Van itt olyan, aki úgy érzi soha nem lesz babája, mert arra vár, hogy jobbak legyenek az anyagiak és legyen ház?
Lakásvásárlás ügyben valóban érdemes utána nézni a Fundamenta lakáskasszának. Először a párom és én havi 5-5 ezer Ft-ot fizettünk (gyűjtögettünk), erre megy egy kis kamat is minden hónapban + 72000 Ft állami támogatás évente.Önerőként is fel lehet használni lakásvásárláskor.
31 éves vagyok, 12 éve lakom albérletben. Jövő nyárra tervezzük a lakásvásárlást.
21 hetes kismama.
Hát kb 31 éves koromig én is így agyaltam mint Te...aztán közbejött a páromnak a betegsége és olyan gyógyszereket kellett szednie hogy gyerekre még csak nem is gondolhattunk.Aztán amikor kicsit jobban lett a párom és tényleg letudtuk a ház törlesztő részletét, akkor azt mondta a párom hogy most vagy soha jöjjön a gyerek.Pánik nálam hogy mi van ha nem esem hamar teherbe.2 hónap alatt sikerült.35 évesen szültem tavaly...második babát nem szeretnénk mert ennek az egy lánykámnak is szeretnék anyagi helyzetünkhöz mérten mindent megadni.meg már idősnek is tartom magam mire a másodikat szülném.szerintem ne agyalj ilyen dolgokon....vágj bele...legyen babád minél hamarabb.hidd el néha a dolgok maguktól is meg oldódnak,főleg néha az anyagiak.én drukkolok Neked.....
egy 10 hónapos tündérke anyukája
Saját házzal még nehezebb helyzetben lennétek. A helyzet manapság az, hogy lakbérre a lakás árának kb. 6%-át kell kifizetni évente (egy 10M értékü lakásnál havonta 50 ezer Ft). Ha ugyanazt megveszed sajátnak, akkor 10% körüli kamatot fizetsz a banknak a hitelre (10M-nál 83 ezer Ft havonta,ez CSAK a kamat, ezt egy az egyben lenyeli a bank, ez kidobott pénz, ezt soha nem kapod vissza, erre még rájön a tőketörlesztés!); vagy ha teljes egészében önerőből veszed, akkor 7-9% betéti vagy állampapírkamatot buksz azon, hogy nem bankbetétet vagy állampapírt veszel a pénzeden, hanem házat. Ez mondjuk 10M-nál havi 60-70 ezer Ft; ettől a kamatjövedelemtől esel el, ha betolod a pénzedet egy ingatlanba. Tehát, ilyen kamatok és lakásárak mellett akár az idők végezetéig bérelhetsz, jobban fogsz járni anyagilag, mert a lakbér kifizetése után is pluszban vagy a hiteles verzióhoz képest, és 10-20 év alatt az így félretett pénzed több lesz, mint a lakás ára, amit bérelsz. Ez a levezetés akkor nem igaz, ha az ingatlanárak erőteljesen növekednek, de hát erre (különösen vidéken) én nem mernék fogadni.
És akkor még nem beszéltünk illetékről, ügyvédi díjról, hitelbírálati díjról, és a karbantartások és felújítások költségéről, ami mind-mind téged terhel, ha tulajdonos vagy.
Ebből az is következik, hogy ha bérelve nem tudsz félretenni, akkor sajátban élve még kevésbé fogsz tudni; a babának tehát nem a lakásotok tulajdonviszonya az akadálya, hanem a jövedelmetek, mint azt előttem szólók is megállapították.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!