mert meg vagyok jelentve x összegre x órára ,de egyáltalán nem annyit keresek és nem is annyit dolgozom... szóval ez a bejelentés csak papaírforma ettől teljesen független adja a kezembe a pénzt se utalás se semmi csak kézbe fizet!
2012. júl. 29. 22:08
 16/19 anonim ***** válasza:
34%
Hát, ha nem fizetsz jövedelemadót (mivel a főnököd nem annyit fizet, mint amennyire be vagy jelentve) akkor hogyan akarsz családi ADÓkedvezményben részesülni? Gondolom feketén vagy foglalkoztatva, így aztán nem is kaphatsz kedvezményt.
2012. júl. 30. 04:45
 17/19 anonim ***** válasza:
a főnöködnek ehhez semmi köze. a nyilatkozatot a bérszámfejtésen ad le,és a következő fizud már annyival több lesz
2012. júl. 30. 08:24
 18/19 anonim ***** válasza:
Szerintem kerüld ki a főnöködet. Mond azt, hogy a párod/férjed igényli meg a családi adókedvezményt, és tényleg Ő igényelje meg. Vagy ha nincs neki jövedelme és Neked van, akkor várd meg az adóbevallást, akkor meg tudod igényelni. Feltéve ha tényleg van hivatalos jövedelmed. Mert én ezek után azon sem csodálkoznék, ha be sem lennél jelentve. Ha nem vagy bejelentve, akkor ugrott a családi adókedvezmény részedre, és tgyást/gyedet sem fogsz kapni. Ha be vagy jelentve, akkor kapsz majd ezeket, és akkor már kérheted havi lebontásban is a családi adókedvezményt, mert feltételezem a munkáltatód nem kifizetőhely, vagyis a juttatásokat nem Ő fogja neked utalni hanem az OEP.
2012. júl. 30. 08:32
 19/19 anonim ***** válasza:

Én az alábbiakat csinálnám a helyedben:

1)Ha eleddig írásban nem értesítetted a munkáltatót a terhességedről, ezt sos pótold. Mindössze annyit írj, hogy Tisztelt Munkáltató! Ezúton értesítem, hogy gyermeket várok. A mellékelt orvosi igazolás alapján a szülés várható időpontja xxxx.xx.xx. A lényeg, hogy két példányban készítsd el a levelet, egyet ő írjon alá, átvételi dátummal lásson el, s visszaadja neked. Ezt jól őrizd meg. Innentől kezdve él a felmondási védelem, azaz - néhány speciális esettől eltekintve - nem rúghat ki.

2) Még véletlenül se írj alá vagy adj le a munkáltatódnál semmiféle családi adókedvezmény igénylési nyomtatványt.

3) Jövő januárban kérd, hogy saját magad készíthesd az személyi jövedelemadó bevallásodat, azaz nem kéred a munkáltatói adómegállapítást. Erről nyilatkozatot kell tenned a munkáltató felé (ha jól emlékeszem a 2012NY30-as nyomtatványon - amit elvileg ő ad át neked, hogy a megfelelő rublikát írd alá. Ha mégsem, az APEH honlapról letöltheted, s azt add oda neki, természetesen egy másodpéldányt most is átvetetve a munkáltatóval.) Az szja bevallásodban ugyanis visszamenőleg kérheted a családi adókedvezményt, s ekkor részedre fogja azt az APEH kifizetni (vagy a bankszámládra utalják, vagy postai úton küldik ki).

Így semmi köze nem lesz a munkáltatódnak a családi adókedveményhez, nálad írják jóvá, s a 2011-est egyösszegben - elvileg a benyújtott szja bevallást követő 30 naptári napon, de nem előbb mint 2013. március 31 - megkapod.

4) Elvileg minden hónapban kell kapnod bérkartont, amin szerepel, hogy mennyi a bejelentett bruttó béred, a levont szjád, illetve hogy bármilyen kedvezményt igénybe vett e utánad. Ha ezen szerepel, hogy családi adókedvezményt igényeltél, akkor kérd meg, hogy legyen kedves megmutatni az általad aláírt igénylőlapot. Mivel ilyen nem írtál alá, vagy okiratot hamisít (ami miatt csúnyán megütheti a bokáját) vagy módosítani fogja a bérszámfejtésedet. A lényeg, hogy a bérkarton még azelőtt nézd meg, hogy bármilyen havi bér kifizetésről szóló papírt aláírnál. Azaz nézd meg, mielőtt aláírod, hogy mennyi bejelentett nettó bért vettél át, nehogy aláírd azt az összeget, ami tartalmazza az adókedvezményt, mert a végén még visszakéri a módosítás alapján a 10 eFt-nyi adókedvezményt.

Szóval légy résen, ha már ilyen jó munkáltatód van.

Amit még egyébként én is megnéznék a helyedben, az az, hogy egyáltalán be vagy e jelentve. Ezt meg úgy tudod ellenőrizni, hogy a www.magyarorszag.hu-n létrehozol egy ideiglenes regisztrációt, s akkor az elektronikusan intézhető ügyek között a foglalkoztatási jogviszony lekérdezése menüpontban (a TAJ számodat megadva) megnézheted, hogy be vagy e jelentve az adott céghez.

2012. júl. 30. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!