Hogyan járunk legjobban? Piszkos anyagiak, gyes, táppénz, stb!
Szintén pedagógus vagyok, nekem is feltették ezt a kérdést.
Én mondtam, h nem megyek vissza, mert:
- a gyereket nem tudom hova tenni. Ill. oviba mehetne, de ha beteg, a suliból nem hiányozhatok napokat... A nagyszülők még dolgoznak, tehát ilyenkor nincs aki segítsen.
- másrészt szeretnénk mi is babát - remélem mielőbb összejön a tesó -, így nem sok értelme lenne visszamenni. Az 1. gyerkőccel is végig tp-en voltam, veszélyeztetett terhesként. Lehet, h a másodikkal is így lenne. Na mindegy...
A gazdaságis mindta, h akkor csináljam úgy, h amíg nem esek teherbe, addig ugye kapom a GYES-t (áprilistól). (Jelenleg még GYED-en vagyok.) Amint tuti a baba, vegyem ki a szabikat, majd utána menjek táppénzre. Anyagilag így járok a legjobban.
Remélem, segítettem egy kicsit. :)
Olvasd el a 12.22-es válaszát. Ezt találtam még.
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..
Szintén pedagógus vagyok, és szintén februárban lesz 2 éves a fiam. :) Mi is rajta vagyunk a kistesó projekten (szerintem ebben a hónapban végre össze is jött (kopp-kopp), mert már meg kellett volna jönnie).
Barátnőm, egyben munkatársam, szintén zenész. Voltunk a suliban ezügyben. A szabadságainkat márciustól szerettük volna kikérni, majd menni tp-re, mert akkor nem lenne pénzkiesés. Viszont az önkormányzat nem engedi a kettős kifizetést, így csak a nyári szünet alatt kaphatjuk meg, ami még így is több lesz, de azt nem tudják hova tolni már, így kénytelenek kiadni május közepétől. Jah, és alá kellett írnunk, h a következő tanévtől kívánunk munkába állni, és így tudják visszamenőleg kiadni a szabikat.
Ha még ebben az évben szülök újra, akkor járunk jelenleg a legjobban, de ha átcsúszna a köv. évre, akkor se lenne csak tán pár ezer forinttal kevesebb. A félállásból számított gyed jóval rosszabb lenne, az még a minimálbérnél is rosszabb.
Ezek után én úgy gondolkodom, h ha szept-ig összejön a baba, akkor márciustól GYES, május közepétől szabi, szept-től tp. Ha nem jön össze szeptemberig a baba, akkor meg valószínűleg "kénytelen" leszek visszamegyek dolgozni, vagy újra gyesre megyek, de akkor tuti rosszabbul járnánk anyagilag.
Remélhetőleg szeptemberig mindannyiunk újra terhes lesz!
utolsó vagyok.
Elképzelésem sincs, h lehet jobban járni sima táppénzzel, mint szabi + tp-vel. Azt se értem h lehet egyből arra ugrani GYESből. Tp-re nem az mehet, aki már dolgozik? Vagy a GYED/GYESből számolták neki a tp-t?
Szerintem ez felejtős...
Simán lehet tp-re menni gyesről. Mivel a gyes időszaka alatt fizetés nélküli szabin vagy, annyi a teendő, hogy írsz a munkáltatónak egy levelet, hogy a fizetés nélküli szabidat megszünteted és tájékoztatod, hogy táppénzt veszel igénybe vesz. terhesség miatt.
Ilyenkor is az igénylést megelőző naptári év jövedelmét nézik:
Ha tgyást/táppénzt/gyedet kaptál, akkor az az alapjául szolgáló jövedelmed lesz a táppénz alapja. Ha gyest kaptál, akkor minimálbér lesz az alap.
Ugyanez a számítási mód igaz a gyedre. A tgyásnál nem érdekel senkit, hogy miért nincs 180 bérezett napod: ha nincs sem az igénylést megelőző évben se az igénylést közvetlenül megelőzően 180 b. nap, akkor a gyed max-al megegyezik a maximuma, ha nincs ennyi a tényleges jövedelmed (pl. szabi) vagy a szerz. szerinti béred, akkor az után kapod.
A februártól gyessel úgy kell kalkulálni, hogy ha legkésőbb júliusban nem mész táppénzre, akkor már a gyeses időszak lesz többségben, így a jövőre igényelendő gyednél a minimálbért veszik alapul.
Azt gondolom, hogy laikusként egész átlátom a helyzetet, de még így sem értem, hogy miért rossz, ha kiveszi valaki a szabikat...
Utolsónak:
Igen, végül erre jutottam én is...
A szabi 100%-os bér és a munkáltató fizeti, a táppénz 60%-os bér, ennek a 30%-át fizeti a munkáltató. A terhességgel összefüggő keresőképtelenségnél nincs már betegszabi (ez az első 15 nap), de ebben az esetben a 70%-os bért kell a munkáltatónak fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!